Pastor Christian Mölk | Hur gamla var Jesus lärjungar?

Jag fick en fråga på mailen angående åldern på Jesus lärjungar. Hur gamla var egentligen lärjungarna när Jesus kallade dem? Det är ju bara Jesus ålder som står nerskrivet (Luk 3:23) så lärjungarnas ålder är bara spekulationer, men jag tror att alla förutom Petrus var tonåringar.

Här kommer tre argument för detta:

  1. Ett första argument för lärjungarna var tonåringar är att man tror att aposteln Johannes skrev sitt evangelium så sent som år 80-100 e.Kr. vilket innebär att han inte kan ha varit så gammal när han blev en lärjunge.
  2. Ett andra argument till att jag tror att lärjungarna var tonåringar var att bara Jesus och Petrus betalar tempelskatten i Matt 17:24-27. Enligt 2 Mose 30:14 så skulle bara män över 20 år betala denna skatt.
  3. Ett tredje argument för att lärjungarna var unga var att det verkar till synes som att det bara var Petrus som var gift (Matt 8:14) och normalt sett så brukade man gifta sig ungefär vid 18 års ålder.

Har du några argument för lärjungarnas ålder? Skriv gärna i en kommentar nedan i så fall.

Tagged with →  
  • Andreas

    Jag tänker på Matteus, han verkade arbeta som någon slags tulltjänsteman, tror du man gjorde det så tidigt som i tonåren? Känns ju som att då borde man hänga hemma på pappas gård och hjälpa honom. ;-)

  • @Andreas: Ja, det är ju helt klart ett argument emot att åtminstone Matteus var tonåring. Men argument nummer 2 är svårt att förklara på annat sätt än att alla förutom Petrus var under 20 år. Men eftersom det inte uttryckligen står i Bibeln så är väl deras ålder egentligen inte en så viktig fråga :)

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.