Pastor Christian Mölk | Pingst Pastor konferens

Nyss hemkommen från Östergötland och Småland. Skönt med en veckas ledigt efter ett halvårs arbete här uppe i Norrland. På måndag åker jag ner till Stockholm för att delta i konferensen ”Pingst Pastor”. Pingströrelsen har ju (tillfälligt?) lagt ner Evangelistveckan och Predikantveckan och håller på att bygga något nytt.

Jag som är ny i tjänsten som föreståndare och pingstpastor ser med nyfiken förväntan på denna konferens och detta nätverk. Pastorsyrket är ju ett väldigt ensamt yrke, trots att man jobbar med människor, så det ska bli roligt att få träffa andra människor som jobbar på ungefär samma sätt som jag.

Jag har också stora förväntningar och förhoppningar på den nya Pingströrelsen som håller på att växa fram. Det har varit mycket förändringar de senaste åren och Pingst ser inte längre ut som det gjorde för en generation sedan. Om detta är bra eller dåligt är inte jag rätt person att uttala mig om eftersom jag är för ung och bara har varit en del av Pingströrelsen i cirka 10 år. Däremot vet jag att Gud älskar att använda människor som längtar efter att få tjäna Honom, och förhoppningsvis är ju vi som har valt att jobba som pingstpastorer just detta. Jag anser att Pingströrelsen är den viktigaste rörelsen som finns i Sverige och jag är övertygad om att Gud vill använda oss för att nå ut med evangeliet till alla Sveriges folk, bara vi är beredda att lyssna på Gud, ödmjuka oss och lydigt följa dit Anden leder.

Är det möjligtvis någon läsare av denna blogg som ska dit? Vore i så fall kul att träffas :)

Läs mer:
Dagen

Tagged with →  
 • Mattias

  Jag vill önska dig Guds välsignelse och ledning detta nya år, både i rollen som familjefar och pastor !
  Frågan om pingströrelsen ska organiseras eller inte kan man ha olika åsikter om. En del säger att rörelsen numera drivs av människotankar och att man inte låter sig ledas av Anden på ett sätt som man borde. Efter åratal av medlemstapp kanske man anser att mer samverkan och utbildningar behövs. Men det är bara Anden som kan tända elden i pingstfolket så att de lyder Gud och verkar därefter.

 • @Mattias: Tack så mycket Mattias!

  Ja, jag har också hört det du nämner. Om det stämmer eller inte är ju väldigt svårt att ha någon åsikt om såvida man inte ingår i någon form av ledningsgrupp. Därför avstår jag från att spekulera och tänker det bästa om mina kollegor :)

 • Andreas

  En aningen tveksam språkpolis rycker härmed ut. Det kan hända att du menade Pingst, Pastor och Konferens men om det handlar om en konferense för pingstpastorer så borde det nog vara ett enda ord. Pingstpastorskonferense. ;-)

  Hoppas du får en riktigt bra konferens och att Gud får tala och leda.

 • @Andreas: Jag deltar i ditt språkliga lidande! Men om du kikar in på http://www.pingstpastor.se så ser du att det faktiskt heter ”Pingst Pastor” med två ord. Kolla t.ex. på denna länken: http://pingstpastor.se/images/Konferens.pdf

 • Hej Christian!
  Kul att läsa att du ska åka på Pingst Pastor (två ord!! hehe)
  Jag kommer också åka dit så vi kanske stöter på varandra :)

 • Jimmy,

  Det vore ju väldigt roligt :-)

 • Andreas

  Haha, ja där ser man det handlade verkligen om en Pingst Pastor Konferens. ;-)

 • @Andreas: Alla vi som stör oss på sär skrivningar har ytterligare något att störa oss på ;)

 • Daniel

  Hade varit trevligt att träffas
  men tyvärr åker jag inte då jag inte modellen av sluten Pastorsklubb där man behöver betala medlems avgift för att överhuvudtaget kunna vara med i klubben.

  Tre kriterier gäller för att få vara medlem i nätverket:

  Man ska inom sig bära en kallelse till ordets tjänst. Kallelsen ska vara bekräftad i en lokal församling och det ska finnas en vilja att själv vilja vara med i gemenskapen i nätverket.

  Dessa har jag inget problem med och har varit med och prioriterat gemenskapen under alla år som jag tjänat i församling och skulle ha gjort även nu om det var öppet för det.

  Det som stör mig är det fjärde kriterie för att kvala in som Pingst pastor enligt ny Pingst modell är att man måste bli medlem i detta nätverk och betala medlemsavgift.

  Enda anledningen till medlemavgifter är att man på sikt ska kunna utesluta de som inte sköter sig i vår rörelse.

  Detta stör mig att man skapar sådana trubbiga incitament i vår annars så FRIA rörelse.

  Hoppas att det är något man kommer att ändra på så småning om
  tills dess så ses vi på de mötesplatser som ännu är öppna för Pingstpastorer utan Klubbmedlemskap.

  Med en önskan om några bra dagar i Stockholm

 • Överhuvudtaget förstår jag inte varför pastorer skall samlas som exklusiva ”ämbetsmän”, och det i flera former. Apostlarna skulle inte fått jobb i godkända ”kyrkor”. Men då hade de egna tankar också.

  Utbildning är en sak, men den kan man skaffa sig själv på olika sätt, det finns annars en mycket stor risk för likriktning. LP menade ju att de pingstpastorer som inte var så duktiga, dvs drog folk, blev präster.

  Risken för att vi börjar se pastorsutbildning i sig som en förutsättning för anställning är stor och steget till att vi hellre anställer välutbildade präster än brinnande outbildade ungdomar är mycket kort.

  Nu ser vi hur församling efter församling tar till sig nya idéer för hur gudstjänster etc skall se ut. T o m synen på pastorers inflytande förändras.

  Vill vi verkligen ha församlingar som ser likadana ut i formen? Och skall vi bygga församlingar som är formade av ett samfundsledare eller av bibelns tankar och så som vi tycker är rätt själva i den lokala församlingen.

  På LP:s tid var äldste lika välkomna att delta i predikantveckor och evangelistveckor etc. Skillnaden mellan pastorer och andra äldste är ju bara att de förkunnar. Men även icke anställda pastorer kan ju förkunna.

  Det tveksamma är alltså att det verkar växa fram ett ”ämbete” som fjärmar pastorer från äldste. Där ingår kanske medlemsavgiften som en markering.

  Det finns idag en tendens att pastorerna tar över församlingsledningen från äldste, vilket är klart obibliskt. Inte ens Paulus eller Petrus stod över församlingarna.

 • @Daniel: Tack så mycket för din kommentar Daniel! Jag förstår att man kan ha principiella anledningar att inte vara med i nätverket Pingst Pastor. Men har du kontaktat ledningen och framfört dina åsikter? Och i så fall, vad fick du för svar?

 • @Lennart Jacobson: Du skriver: ”Överhuvudtaget förstår jag inte varför pastorer skall samlas som exklusiva “ämbetsmän”, och det i flera former.”

  För mig, som är en ung och nybliven pastor, så har det varit väldigt värdefullt att få träffa äldre pastorer med erfarenhet och ha möjlighet att ställa frågor och få vägledning i hur man på ett bra sätt ska jobba som pastor. Jag förstår inte när jag annars skulle få möjlighet att träffa alla dessa pingstpastorer om vi inte träffades på sådana här samlingar? Har du något bättre förslag?

  ”Det tveksamma är alltså att det verkar växa fram ett “ämbete” som fjärmar pastorer från äldste.”

  Här tycker jag att du har en viktig poäng. Jag tror dock inte detta är en medveten strategi av Pingsts ledning, men dessvärre kan det nog vara ett ovälkommet resultat.

 • Daniel

  @Christian Mölk:
  Du skriver:
  Jag tror dock inte detta är en medveten strategi av Pingsts ledning, men dessvärre kan det nog vara ett ovälkommet resultat.

  Det är klart som korvspat att det vet vad de gör.
  Om man haft nationella träffar i många decennier där pastorer, evangelister, missionärer, äldste och bibelskole elever har träffats. (predikantveckan)
  När man nu har förändrat detta och valt att plocka bort vissa av dessa grupper så är det helt klart medvetet.

  Denna process av förändring är inget som man i ledningen inte har diskuterat utan det är medvetet att skapa ett Pastors nätverk och det dröjer nog inte länge förrän man skapar regler så att pensioner, vigselbehörighet, samt även rekommendationen att församlingar bör endast kalla pastorer som är med i detta nätverk.
  Med andra ord en form av certifiering för att säkerställa kvaliten på pastorskåren, så att inga knutby pastorer kommer fram.

  Självklart säger man inte detta högt just nu, men det finns helt klart krafter som driver dessa frågor och väntar in rätt tid.

  Pelle H har sagt vid en info träff för pastorer.

  ”Ni har väl läst i tidningarna om den så kallade Pingstpastor som är anklagad för sexuella övergrepp, därför behöver vi Pingst pastor och om jag vore biskop så skulle jag beordra er att gå med. Nu kan jag inte det men jag gör det ändå”

  Starkt argument eller….?
  Dessutom det enda argumentet och enda informationen.

  Tyvärr så verkar det vara en trend att man ger minsta möjliga information och sedan pratar man om att man inte
  har råd att inte vara med.

  Jag kan säga att jag inte velat ha kvar predikantveckan som den var på slutet men bland det största felet med den var att det var Filadelfia i stockholms vecka de styrde över den helt och hållet.
  Och mitt förslag är att det skulle vara Pingst som styr över den och en en grupp som tillsätts av Pingstrådslag som jobbar med konferens så att det blir rätt behov som styr innehållet.
  Samma öppenhet och bredd som tidigare predikantveckor.

 • Daniel

  @Christian Mölk:

  Jo men inga egentliga svar
  ”Klart du ska gå med, har du råd att inte vara med?”

  Tyvärr jobbas det modellen att ge så minimal information som möjligt, samma gällde Pastorakademin.

  Detta lyckas då de flesta pastorer tror att ingen vill något ont och om det inte blir bra så går man ur.

  Men när man väl gått med är det ett större steg att gå ur än steget att gå med.
  Detta tror jag är helt klart en medveten strategi.
  Om det görs av omtanke eller ondska det är inte min sak att grunna på utan det får Gud ta hand om.

  Förmodligen tror de säkert att de är smarta och taktiska
  ledare som lyckas genomföra det som är planerat.

  Jag gillar inte att bli (vilse)ledd på det viset.

  Det finns mycke mer at säga om det ambitiösa projekt som man har sjösatt men vi får väl hoppas att det inte blir samma katastrof som med ett känt regalskepp.

  Framför allt så är jag trygg i att Gud inte är beroende av några ambitiösa nätverk utan det han vill ha är till honom helöverlåtna tjänare och tjänarinnor

  Om detta får ske så uppfylls vi av kärlek till honom och till varandra som gör att vi alla bryr oss om varandra och gemenskapen blir starkare emellan varandra.

  Må Guds vilja ske!

 • @Daniel: ”Tyvärr jobbas det modellen att ge så minimal information som möjligt, samma gällde Pastorakademin. Detta lyckas då de flesta pastorer tror att ingen vill något ont och om det inte blir bra så går man ur.”

  Tror du verkligen att ledningen vill oss pingstpastorer ”något ont”? Jag vet att du inte skriver så, men när jag läser det du skriver så får jag känslan av att du insinuerar att pingstledningen försöker lura oss alla in i en fälla.

  Det skulle verkligen vara intressant att få höra mer om den respons du har fått när du har framfört denna kritik till ledningen.

 • Christian.

  Precis som tidigare bör man se föreståndare/pastorer som ledare som jämlikar i äldstekåren, inte som ställda ÖVER äldstekåren och över församlingen.

  De tidigare predikantveckorna inbjöd både pastorer och äldste. Kan man inte ha gemensamma samlingar för både förkunnare och äldste? Jag själv har t ex nog fler vänner bland pastorer än bland äldste.

  Verkligheten är ju att vi har många förkunnare som inte är anställda, och äldste som förkunnar och framstår som lika mycket ledare som pastorer.

  Att tydligt markera pastor som varande ett exklusivt ämbete. leder lätt till en ämbetskyrka. Man skall dessutom bedöma pastorer efter vad och hur de gör, inte efter att de har en viss tjänst. De skall förtjäna respekt efter vad de gör. Det gäller alla ledare.

  Som jag ser det är äldste församlingens företrädare/talesmän och föreståndaren den som talar för äldste. En formell anställning förändrar inte dettta.

 • @Lennart Jacobson: Jag vet inte exakt hur Pingstledningen har resonerat när de har tagit bort en sådan mötesplats som Predikantveckan (där även äldste, missionärer, osv får komma). Jag skulle personligen inte ha någonting emot att ha med även dessa grupper.

  Har du nämnt denna kritik för Pingstledningen? Vad har du fått för respons?

 • Det är just det som är problemet. Det finns ingen vilja att diskutera öppet.
  Ledare i Pingst är endera likgiltiga eller också rädda för debatt.
  Det är 2-3 pastorer som över huvudtaget sticker ut hakan.

 • @Lennart Jacobson: ”Ledare i Pingst är endera likgiltiga eller också rädda för debatt.”

  Nu tycker jag att du är lite väl hård. Bara för att dessa ledare inte tycker som du så är de antingen ”likgiltiga” eller ”rädda”? Kan det inte vara så att många tycker att Pingst Pastor-konceptet är bra?

  Hursomhelst, om du inte redan har gjort det så anser jag att du åtminstone borde maila Pingstledningen och framföra dina åsikter.

 • Käre bror!

  Det finns mycket att säga om detta. Allt får inte plats här. Det finns frågor om pastorsutbildningen, om synen på pastorers och äldstes roller, teologiska frågor som rör dop och medlemskap men även det framväxande samfundet Pingsts roll.

  Jag står fast vid att dagens ledare inom Pingst inte är intresserade av debatt. Ser du någon öppen riktig debatt mellan ledare i Dagen eller Pingst.nu eller i Rådslaget om viktiga saker?

  Om våra ledare, inte minst våra pastorer, inte känner ansvar för att med sina liv försvara tron och läran utifrån Ordet, så har vi ingen motkraft till en felaktig utveckling. Det som oroar mest är att den debatten saknas, inte främst att vi kan vara oense om saker.

  När någon tar upp en fråga till debatt leder det inte självklart till att ansvariga ledare svarar eller andra tar upp debatten.

  Om jag har tagit upp frågor? Jag är väl en av ett fåtal inom rörelsen som ständigt ställer frågor.

  Men jag vill inte vara en gnällspik, har varit mycket lojal eftersom jag älskar Pingst och har en stabil grund i Pingst. Både min familj och min hustrus familj har varit med om att bilda pingstförsamlingar på 1920-talet. Mina barnbarn är femte generationens pingstvänner (i Umeå). Jag har varit äldste i 40 år Och varit med i många sammanhang, även i ”riksstyrelser”.

  Detta är allvarligt och oroar mig mycket. Hade det bara gällt mig själv hade jag inte överhuvudtaget diskuterat saken. Men debatt och ifrågasättande är vitalt för varje rörelse, inte minst för en fri rörelse som Pingst.

 • @Lennart Jacobson: ”Men debatt och ifrågasättande är vitalt för varje rörelse, inte minst för en fri rörelse som Pingst.”

  Jag håller helt med om detta! Det borde finnas ett väl fungerande forum där debatt kan föras i en god ton och där ansvariga pingstledare svarar. pingst.se har ju en sådan sida (där jag ser att du tidigare har skrivit) och Daniel Alm (som har lett Pingst Pastor) har ju en blogg där det går att kommentera: http://www.danielalm.se

  Nu är ju jag visserligen en ny och obetydlig pingstpastor, men jag tror att öppenhet och transparens är framtiden och försöker därför föregå med gott exempel och ha en öppen blogg där det går att kommentera, debattera och ställa frågor och där jag försöker svara så gott jag kan på folks funderingar.

 • Daniel

  @Christian Mölk:

  Du säger:Tror du verkligen att ledningen vill oss pingstpastorer “något ont”? Jag vet att du inte skriver så, men när jag läser det du skriver så får jag känslan av att du insinuerar att pingstledningen försöker lura oss alla in i en fälla.

  Nä, jag tror inte de är ond eller vill lura oss in i en fälla.
  Men de använder en form av ledarteknik som går ut på att selektera/minimera informationen som jag inte tycker om.
  De gör det förmodligen av olika orsaker men en är att de vill snabbt ha verkstad för de är rädd att det blir långbänkar.
  Jag tror tyvärr att den trenden är farlig för det skapar en bekvämlighet hos ledare inom pingst som inte behöver grunda sina beslut och att övriga tycker det är bekvämt att andra tar besluten.
  Det kommer att slå tillbaka när ledningen gör bort sig då är risken att många inte känner ansvar och drar.

  Jag tror påöppenhet och transparans och att alla ledare inom pingst bör hitta en större gemenskap.

 • Marie Nordström

  Det du skriver att du bara är en obetydlig pingstpastor,
  gillar jag inte :(

  Förringa inte dej själv & din roll som pastor,
  du kanske är väldigt betydlig.
  Förresten, det är vi väl alla :)

 • Du skall ha tack för att Du engagerar Dig på detta sätt. Gud välsigne dig i fortsättningen!

  Håller med Marie, förringa dig inte själv för att du är ung och kanske inte så erfaren du vill vara! Det kommer att rätta till sig.
  Det är värre med oss lite äldre, som inte kan ta tillbaka ungdomen….

 • @Marie Nordström: I jämförelse med Pingstledningen så är jag nog en relativt obetydlig pingstpastor. Men jag tar åt mig det du skriver, tack så mycket Marie!

 • @Lennart Jacobson: Tack själv Lennart!

 • Stefan Beimark

  Hallå vänner,

  Har inte tid och möjlighet att kommentera allt som skrivits, men vill bara lägga till att Pingst Pastor och konferensen är tillgänglig för alla som är avskiljda av sin egen församling till Ordets tjänst. Det är alltså inte så att det sitter i en anställning eller löenbetingelse utan i församlingens avskiljning. Tre nyckelord för gemenskapen i Pingst Pastor. KALLAD till Ordets tjänst. BEKRÄFTAD av en lokal församling. Dvs avskiljd. ÖVERLÅTEN till att vara med, dvs att man vill vara med. Det innebär att en predikande äldste mycket väl skulle kunna vara med i nätverket och åka på konferensen. Likaså med missionärer. Vilket oxå var fallet.
  Med vänlig hälsning,
  Stefan Beimark
  Pastor & Regionledare i Pingst Pastor

  Ps. Christian, du är inte obetydligare än någon annan av oss. Vi är alla små i oss själva men utrustade av Anden. Ds

 • Bäste Stefan!
  Det var just det vi har konstaterat, alla förkunnare men inte alla äldste är välkomna…..

 • @Stefan Beimark: Jättebra att du som är lite mer erfaren och insatt svarar på framförallt @Lennart Jacobsons fråga om huruvida äldste och missionärer kan vara med i nätverket Pingst Pastor.

  Jag tyckte konferensen var väldigt bra och nyttig för mig som ny föreståndare. Det gav en otroligt bra möjlighet för mig att lära känna äldre och mer erfarna pastorer och ställa nyfikna frågor om pastorstjänsten.

 • Stefan

  Gott Lennart då är vi eniga, jag tyckte det kunde tolkas som att inga äldste och enbart anställda var välkomna och ville förmedla att man oavsett lön eller titel som avskiljd till Ordets tjänst av sin församling är fri att ansluta sig. Men då förstår jag att det framgått sedan tidigare att det var fallet. Då får vi se mitt inlägg som repetition. :-)

  Christian, jag är oxå glad och tacksam för konferensen. Visst finns det saker att slipa på men det var första tillfället och nu får vi bygga vidare härifrån.

  Synd att vi inte fick tid till fika eller lunch men det får vi åtgärda framåt!

  Sedan kan jag väl passa på att säga att nätverket Pingst Pastor inte är exklusivt i den bemärkelsen att du inte kan vara pingstpastor utan att vara med. Är du avskiljd i en pingstförsamlings som pastor så är du naturligtvis pingstpastor. Väljer du att vara med i nätverket så gör du inte det för att kunna titulera dig pastor utan för att du vill finnas i en uttalad pastorsgemenskap. Pingst Pastor avskiljer ingen pastor det gör församlingarna.

  mvh
  Stefan Beimark

 • @Stefan: Ja, fika eller lunch får vi åtgärda framöver :)

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.