Pastor Christian Mölk | Jona-debatten

Har med stort intresse följt en debatt om hur man ska läsa Jona. Det hela startade i och med min tidigare lärare Greger Andersson höll en föreläsning om Jona på Bibelsynsdagen i Örebro och har sedan fortsatt i tidningarna Dagen och Världen Idag för att sedan diskuteras på Stefan Swärds blogg.

Själv är jag smått road över det frikyrkliga debattklimatet och funderar på om vi möjligtvis är understimulerade eller något.. Så fort det uppstår en Bibelsynsdebatt så verkar det som att vi intar så extremt starka positioner att alla som inte håller med oss är villolärare, fundamentalister eller liberalteologer. Det verkar inte finnas något utrymme för en sansad dialog, eller ens en tanke om att den andra sidan kanske kan ha något vettigt att säga. Det känns som att man intar en position innan man ens har hört andra sidan och sen kämpar man mot allt och alla som har en annan åsikt. Vart finns ödmjukheten?

Utan att ta ställning i själva sakfrågan; är Jona bok historisk eller fiktion, så tycker jag det är nyttigt att lyssna på olika parters synsätt. Jag har stor respekt för Greger som ägnat mycket tid åt att studera Bibeln, även om jag inte alltid håller med honom i allt han säger.

Ett annat bekymmer som jag anser att denna debatt fört upp till ytan är det avstånd som finns mellan teologer och ”gräsrotskristna”. Jag tror båda sidor har mycket att lära av varann, men just nu verkar det som att de inte ens förstår varann och nästan föraktar varandra. Kanske man skulle ha lite fler öppna samtalsdagar där teologer, pastorer och vanliga Bibelläsare träffas och samtalar om sina erfarenheter av Guds ord.

I och med denna debatt så drar jag mig till minnes när Jesus som tolvåring diskuterar med de skriftlärda i templet:

”Efter tre dagar fann de honom i templet, där han satt mitt ibland lärarna och lyssnade på dem och frågade dem. Och alla som hörde honom häpnade över hans förståndiga svar.” (Lukas 2:46-47)

Vi ser att Jesus redan vid en tidig ålder var oerhört intresserad av Guds ord. Inte nog med att han lyssnade på lärarna, han ställde dessutom frågor och diskuterade med dem. De judiska rabbinerna och lärarna var extremt kunniga i Guds ord, ändå ”häpnade” de över Jesus ”förståndiga svar”. Av detta kan vi lära oss den viktiga lärdomen att man kan lära sig mer om Gud genom att umgås och spendera tid med honom, än att läsa och studera teologi.

Fromma outbildade gräsrotskristna har mycket att bidra med till teologer om den levande kunskapen om Gud, en kunskap som man bara kan få genom att umgås med Gud och på så sätt förstå Guds ord. Men teologer har också mycket att bidra med till gräsrotskristna, en större förståelse över på vilket sätt en viss Bibeltext ska läsas för att förstås på rätt sätt.

Målet är ju att förstå Guds ord och lära känna Gud bättre, då behövs ett ödmjukt samtal där vi delar med oss av våra erfarenheter.

Ps. är det inte dags snart för Örebro Missionsskola att börja blogga lite mer aktivt? Greger och David Willgren har ju svarat på Stefan Swärds blogg. Mitt förslag är att dessa teologer lägger ut sina inlägg på egna hemsidor/bloggar. Det skulle kunna vara ett bra sätt att föra ett samtal med gräsrotskristna.

Läs mer:
Vad är syftet med Jona bok?
Kritisk granskning av Greger Anderssons text om profeten Jona
Ett till gästblogginlägg av Greger Andersson
Finns det myter i Bibeln?
Debatt om bibelsyn fortsätter

 • David Willgren

  Hej Christian!

  Tack för din analys. Känner att jag behöver påpeka att jag inte företräder ÖMS. Jag skriver och kommenterar som privatperson, jag hör inte till kollegiet, och är inte anställd där. Inte heller företräder jag CTR vid Lunds Universitet när jag skriver (som ju är min arbetsgivare), utan är noga med att alltid bara skriva under med eget namn. Detta så att ingen tar det jag säger för att vara något officiellt ställnignstagande från ÖMS eller CTR i Lund.

  Tycker det är intressant att du fångar upp den uppdelning i ”gräsrotskristna” (Swärds uttryck?) och teologer som ofta används som slagträ i debatten. För egen del tycker jag uppdelningen är olycklig, och mer speglar samtalsklimat och internetdiskursen än verkligheten (IRL). Därför tänker jag också ofta att bloggande har en begränsad möjlighet till reell påverkan, och jag skulle säga att ÖMS i dagsläget har andra (bättre?) mötesplatser för teologiskt samtal. Jag är som sagt inte rätt person att fråga ang. bloggar och ÖMS, men upplevde, när jag själv bloggade, att det tog mycket tid och resulterade i väldigt lite samtal. Mest polemik och en massa snack förbi varandra. Precis så som jag upplever att det är på Swärds blogg.

  Frid!
  David

 • @David Willgren: ”Känner att jag behöver påpeka att jag inte företräder ÖMS.”

  Bra att du skrev det, för i mina ögon så är du en ”teolog kopplad till ÖMS” eftersom du var min lärare där. Men det är ju mycket bättre att du själv får beskriva dig själv :)

  ”Tycker det är intressant att du fångar upp den uppdelning i “gräsrotskristna” (Swärds uttryck?) och teologer som ofta används som slagträ i debatten.”

  Min känsla är att gräsrotskristna ofta backar från debatter IRL och hellre uttrycker sig på internet. Håller med om att debattklimatet och samtalstonen på bloggar stundtals är väldigt låg, men det beror ju på att de som inte gillar detta drar sig undan från sådana bloggar istället för att skapa sig en egen.

  Jag tycker bloggar är ett mycket, mycket bättre forum än exempelvis en tidning. På en blogg kan ju vem som helst i realtid läsa, kommentera, ifrågasätta, osv. Det blir mer genomskinligt. Utmaningen är ju såklart hur man håller samtalet i god ton.

 • Andreas

  Även om man kanske inte gillar uttrycket ”gräsrotskristna” håller jag absolut med dig Christian om att det finns ett glapp mellan dessa och ”professionella” teologer. Jag behöver bara se mig omkring i min bekantskapskrets som ofta bara har läst Bibeln på ett enda sätt, och med ett enda perspektiv på diverse olika frågor. Varför? Antagligen därför att de aldrig har hört talas om andra möjliga tolkningar. Kanske därför att de aldrig kommit i kontakt med olika teologer. En del av problemet ligger nog i att folk i allmänhet inte tar sig tid att läsa vad andra säger om saker och ting utan är nöjda med sin egen åsikt, men en annan del av problemet är nog det glapp du talar om

  By the way, ny bloggdesign igen? Gillar i vilket fall den här mer än den förra, tydligare och cleanare.

 • @Andreas: Personligen tycker jag det är väldigt givande att höra andra personers Bibelsyn och tolkningar och synsätt. Även om jag inte håller med om allting så är det berikande. De allra flesta troende är ju överens om att Bibeln är Guds ord, men frågan är ju på vilket sätt de olika texterna är Guds ord. Det tråkiga är ju att amatörteologer och professionella teologer ofta ser ner på varandra från varsitt håll. Åtminstone har jag den känslan.

  Jag tror vi frikyrkliga skulle må bra av att ha lite högre i tak än att man ska kalla varandra för fundamentalist eller liberalteolog så fort någon presenterar en avvikande åsikt.

  Älskar man Guds ord så blir man väl intresserad och nyfiken om en sån påläst person som Greger presenterar ett nytt synsätt? Vill man inte veta mer och på så sätt kanske till och med fördjupa sin egen Bibelförståelse?

  Jepp, ny bloggdesign. Jag gillar att bygga hemsidor samtidigt som jag är en person som gillar att tänka nytt, och denna kombination verkar smitta av sig på min hemsida :)

 • Andreas

  Kan bara hålla med dig om att man vill veta mer och fördjupa sin egna förståelse. Sen är det ju inte alltid säkert att man kommer fram till samma sak i slutänden.

  Blir ju offtopic, men är det för WP du bygger sidor? Och gör du en kodandet från grund eller har du något bra ”sandlådstema” som du kör childthemes till? Om du har det vilket är det?

 • @Andreas: Jepp, jag kör med WP och har för tillfället fastnat för Pagelines: http://www.pagelines.com/
  Smidigt, enkelt och stilrent :)

 • Andreas

  @Christian Mölk: Ok, då ska jag inte köra mer offtopic, såg riktigt intressant ut det där pagelines, ska kolla in det.

 • @Andreas: Efter att ha provat ett antal olika WP-teman så kan jag inte annat än å rekommendera Pagelines. Funkar, är snyggt, stilrent och man slipper krångla med att ändra en massa kod hit och dit.

  Tips, för musen över kommentaren du vill svara så hittar du ”Reply” :-)

 • David Willgren

  Hej igen!

  Alltså: det jag tyckte var olyckligt var inte uttrycket gräsrotskristna, utan *uppdelningen*, eftersom den antyder att teologer inte är gräsrotskristna och tvärtom. Så ser jag inte på det, och det skapar för mig bara en onödig klyfta mellan bibelläsare. Varför inte istället bekräfta varandra som läsare och samtidigt erkänna att vi behöver förebilder på olika områden och att människor som ägnat sina liv åt bibelvetenskap därför kommer veta mer om vissa frågor, d.v.s. förstå bibeln bättre, medan människor som ägnat sina liv åt bibeln utan att ställa de bibelvetenskapliga frågorna får vara förebilder i det?

  Nu säger jag inte att ni två hävdar något av detta, utan snarare att uppdelningen är olycklig eftersom den låser oss i ett sätt att tänka där teolog är något annat (något hierarkiskt över?) än den ”enkla” bibelläsaren..

  Frid
  David

 • @David Willgren: Jag håller helt med!

  Jag tror teologer som har utbildning och teologer som är självlärda kan berika varandra. Båda behövs.

  Problemet är ju avståndet mellan dessa samt i vissa avseenden föraktet mellan dessa. Jag har en känsla av att man ser ner på varandra från varsitt håll. Min personliga uppfattning är att debatten skulle må bra av att fler ”proffesionella teologer” skrev sina tankar på egna bloggar osv, så att vanligt folk kan diskutera. En blogg är ju en bra mötesplats enligt min mening :)

 • Andreas

  @Christian Mölk: Såg det nu. ;-) Finns det funktioner för att ändra språk i teman i pageline (vet jag lovade inte köra det spåret mer men kunde inte låta bli).

 • @Andreas: Ehm… Ingen aning faktiskt :)

 • Pingback: Finns det historiska bevis för Egyptens tio plågor? | Heawenson.com()

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.