Pastor Christian Mölk | Varför jag som pingstpastor väljer att inte uttala mig i debatten

Jag får intrycket att många efterlyser att fler pingstpastorer uttalar sig i debatten som blossat upp efter Niklas Piensohos predikan på Nyhem. För dig som inte är insatt men vill bli så finns det länkar längst ner i denna bloggpost.

Eftersom jag är pingstpastor med en blogg men ändå inte har uttalat mig nämnvärt i frågan så tänkte jag ge några skäl till varför. Dessa skäl har inte nödvändigtvis en koppling till just den här debatten utan visar varför jag i allmänhet är lite försiktig med offentliga debatter. Jag tror fler bloggare skulle må bra av att dra lite i handbromsen.

För det första, jag känner mig alldeles för ung och ny i tjänsten för att ge mig in i en offentlig debatt med pingstpastorshöjdare. Jag har jobbat som pastor och föreståndare i Timrå Pingst ett år nu och känner mig alldeles för ”liten” för att uttala mig.

För det andra, bloggformatet är inte alltid det bästa när man debatterar. Det är alldeles för lätt att råka såra någon eller missförstå. Känner mig mycket mer bekväm om jag får möjlighet att prata om saken mellan 4 ögon. Detta är definitivt något vi kristna behöver bli bättre på.

För det tredje, jag förstår inte riktigt vad Niklas Piensoho menar. Jag tycker i allmänhet att man ska vara försiktig med att uttala sig om andra människor offentligt, och i synnerhet om man inte förstår vad personen ifråga menar. Det är viktigt att stå upp för det man tror är rätt och riktigt, men det är onödigt att kritisera någon för något de faktiskt inte har sagt. I det här fallet vill jag hellre fria än döma.

För det fjärde, vi människor verkar dras till och flockas kring skvaller! Skriver man negativt om någon så får man många läsare och hurra-rop. Huvudsyftet med min hemsida är inte att få många läsare utan att sprida Guds ord.

För det femte, allt har sin tid. Kanske är det så att vissa personer passar bättre i en debatt än andra. Kanske är det så att ibland har man tid och möjlighet, andra gånger har man det inte. Just nu hinner jag inte. Har en familj att ta hand om och ett jobb att sköta. Visst är det viktigt att stå upp för den kristna läran, vilket jag tycker många debattörer har lyckats bra med, men det är lite vanskligt att ge sig in i en debatt när man som jag inte riktigt har förstått vad som menas.. En debatt tar otroligt mycket tid och tankemöda och det måste man vara beredd på.

För det sjätte, jag har egentligen redan uttalat mig i ämnet. 2011 skrev jag en bloggpost som heter ”Vad säger Bibeln om homosexualitet?” (som för övrigt kommer väldigt högt upp på Google-rankingen om man googlar ”Homosexualitet”, prova!)  som jag baserade på Pingströrelsens lilla teologiska skrift: ”Homosexualitet och kristen tro”. Pingströrelsen har alltså redan en teologisk skrift i ämnet och så länge som ingen säger något annat så får man väl ändå utgå ifrån att Niklas och övriga pingstpastorer instämmer någorlunda.

Till sist, ett litet förslag från mig: nästa gång en sådan här missförståndsdebatt blossar upp igen, be en journalist göra en intervju med berörd person så att han får möjlighet att förklara sig samt få lite kritiska frågor. Då undanröjer vi förmodligen de flesta missförstånden.

Hur tänker du kring teologiska debatter på internet och i tidningar? Borde fler uttala sig? Har du några fler punkter som skulle kunna läggas till min lista? Själv tror jag den kristna bloggosfären skulle må bra av att reflektera lite över hur vi debatterar. Dela gärna dina synpunkter i en kommentar!

Niklas Piensohos Bibelstudium på Nyhem
Världen Idag – Varför denna rädsla att tala klarspråk kring lärofrågor?
Dagen – Samtiden måste bjudas upp till dans
Dagen – Vad menar Piensoho egentligen?
Dagen – Svar: Vi är kallade att vara till välsignelse
Dagen – Ska vi välsigna eller markera avstånd?
Itpastorn – Hur debatterar vi kristna ledare?
Aletheia – Niklas Piensoho talar ur skägget v.g. homosex-frågan
Pelle Hörnmark – Vart är Pingströrelsen på väg?

 • Gjohn-Marko Berisha

  Christian jag förstår och respekterar ditt beslut att inte uttala dig, men Niklas Piensoho har fåt otaliga gånger frågan, både från journalister och pastorskolegor, men vägrat ge tydliga besked. Det har tvärtom varit än mer otydligt vad han menar!

 • @Gjohn-Marko Berisha: Jag tror det har varit många missförstånd i debatten. Det skulle vara värdefullt om några av de som har deltagit i debatten fick sätta sig ner och samtala och reda ut saker och ting.

 • Mattias

  Det finns en del att fundera på när det gäller pingströrelsen.
  Hur fri ska varje enskild församling vara när det gäller teologi och sättet att driva församlingen. Ju mer samverkan och nätverkande som sker så blir kanske pastorer och församlingsledare mer påverkade av varandra och auktoriteter än tidigare. Det blir lite knepigt när en ”fri” rörelse ska ha en officiell teologi/lära. Samtidigt behövs det väl också en typ av ”kvalitetsstämpel” för att få kalla sig pingstförsamling så folk vet vad man får så att säga. Vilken tyngd ska ges åt Piensoho och Hörnmark tex ?

 • @Mattias: Ja, det finns en hel del att fundera på. Jag tycker mycket i Pingströrelsens sätt att se på församlingar, lära och ledarskap är väldigt bra, men det krävs att man aktivt jobbar med det. Om församlingen slappnar av, läser mindre och mindre Bibel, osv, då finns det risk att man överlåter de svåra besluten åt pastorer och samfundsledare och då tappar man ju den lokala förankringen.

  ”Vilken tyngd ska ges åt Piensoho och Hörnmark tex ?”

  Jag tycker frågan är felställd. Så länge som Piensoho och Hörnmark, och även andra som inte har den status dessa har, predikar ett budskap som stämmer överens med Bibeln så lyssnar jag gärna på dem. Jag försöker att inte vara så personfixerad utan lyssnar på alla som har en sund förkunnelse.

 • Stig Melin

  Christian, min broder!
  Apropå tonfall/läge på bloggarna tror jag det vore välgörande om pastorer som kanske blivit apostroferade kunde åstadkomma en kommentar i frågan, – på bloggen, i rätt tonläge.
  Någon kommentator trodde att man avstod på grund av okunskap i ämnet. Det vore i så fall förödande.
  Är deras tystnad en bekräftelse på detta, tror du?

  Allt gott
  /Stig

 • @Stig Melin: Ja, det skulle vara väldigt värdefullt om de aktuella pastorerna hade varsin blogg och uttalade sig lite mer. Jag tror inte okunskap i ämnet är huvudskäl till att avstå från debatten. Jag tror det snarare har att göra med att många avstår från bloggar eftersom kommentarer ofta ballar ur och tonläget så snabbt blir hårt och fördömande. Dock går ju detta ganska lätt att åtgärda genom att stänga av kommenteringen.. Personligen tycker jag det är värdefullt att få höra kommentarer från läsare eftersom det tvingar mig till eftertanke.

 • Stig Melin

  Christian!
  För att vända på argumentet, många skulle tycka det vore värdefullt att höra från pastorer för det skulle tvinga mig, och andra till eftertanke.@Christian Mölk:

 • Stig Melin

  Christian!

  Att inte pastorer vill visa sig på ”banan” för att tala om vad som gäller i svåra frågor för församlingens medlemmar, vittnar om – vad?
  Borde dom inte det? Eller har dom en privat syn på frågor?

  Allt gott
  /Stig

 • @Stig Melin: Jag kan inte riktigt svara för hur andra pastorer tänker. Själv tycker jag att en blogg med kommentarsfunktion är ett utmärkt bra verktyg för dialog, respons, kritik och debatt. Men det kräver ju också att man är villig att ta den eventuella debatt som kan uppstå.

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.