Pastor Christian Mölk | Hjälp till asylsökande

Idag var jag och delade ut mat till fattiga asylsökande här i Timrå. De kom till mig i Pingstkyrkan häromdagen och bad om hjälp. Det är svårt att inte dra sig till minnes vad Jesus sa:

“Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort mot mig.” (Matt 25:40)

Frågan är bara hur man på bästa sätt kan långsiktigt hjälpa till? Har du som läsare något bra tips eller erfarenhet att dela med dig av? Skriv i så fall gärna en kommentar här nedan.

 • Jessica S

  Socialt arbete i kyrkan är så viktigt! Jag önskar att jag kunde få jobba med det i framtiden. Ring runt till de som arbetat med det en längre tid och hör vad som fungerat eller inte fungerat. Till exempel så har Pingst i Linköping omsorgspastorer som arbetar med sånt. Eller hör av dig till frälsningsarmen och ställ några frågor, eller ring till den här diakonen: https://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=654658 Jag vet att hon stött på just sånt här för länge sedan när hon arbetade i en församling.

  //Jessica

 • @Jessica S: Tack för tipset!

 • Mimmi

  Det är komplicerat med social hjälp i kyrkorna. Alla har ju rätt till försörjningsstöd från kommunerna, som troligtvis är den mest generösa hjälpen i världen. I kommunerna blir man kollad vad man har för övriga inkomster, och utgifter etc. Det kan ju aldrig kyrkorna göra. Därför blir kyrkan ett ställe som människor lätt kan manipulera och utnyttja. Jag har själv människor i min närhet som lever flera tusenlappar under normen för försörjningsstöd (en familj med ett barn) eftersom man väljer att försöka klara sig själv, t.ex. genom att studera, istället för att få försörjningsstöd. De klagar inte, och frågar aldrig om pengar. Den korta tid jag varit i ett u-land, märkte jag bland invånarna att det var självklart att inte ge tiggare på stan pengar, eftersom det rörde sig om en livvstil att försörja sig på. De fattigaste och mest behövande skulle aldrig drömma om att tigga. Så jag undrar vad det är för sorts människor som går till kyrkor och tigger. Det är inget normalt beteende bland fattiga människor överlag. Om man hjälper dem som tigger, så ökar man orättvisan mot de människor som verkligen har det svårt, men aldrig skulle tala med någon om detta.
  Jag tycker istälet man kan vara stolt över att majoriteten i vårt land är så generösa att man accepterar världens högsta skattetryck för att man vill att alla skall få en dräglig tillvaro i vårt land. Tyvärr räcker inte ens de svenska skatterna att fylla hela världens behov.

 • @Mimmi: Tack för din kommentar! Jag tror det är lätt att tänka som du gör i teorin, men det är väldigt svårt i praktiken. När någon kommer och ber om hjälp till mat är det väldigt svårt att som kristen säga ”nej, ni får inget”. Men jag tror det är viktigt att försöka kolla upp så mycket man kan så att man inte blir manipulerad och lurad. Sånt händer ju tyvärr.

 • Mimmi

  @Christian Mölk:
  Jo, jag har varit med om att människor lurat till sig mycket stora belopp inom kyrkans värld med alla möjliga historier, som inte går att undersöka. Själv jobbar jag som socialsekreterare och måste ofta fatta beslut om avslag. Det är samma sak där, att det är lättare att fatta ett bifallsbeslut än ett avslagsbeslut, för att undvika att känna sig elak. Samtidigt leder det ju till orättvisa då den som kan tala för sig får mer än den som inte kan tala för sig. Det vill jag inte bidra till. Som kristen sitter det i ryggmärgen att man vill vara ”snäll och god”, men man bör fundera på vad det innebär egentligen. Om någon ber om hjälp till mat, kan man ju ge råd om hur man skaffar sig pengar till mat. Alla får mat från soc. men man kan ju använda pengarna tlll annat. Det kan vara ”gott” att låta människor själva hantera sina svårigheter, om man bara får tillskott hela tiden lär man ju sig ingenting. T.ex. om barnen ”får pengar när de behöver” kommer behoven alltid att finnas. Man gör dem en björntjänst om de inte lär sig hantera pengar i unga år.

 • Mimmi

  Jag vill lägga till till min ovanstående kommentar att det naturligtvis är bra att bjuda fattiga på mat och umgås med dem. Men jag tycker inte man skall ha dåligt samvete om man inte ger pengar, med det omfattande skyddsnät vi har i Sverige.

 • @Mimmi: ”Om någon ber om hjälp till mat, kan man ju ge råd om hur man skaffar sig pengar till mat.”

  Under normala omständigheter kan jag hålla med dig, men utan att gå in på några detaljer så var det som så att de som kom till mig och bad om hjälp hade en väldigt utsatt situation. Dessutom är det inte så lätt att få arbete om man är asylsökande.

 • Mimmi

  Jag menar inte just i den situationen utan mer generellt. Men den som är asylsökande har ju försörjning genom svenska myndigheter, till skillnad mot den situation som de kom ifrån. De människor som finns kvar i hemländerna har en betydligt svårare situation, där det inte finns något socialt skyddsnät. Men deras röster hörs inte, och de är många. Men som sagt, att bjuda på en middag och socialt sällskap är ett bra stöd för dem som sökt sig hit.

 • Mimmi

  Lite tillägg till ovanstående. Jag tyckte du gjorde helt rätt som delade ut mat. Om människor frågar efter pengar, bör man dock dra öronen åt sig. Det finns ingen invandrare som jag mött, som inte har en stor försörjningsplikt gentemot släktingar som är kvar i hemlandet. Då kan en matkasse dryga ut kassan för dessa.

 • abdi

  jag bevover hjalp for timra.

 • Hej! Gå in på Kontakt-sidan (http://www.christianmolk.se/kontakt) och skicka ett mail där du berättar om din situation så ska vi se på vilket sätt vi kan hjälpa dig.

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.