Pastor Christian Mölk | SVT Debatt om yoga i skolan

Debatten om huruvida yoga borde tillåtas på våra skolor eller inte fortsätter, nu senast i SVT Debatt. Tidigare har ju min blogg uppmärksammats på den nya sajten Skolyoga.

Siwert Öholm menade med bestämdhet att yoga är både religiöst och andligt och om den version av yoga som lärs ut på skolorna nu mot all förmodan inte skulle vara det så föreslog Öholm att man då borde byta namn på det. Det verkar som att Siewert har hämtat detta förslag från min blogg när han kanske läst mitt tidigare blogginlägg i ämnet ”Är svensk yoga religiöst?” =)

Men hursomhelst, debatten i SVT Debatt var faktiskt väldigt intressant. Är yoga religiöst? En yogalärare menade att yoga inte är religiöst, men att det är andligt och spirituellt. Linda Bergling lyfte fram att yoga har andliga rötter och att detta borde varudeklareras.

Personligen respekterar jag att folk vill hålla på med yoga, men själv vill jag inte delta i andra religioners andlighet, och därför är jag väldigt skeptisk till att det ska ingå i en skolas eller ett sjukhus verksamhet. På sjukhus kan man tydligen få yoga på recept vilket jag tycker är en aning märkligt. Öholm menade att man då lika gärna borde kunna få förbön på recept. Själv tycker jag att andliga och religiösa metoder borde erbjudas separat från skolan och vården. På sjukhus finns det ju t.ex. ofta olika bönerum dit man kan gå om man känner det behovet.

Titta gärna på debatten och kommentera nedan om du har någon åsikt. Yogadebatten börjar från 32:10.

SVT Debatt – Yoga i skolan
Aftonbladet – Siewert Öholm till attack mot ”yogabluffen”

Tagged with →  
 • Lotta

  Nu är det dags att vi lever på 2012 talet och inte i dåtid. Det andliga tillhör inte någon religion, utan dagens seende tillhör det bara andliheten. Allt i livet härstämmar väl ifrån historien på ett eller annat sätt. Rädsla hjälper inte mä
  nniskor framåt, så att säga nej till andligheten är ju att säga nej till sej själv, sitt innersta. Att yoga kommer till skolan är bara att gratulera. Ett sådant bra verktyg som gör så gott i människan kan inte vara fel. Ett mycket bra verktyg till att få barnen lugna (alla lugna och släpper blockeringar i kroppen), och alla som gapar om någon religion, skärp er! Lycka till alla ni som vill ha yoga i skolorna. Jag hoppas fler öppnar upp för yoga. Det behövs verkligen!

 • @Lotta: Jag håller med om att vi lever på 2000-talet och alla har rätt att fritt utöva den religion eller andlighet som man själv vill. Men den friheten betyder också att man har lika mycket rätt att välja bort eller avstå från den religion eller andlighet som man av någon anledning inte känner sig bekväm med. Eller skulle du tycka att det vore lika ok att det ingick i skolans undervisning att böja knä mot Mekka 5 ggr om dagen och bekänna att Muhammed är Allahs profet? Om du inte tycker detta är okej, varför tycker du då att det är okej med yoga? Både islam och yoga är andligt.

 • Lotta

  Yoga är mjuka rörelser och hjälper organen att få sin motion. Och det du skriver om, så har du inte förstått skillnaden.

 • @Lotta: Om du påstår att yoga enbart skulle vara ”mjuka rörelser”, då är det nog du som inte har förstått vad yoga är. Till och med Siewert Öholms motståndare, yogatränaren i SVT Debatt, sa ju själv att yoga är ”andligt och spirituellt”. Eller anser du att hon har fel?

  Enligt Wikipedia så betyder yoga en ”förening av kropp, sinne och själ, och betecknar en samling andliga och kroppsliga tekniker som troligtvis har sitt ursprung i Indusdalen för 3500–2500 år sedan”.

  Om både yogatränaren och Wikipedia har fel så får du nog berätta hur du har kommit fram till att yoga bara är ”mjuka rörelser”…

 • Lotta

  Ja, det är helt riktigt! Förening kropp, sinne, själ=att jobba med sej själv. Vad har det med religion att göra?

 • @Lotta: Då är det med andra ord inte bara ”mjuka rörelser” som du skrev tidigare. Har du ändrat dig eller uttryckte du dig bara klumpigt?

  Enligt de allra flesta så innehåller yoga någon form av andlighet, och då anser jag att det inte borde ingå i en skolas undervisning. Jag tycker inte att någon, varket ett barn eller en vuxen, ska tvingas delta i andliga övningar. All andlighet borde vara frivillig och bör således inte ingå i en skolas undervisning. Skulle du exempelvis vilja att dina barn måste utföra Islams andliga metoder på skoltid?

 • Anna-Karin

  Är det helt omöjligt att bara skita i om det finns inslag av religion eller ej i yogan. Att helt enkelt trycka på offknappen och inte gå in på det som man anser är religion.Vi vet att regelbundet praktiserande av yoga ökar vår koncentration, stärker vår kroppshållning och ger mjukare och smidigare kropp.

 • Anna-Karin,

  Visst, om man inte är troende så kanske man inte bryr sig, men om man tror att Bibeln är Guds ord och om man försöker vara en Jesu lärjunge, ja då måste man ibland ställa obekväma frågor och fundera över vad som är rätt och fel.

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.