Pastor Christian Mölk | Jämställdhet i Pingst

Pingst Ung har nu blivit klar med sin jämställdhetsrapport och presenterar hur det står till med jämställdheten i svensk pingströrelse år 2013. Det är tyvärr en dyster syn.

Rapporten visar att en klar majoritet tycker att det är en fråga som behöver jobbas mer med, men också att det finns de som tycker det är bra som det är. Jenny Bergh och Anethe Carlson, som har jobbat med rapporten, konstaterar att: ”rapporten visar att det inte längre är teologiska eller ideologiska problem som hindrar kvinnor att nå sin fulla potential, utan att det snarare är fråga om ett normativt problem.”

Detta kan jag instämma i. I vår församling har vi uttalat att vi vill se fler kvinnor i församlingsledningen, men samtidigt är det tyvärr inte så många kvinnor som vill. Förmodligen beror detta på den frikyrkokultur som sitter i väggarna. Man har helt enkelt svårt att se sig själv som en församlingsledare eftersom dessa tidigare alltid har varit medelålders män i kavaj. Förmodligen kommer det att ta lång tid att förändra en inarbetad kultur, även om vi alla är överens om att kvinnor borde ta större plats i församlingsledningen.

Har du något tips på hur man kan jobba för att förändra jämställdheten i en församling?

Läs mer:
Pingst.se – Ny rapport om jämställdhet i Pingst
Dagen – Inga fler kvinnliga föreståndare på 18 år

 • Elin

  Behöver vi verkligen oroa oss för om vi är fler män än kvinnor eller tvärtom. För har vi inte tappat fokus om hurvida vi är jämställda blir viktigare än att det blir rätt personer på rätt ställe? Är så lätt att plocka in ex.en kvinna (eller man) bara för att det ser bättre ut utåt, men frågan är vilken frukt det ger?! För det är väl ett helhjärtat och andligt klarsynt ledarskap vi vill ha?! Och vore vi lyhörda på hur Den helige Ande ledde oss i detta så skulle vi inte heller behöva ifrågasätta om det är en man eller kvinna… bara om det ger frukt…och då inte halv eller övermogna bananer utan god frukt andligt sätt

 • @Elin: Jag tror inte på att man ska tvinga fram en förändring utifrån, utan att förändringen ska börja på insidan av hjärtat för att sen få praktiska konsekvenser i verkliga livet. Låt mig ta slaveri som exempel.

  I Gal 3 står det att vi kristna alla är ett i Kristus och att ”Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna.”

  Men trots detta så avskaffade inte Paulus slaveriet. Han gav till och med instruktioner till slavarna. Med andra ord, han ville inte avskaffa slaveriet utifrån.

  Men i brevet till Filemon skriver han om Filemons förrymde slav som har kommit till Paulus och nu blivit frälst. Paulus skickar slaven tillbaka till Filemon med vetskapen om att Filemon, i egenskap av slavägare, har all rätt att döda sin förrymda slav. Men Paulus vädjar ”för kärlekens skull” till Filemon att se honom ”inte längre som en slav utan som något mer: en älskad broder”. Paulus vill alltså inte avskaffa slaveriet utifrån, utan inifrån. Vår kärlek till varandra borde leda till att vi inte har varandra som slavar.

  På samma sätt tycker jag man bör se på jämställdhet mellan man och kvinna. Vi kan inte tvinga fram en förändring utifrån, den måste komma inifrån. När Guds kärlek och nåd påverkar våra hjärtan förändras vi inifrån.

  Så med andra ord, jag håller helt med dig om att vi inte ska ”plocka in ex.en kvinna (eller man) bara för att det ser bättre ut utåt” utan vi ska lyssna på den helige Ande och be han visa oss vem som är lämpligast som ledare. Men då måste vi också samtidigt våga utmana våra egna föreställningar och fördomar.

 • Elin

  Ja vi har nog en hel del föreställningar och fördomar som behöver plockas bort för att vi ska, både kunna möta alla sorters människor med Guds kärlek. MEN vi behöver också vara uppmärksam på hur världens sätt att se på människan och samhället påverkar oss vare sig vi vill eller inte och här är jag rädd att vi som kristna mer och mer börjar luckra upp eller plocka ord ur sitt sammanhang för att göra tolkningen mera bekväm till människorna utanför som vi gärna vill nå. Dock säger jag inte att så är fallet i detta med jämställdhet. Jag har inte vad jag vet stött på problemet riktigt själv när jag varit ledare. Fast å andra sidan kanske jag skulle fått med mig andra i mina tankebanor lättare om jag vore man och sagt samma sak? Det skulle inte förvåna mig…

 • @Elin: Ja, man måste vara uppmärksam så att man inte påverkas av världens sätt att tänka. Den kristna kyrkan har alltid brottats med detta och det är därför det är så viktigt att ständigt hålla samtalet levande. Eftersom samhället förändras ställs ständigt nya frågor som vi som kyrka behöver ta ställning till. Om vi inte diskuterar, jämför med Guds ord och ber över ämnet, så riskerar vi att bara flyta med i samhällsopinionen.

  Min önskan är ju att samhället istället ska påverkas av oss! När samhället får se hur det fungerar inom kyrkan borde de vilja ta efter. Det har ju hänt rent historiskt många gånger. Exempelvis slaveri var ju en sån sak som kyrkan gick före samhället och ledde till att det avskaffades i Romarriket under 600-talet. På senare tid påverkades samhället starkt av baptismens unika sätt att se på allas rösträtt vilket ledde till allmän rösträtt och demokrati. Idag vore det ju bra om samhället såg hur vi i Timrå Pingst är en sådan fin blandning av människor från olika bakgrund, både vad gäller arbete, status, men framförallt nationalitet. Här är varken jude eller grek, svensk eller invandrare, alla är vi ett i Kristus! :)

 • Klaus

  @Christian Mölk:
  Jag läser din blogg ibland och vill bara uttrycka min stora uppskattning av vad du skriver och hur du skriver det. Jag är väl en som ganska nyligen blev övertygad om att Jesus var och är ”the real thing” men som har svårigheter med ”religionen”. Jag vet inte alls om jag har rätt i detta, men så här långt så är det där jag här. Hursomhelst så blir jag mycket lycklig när jag djupt kan uppskatta sådana som INTE ser saker precis som jag. Fortsätt ditt goda arbete!

 • @Klaus: Stort tack för din kommentar Klaus! Har varit utomlands några dagar utan tillgång till internet så jag har inte haft möjlighet att svara förrän nu.

  Gud välsigne dig!

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.