Pastor Christian Mölk | Trinity Debate: Is Jesus God or the Son of God?

Hittade en mycket intressant debatt på Jimmy Heawenssons sida som jag tror kommer att intressera somliga :)

Klippet är en debatt mellan Sir Anthony Buzzard, Joseph Good, Dr. Michael L. Brown och Dr. James White.

Några av de frågor som diskuteras är:

 1. 0:13:30 – ”After the resurrection of Jesus, people address prayers to him, while in Revelation, the same praises that are offered to God are offered to Him. If Jesus is only a man, wouldn’t this be idolatrous? According to Phil 2:5-11, ”Every knee will bow to Him and to the glory of God the Father.” How can this be said of a glorified man? Only God is to be worshipped as Lord!”
 2. 0:20:40 – ”How many YHVH’s is the Trinitarian position proposing?”
 3. 0:27:00 – ”In passages like Genesis 18, YHVH appears to his people in the OT in visible form and even talks with them face to face, yet the NT teaches that no one has seen God. How do you reconcile these two truths?”
 4. 0:33:30 – ”In the timeframe from Adam to the first century did the Jewish people view G-d as existing in a trinune form–G-d the Father, Son (Messiah), & Holy Spirit?”
 5. 0:40:25 – ”Jesus explicitly refers to his pre-existence in numerous passages in the New Testament, stating He came from God and was returning to God – that He came down from Heaven and would return to heaven – that he enjoyed glory together with God His Father before the world began. On what scriptural grounds do you deny His preexistence?”
 6. 0:46:25 – ”Did Yeshua directly present & teach others that G-d existed with a triune nature & that he himself was the Triune G-d the Son?”
 7. 0:52:50 – ”On several occasions in the NT, both in the Gospels and the epistles, Jesus is explicitly called God. How do you explain these verses, the grammatical meaning of most of which is quite straightforward?”
 8. 0:57:55 – ”Did the writers of the New Testament define & explain that Jesus was part of a Triune G-d head & that people are required to believe G-d exists in this form? If they didn’t who did & when?”
 9. 1:03:00 – ”Jesus spoke of the Holy Spirit as a personality who would teach and guide his people – and elsewhere the Scriptures speak of grieving the Spirit orenjoying communion with the Spirit. Who is the Holy Spirit?”
 10. 1:08:05 – ”Where does the word GOD in the Bible ever mean ”The Triune God”?”

Ni som orkar se hela klippet, vad har ni för kommentarer?

 • Min personliga uppfattning av den här debatten är att de som tror på treenigheten är de som är mest trogna till Skriften. De levererar Bibelord efter Bibelord som visar att Jesus är preexistent, att Jesus är Gud och att treenigheten är biblisk.

 • Andreas

  Kollade in den debatten själv för en tid sedan och håller med dig. Dessutom så tycker jag att det verkar som att unitarianisterna verkar ha missförstått treenigheten och läran om inkarnationen eftersom de ställer frågor som hur Jesus kan be till Fadern och liknande.

  En viktig poäng är den om hur vi kan vara menade att tillbe Jesus om han nu inte är Gud, då det vore avgudadyrkan rakt av.

 • Andreas,

  Min uppfattning är att treenighetsförespråkarna var mycket väl grundade i Bibeln medan unitaristerna ägnade väldigt liten tid till just Bibelord och försökte istället lyfta fram sina ideer om agenter och judiskt tänkande. De verkar läsa Bibeln med ena ögat stängt som White sa. De lyfter fram att Gud är en men missar treenigheten.

  Det tråkiga är dock att det är väldigt få som blir övertygade genom debatter. Jag tror att detta är något som Fadern uppenbarar i hjärtat och ju mer man debatterar desto hårdare kan ens hjärta bli.

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.