Pastor Christian Mölk | Flytten till Timrå

När det blev klart att jag så småningom skulle bli pastor i Timrå Pingst så var jag överlycklig över att snart äntligen få börja jobba som pastor! Jag har inte trivts världsbäst med studierna i Örebro och längtade efter att få komma igång med att jobba i en församling.

Men samtidigt som jag såg positivt på framtiden så började några orosmoln dyka upp i horisonten; nu när vi snart ska få barn, hur skulle det bli att bo så långt bort från familjen? Min och min frus släkt bor framförallt i Östergötland och Småland och vi har därför kunnat träffas regelbundet.

Vi tänkte mycket över detta och bad till Gud om vägledning. Vi upplevde väldigt tydligt att Gud kallade oss som pastorspar till Timrå men det var fortfarande ett stort steg för oss att flytta så långt bort från familjen. Det är lätt att säga att man är beredd att lämna allt för Jesus men det är ett stort steg att verkligen också göra det. Vi bestämde oss därför att läsa ett speciellt Bibelord tillsammans:

”Jesus sade: ”Amen säger jag er: Ingen lämnar hus eller bröder eller systrar eller mor eller far eller barn eller åkrar för min och evangeliets skull utan att få hundrafalt igen. Här i världen får de hus, bröder, systrar, mödrar, barn och åkrar, mitt under förföljelser, och i den kommande tidsåldern evigt liv.” (Mark 10:29–30).

Vi sa till Gud att vi är beredda att lämna allt för att följa Jesus och bestämde oss i och med detta att lita på Guds omsorg om oss. Har Gud kallat oss till Timrå och vi svarar ja på kallelsen så kommer han också att välsigna oss med allt vad vi behöver. I pingstförsamlingen i Timrå finns jättemånga superfina människor som verkligen har visat omsorg om oss och som har förståelse för vår situation. Det verkar som att många i församlingen kommer att fungera som en slags familj för oss :)

Efter att ha läst Bibelordet tillsammans så avslutade jag med att säga till Jesus att ”det står ju faktiskt hus i Bibeltexten! Vi har alltid bott i lägenhet men har ändå drömt om att någon gång bo i ett hus. Vi har egentligen inte råd med att köpa ett hus så jag passade på att be Gud om även denna välsignelse. Det står ju faktiskt ”hus” i Bibeltexten ;)

Medans jag ändå höll på med att be över detta så passade jag även på att nämna allt som jag önskade att huset skulle ha, exempelvis lagom gångavstånd till kyrkan, röda vinbärsbuskar, nära till en butik, fin uteplats, osv.

Tro det eller ej, men allteftersom tiden närmade sig en flytt till Timrå så dök plötsligt ett fint hus upp! Om vi ville så fick vi hyra ett hus, och detta hus motsvarade perfekt den lista jag nyss nämnt! Allting var perfekt och det var bara att flytta in!

Nu sitter jag här i huset och detta är det första blogginlägget här i Timrå. Jag är oerhört tacksam till Gud och har ännu en bekräftelse på hans godhet. Jag vet att jag kan lita på Gud och har valt att leva mitt liv för honom!

Läs fler Vittnesbörd.

 • Allt gott önskar jag er!
  Har ni någonsin funderat över om islams utbredning kan vara problematiskt för Sverige?

 • @Feminix: Tack så mycket Feminix!

  ”Har ni någonsin funderat över om islams utbredning kan vara problematiskt för Sverige?”

  Jag är personligen mer intresserad över hur vi kan sprida Guds rike, än att bekymra mig över andra religioner.

 • Sam

  Jag tror att om man inte funderar över islams intåg, så bör man nog förbereda sig att dö martyrdöden. Det kan ju bli Malmö över hela Sverige. Islam skiljer inte på kristna eller judar eller nån annan icke-islam religion.
  Sam

 • Christian! Sam har rätt. Fakta visar att muslimer blir i majoritet i Sverige inom ett par generationer. Då vinner de det sista demokratiska valet och inför islamisk diktatur med sharia-lagar. Kristna blir då en förtryckt minoritet. Struntar du i det?
  Jag råder dig att ta reda på fakta! Börja med att läsa ”Återuppvaknandet”! Gå sen till YouTube och se filmen ”Muslimska Brödraskapet – Om Frihet och Jämlikhet” av exilirakiern Walid al-Kubaisi. Det handlar om våra barn och barnbarns framtid.

 • @Feminix: ”Struntar du i det?”

  Jag ser det inte som min uppgift att bekämpa Islam. Vi kristna är kallade till att gå ut i hela världen och sprida evangeliet.

 • @Christian Mölk: Försök förstå: Islam är den snabbast växande religionen i världen, Europa och Sverige. Eftersom Sverige har den mest ”generösa” invandringen av muslimer ligger vi sämst till av alla när det gäller att muslimerna blir flest.
  Räkna själv: Svenskar föder i genomsnitt 1,5 barn per kvinna och minskar därmed med 1/4 del för varje generation. Muslimer föder i genomsnitt 4 barn per kvinna och fördubblar sin befolkning för varje generation. Även utan invandring blir de flest, det tar bara lite längre tid.
  Det hjälper föga att ”sprida evangeliet” när kristna blir en förtryckt minoritet. Och, tro mig, alla muslimer, även de moderata, vill att islam ska styra hemlandet.
  Jag förstår inte hur en vuxen, klok människa kan strunta i att ens barnbarn får leva som andra klassens medborgare, dimmies, i sitt eget hemland. Det gör mig så ledsen…
  I klartext: Om du och andra kristna vill sprida kristendomen borde ni först och främst förhindra att Sverige blir muslimskt. Vill ni att Sverige ska fortsätta som ett kristet land måste ni sluta rösta på de partier som förespråkar denna extrema muslimska invandring. Att rösta på sossemoderaterna är att gräva kristendomens grav.
  Sanningen är inte alltid en idyll.

 • Sam

  @Feminix:
  ”Sanningen är inte alltid en idyll.”
  Det kan man säga är sanningens kranka blekhet.
  Problemet blir ju för det land som vill minsta islams inflytande. Hur ska man göra det utan att bli kallad rasist och bakåtsträvare?
  Christian är influerad av den kristna rörelsen som har gått med på att överlämna politik till politiker och bara sköta om det ”andliga”.
  Du har rätt i att våra barn och barnbarn blir lidande.
  Även här i Canada har multikulturismen fått till följd att uniformer inte längre är lika för alla och att sharialag trycks på hårt.
  Och man är så rädda att stöta sig med dessa, än så länge, minoriteter att t.ex de som skyler sitt ansikte inte behöver visa sitt ansikte för att bevisa sin identitet.
  Vad jag har svårt att greppa logiken. Man vill inte bo dör man blivit född. Jag kan förstå kvinnor. Sen flyr eller flyttar man till ett annat land. Då börjar man att driva på att ändra detta land, man flyttat till, så att det ska likna det land man lämnade????
  Är det bara jag som tycker det är svårbegripligt?

  Sam

 • Feminix & Sam,

  Ni är en aning off-topic. Håll er till bloggpostens ämne eller låt bli att kommentera.

 • Sam

  @Christian Mölk:
  Har du nånstans man kan skriva utanför ämnet?
  Har bara en intressant artikel om ni vill läsa. Den liberala kyrkans öde.
  http://www.theglobeandmail.com/commentary/the-collapse-of-the-liberal-church/article4443228/

  Sam

 • @Sam: Jag har funderat på att ha ett forum eller något liknande. Det positiva med detta är ju att fler kan skriva och dela med sig av sina tankar i ämnen som jag kanske ännu inte är så insatt i. Nackdelen är ju dock att villolärare och främlingsfientliga kan börja ta över och sprida sin propaganda. Jag vill helst inte att sådant skrivs på min sida.

 • Sam

  @Christian Mölk:
  ”Nackdelen är ju dock att villolärare och främlingsfientliga kan börja ta över och sprida sin propaganda. ”
  Hmm var det inte den varningen Feminix också hade angående islam?

  Jag förstår dilemmat. Om du stänger alla kommentarer så blir färre intresserade av din blogg. Men om du lämnar det öppet så måste du kunna bemöta dessa villolärare.
  T.ex; Är det främlingsfientlighet att kräva att immigranter integrerar sig till det svenska samhället och kulturen?
  Sam

 • @Sam: Försöker du starta en off-topic-diskution ändå?

 • Är det värdigt en demokrati att smutskasta dem som varnar för faran med islam? Är det yttrandefrihet att utestänga islamkritiker?

  Sam, Christian och alla andra är välkomna till mina bloggar, t.ex: http://gassegoner.blogspot.se/ och http://tankesmedjanfeminix.blogspot.se/

 • @Feminix: ”Är det yttrandefrihet att utestänga islamkritiker?”

  Jag tycker definitivt att det kan vara på sin plats att kritisera Islam, men jag anser inte att den här bloggposten (som handlar om min flytt till Timrå) har något med Islam och invandring att göra.

 • @Christian Mölk: Förlåt. Du driver en kristen blogg och jag ville varna dig för det hot som islams snabba utbredning i Sverige och Europa utgör mot alla kristna. Jag ville bara varna…förlåt.
  Jag antar att du inte vill se den hemska filmen, ca 5 min. ”Beheading Christian Convert in Tunesia”. Men jag har sett den och efter det har jag svårt att tycka att islam är en normal religion, som hör hemma i ett civiliserat land. När jag tänker på den filmen minns jag den svenska konvertiten till islam. Hon som sa ”Det drabbar ingen oskyldig”, om halshuggning och stening till döds. Förlåt, men vet man det jag vet är det svårt att vara så svalt neutral som du verkar vara.
  Allt gott önskar jag dig!

 • Sam

  Försöker du starta en off-topic-diskution ändå?
  Tror du ? ;)

  Sam

 • Hej Christian!
  Jag hoppas du och din fru skall trivas i Timrå. Ni kommer säkert att uppleva en fin tid där tillsmmans med församlingen.
  Ett råd bara:
  Strunda i dom som ständigt trackassera dej med irrelevanta frågor.
  Stäng ner dom och ägna din tid åt det som är viktigare
  Allt gott
  /Stig

 • @Stig Melin: Tack för din kommentar! Nu har vi bott 2 veckor i Timrå och trivs väldigt bra hittils! :)

  Tack för ditt råd!

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.