Pastor Christian Mölk | Kristen bloggstrid

Bedrövad, men inte förvånad. Ungefär så tänker jag om den kristna bloggstrid som cirkulerat kring Tommy Dahlmans blogg på tidningen Världen Idag. Dahlman kritiserades av kommentatorer och vad jag förstår gick det fullständigt överstyr vilket nu lett till att Dahlman bestämt sig för att väcka åtal för ”ärekränkning”. De som Dahlman är mest kritiska mot är de som han uppfattar som ”fundamentalistiska väktare”.

Det är verkligen sorgligt när vi kristna bråkar med varandra offentligt på detta sätt. Jag klandrar inte Dahlman, skulden ligger hos de som inte har vett att behärska sig när de kommenterar, de som gömmer sig bakom sina datorer och tror att de kan säga vad som helst utan att någon reagerar. Förhoppningsvis kan någonting gott komma ur detta om det ofta hetska tonläget kan sänkas en aning, men det är ändå sorgligt att det ska behöva gå så här långt.

I en iver att ”avslöja villolärare” går många kristna för långt när de baktalar och smutskastar andra kristna utan att veta hela sanningen. Vi kristna borde vara föredömen i att bemöta varandra med respekt, inte bara irl utan även på bloggar.

Jesu gyllene regel borde gälla även bland kristna bloggare: ”Allt vad ni vill att människorna skall göra er, det skall ni också göra dem.” (Matt 7:12).

Läs mer:
Dagen – Predikant väcker åtal mot kristna bloggare
Världen Idag – Tommy Dahlman väcker åtal mot kristna bloggare
Världen Idag – Dahlman idag
Aletheia – @Tommy Dahlman

 • Robert Granat

  Och Dahlman borde veta bättre än att processa mot sina meningsmotståndare.

 • @Robert Granat: Antar att det är detta Bibelord du tänker på:

  “Hur kan någon av er som ligger i tvist med en annan våga gå till rätta med honom inför de orättfärdiga och inte inför de heliga? Vet ni inte att de heliga skall döma världen? Om nu världen skall dömas av er, duger ni då inte till att döma i de minsta mål? Vet ni inte att vi skall döma änglar? Skall ni då inte kunna döma i vardagliga ting? Men när ni har sådana tvister, sätter ni dem till domare som församlingen inte har förtroende för. Det här säger jag för att få er att skämmas. Finns det ingen förståndig bland er, någon som kan bli skiljedomare mellan bröder? I stället går broder till rätta med broder, och detta inför otroende. På det hela taget är redan det att ni processar med varandra ett nederlag för er. Varför lider ni inte hellre en oförrätt? Varför låter ni inte hellre andra roffa åt sig? I stället gör ni själva orätt och roffar åt er – och detta drabbar bröder.” (1Kor 6:1–8)

 • Har redan förmedlat på ett broderligt sätt – 1 Kor 6 till TD och även försökt ge honom lite bakgrund (http://aletheia.se/2012/09/13/tommy-dahlman/) till varför vissa skriker så högljutt. Även om någon eller några gick för långt i sina beskyllningar mot TD – går han själv för långt i det att han bryter mot Guds Ord för att ”få rätt”.

  Personligen tror jag att det handlar om 1.) medelålders män som hamnat i vad jänkarna kallar för en ”pissing contest”. Hör inte hemma i Guds församling men likväl. 2.) En pastor med alldeles för långa tår. 3.) Gräsrötter som är vana vid att ingen tar dem på allvar och så plötsligt händer det – TD tar dem på fullaste allvar. Lyssnar till varje ord, varje bokstav och tonläge.

  Mitt råd till TD är att istället för att bränna krut på att skjuta på budbäraren, på allvar ta upp kärnfrågorna. Men då krävs det lite mer mod än att anlita advokat. D.v.s. ställa de obekväma frågorna kring bl.a. Ekmans nya (ok inte så ny längre…) linje.

  mvh
  Daniel

 • @MyTwoCents – Aletheia: Din kommentar hamnade i spam-filtret av någon anledning som jag inte förstår, ber om ursäkt för det. Jag har ställt in så att man ska kunna ha med tre länkar utan att automatiskt blockeras. WordPress kanske inte gillar vad du skriver =)

  Ja, det här är en märklig situation som jag inte riktigt vet vad jag ska tycka om. Å ena sidan gick vissa kommentatorer tydligen alldeles för långt och å andra sidan kan man tycka att detta borde kunna lösas utan att man ska behöva gå till domstol. Vi får se hur detta utvecklar sig, det kan ju bli ett prejudikat-fall.

 • Jag tycker nog att en del av dessa sk väktare behöver få sig en knäpp på näsan.
  Det är länge sen de gick för långt i sina bedömningar (domar) mot allt och alla som inte ser och tänker som de själva.

  Behövs inte väktare? jo men inte så som de flesta agerar!

  Dagens sk väktare nagelfar människor och sammanhang in i minsta detalj och dömer sedan ut dem som villolärare. Sanna väktare varnar utifrån uppenbarelse från Gud.

  Det är alltså ett köttsligt och själiskt väkteri som inte Gud är med i och som bekräftas i deras försvar om man ifrågasätter deras domar.

  Bb

 • Det hårdare samtalsklimat som några tycker sig möta bland bloggarna hänger nog samman med att ämnen som behandlas inte alltid faller pastorer och övrigt ledarskap på läppen. Då kan tonen skärpas. De invektiv som Tommy Dahlman åberopar hör naturligtvis inte hemma här. Att åtala dem är dock att slåss mot väderkvarnar och helt kontraproduktivt.

  Många bloggare tycker sig märka ett alltmer oblygt flirtande med katolska influenser i kristenheten. Det genererar en oro, som när inga ledande personer verkar bry sig, naturligtvis blir intensivare med tiden. Därför vore ett sätt att mildra klimatet att klargöra var kristenhetens ledarskap står i denna fråga.
  Stig Melin

 • Jessica S

  Konstigt att de delar av bibelns budskap som en del vill försvara gäller, och ska försvaras till varje pris, medans de delar av biblens budskap som handlar om uppförande och kärlek liksom slutar gälla när man ser på livet genom datorskärmen…

  Man kanske skulle formulera en ”netikett för kristna” med bibeln som utgångspunkt?

 • @Jessica S: Mycket bra reflektion. En iver att försvara sanningen får inte ske på bekostnad av ett respektfullt beteende.

  ”Du skall älska din nästa som dig själv. Kärleken gör inte något ont mot sin nästa.” (Romarbrevet 13:9b–10a)

 • Stig Melin

  Jessica S
  Jag tycker nog det finns all anledning försvara hela bibeln, hela budskapet. Flanken såväl som centrum. Vi är inne i en strid på liv och död där sanningen ibland kan kännas ”kränkande” för det egna ”köttet”, Det kan bli lite hudnära ibland.

  Det vore roliogt ta del av den ”netickett” som du kan känna dig bekväm med ser ut.

 • Tommy Dahlman har onekligen skaffat sig ett namn som för evigt kommer att stå i de kristna historieböckerna.
  Självklart ska man vare sig tåla eller behöva ta vad som helst, bara för att man är kristen. Men att gå så långt som Tommy nu gör är att inte bara att dra saken till sin yttersta spets, frågan är om han gjort allt som står allt i hans makt för att lösa den här konfliktet innan han valde att gå den här vägen?
  Den stora förloraren på sikt kan jag inte se annat än att det är just, Tommy Dahlman. Vem är den kristen som vill lyssna på en predikant som väljer att väcka åtal på det sätt som han nu gör? Jag gör det definitivt inte!

 • sionista

  Någon som vet hur man kommer in på Haggais blogg?

 • @sionista: Nix, känner inte till något om det.

 • Lars W

  ”Självklart ska man vare sig tåla eller behöva ta vad som helst, bara för att man är kristen.”

  Matt. 5:39 , 1 Kor. 13:7

 • Ludvig

  @sionista:
  Vill du få fram gammalt material från mamres.net så får du leta med hjälp av google cache. Om bloggen återkommer i någon form vet jag inte.

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.