Pastor Christian Mölk | Två varningssignaler

För mig är treenigheten och tron på Jesu gudomlighet central i min kristna tro. Ni som har följt den här bloggen vet att jag tidigare har haft många debatter om Jesu gudomlighet med nyjudaister. Jag var tyvärr inte på Nyhem i år men det gläder mig att de hade ett seminarium om treenigheten, där de lyfter fram och argumenterar för tron på Jesu gudomlighet.

Om det är något jag har lärt mig av alla dessa debatter så är det att det är framförallt två varningssignaler som jag tycker man ska se upp med: Om någon kallar sig kristen men inte tror på Jesu gudomlighet och inte går till någon församling, då ska man se upp! Jag tror att dessa två är varningssignaler som visar att personen ifråga kanske inte alls har mött Jesus och som därmed inte älskar Guds församling. Istället försöker personen, medvetet eller omedvetet, dra dig och mig bort från Gud och in på en annan väg där Gandhi och Mose är viktigare än Jesus. Mitt råd till dig är: akta dig för att låta dig bli influerad av personer som inte tror på Jesu gudomlighet och som inte går till någon församling.

 • Shristian!

  Du skriver: och inte går till någon församling, då ska man se upp!

  Ett sådant uttalande anser jag är väldigt dumt, du gör som alla andra pastorer, sätter församling/ Kyrka och tillhörighet till den som avgörande för att vandra med Jesus.

  Ofta är det sekteristiska församlingsledare som uttrycker sig så, då för att hålla kvar individen, eller för att försöka få inden i kyrkan.
  Man säger, är du inte med i en församling, så har du inget skydd, ingen välsignelse, osv, men detta är inte sant.
  Jag har varit församlingslös i över sju år, jag har då sannerligen inte sett dessa saker som nämns, utan tvärt om.
  Däremot är man ofta mer utsatt i en församling, det finns starka krafter där som vill ha makt över människan så att hon inte vandrar enkom med Jesus.
  Jag har sett detta i flera sammanhang och det vore bättre att varna för sådant än att uttrycka dig som du gjorde i din text.

  Idag är församlingen som den fårafålla som beskrivs i Joh 10. Skillnaden är att kyrkans ledare vill jaga in fåren i fållan, medans Jesus vill jaga ut dem.

  Kyrkan säger indirekt, följ mig, medans Jesus säger, mina får känner min röst och följer mig.

  Väl mött!

  Bb

 • @Björn bloggaren: Tack för din kommentar! Det är bra att du nyanserar mitt uttalande och delar med dig av dina erfarenheter.

  Men jag står ändå fast vid att jag anser att en kristen som inte tror på Jesu gudomlighet och inte vill vara med i en församling men som trots detta vill undervisa andra bör man se upp med. För mig är detta två varningssignaler.

  Men bara för att det är en varningssignal så behöver det inte nödvändigtvis betyda att man inte ska lyssna på den personen. Personen ifråga kan ha mycket gott att säga, men jag tycker ändå att man ska pröva det som personen säger.

  Om någon som inte är med i en församling börjar undervisa om saker och ting så tycker jag man ska ställa sig frågorna: varför är personen inte med i en församling, finns det någon anledning, finns det något skumt i personens lära, finns det makt-problem, osv, osv…

  Jag har hört om folk som inte vill vara med i en församling därför att de ser ner på övriga kristna. Det tycker inte jag är en bra anledning. Gud älskar församlingen även om de har många fel och brister.

  Men efter att ha ställt dessa frågor kanske det finns en väldigt bra och naturlig förklaring till varför personen ifråga inte vill vara med i en församling. Att varna för något är inte samma sak som att döma ut något. Förstår du vad jag menar?

  Jag håller med om att man ibland även kan behöva varna för maktmänniskor inuti församlingen, men det behöver inte betyda att jag inte vill uppmärksamma dessa två varningssignaler. Även jag har stött på maktmänniskor inuti kyrkan, men det ledde inte till att jag aldrig någonsin ville vara med i en församling längre, utan tvärtom, det fick mig att vilja göra ett bättre jobb själv.

 • Pingback: Gandhi och nyjudaister()

 • @Christian Mölk:

  Om jag får vara rak och ärlig, så vill jag fråga lite utifrån vad du skriver?

  Du skriver: Men bara för att det är en varningssignal så behöver det inte nödvändigtvis betyda att man inte ska lyssna på den personen. Personen ifråga kan ha mycket gott att säga, men jag tycker ändå att man ska pröva det som personen säger.

  – Frågan blir utifrån detta: Menar du att den som är med i en församling har mer gott att säga och att det den säger inte behöver prövas?
  För mig blir det ett A Lag och ett B lag och att Alaget är tillförlitliga, medans Blaget bör man se upp med, men lyssna till om man prövar det de säger.
  Måste säga att jag inte gilla sådant här!

  Du skriver: tycker jag man ska ställa sig frågorna: varför är personen inte med i en församling, finns det någon anledning, finns det något skumt i personens lära, finns det makt-problem, osv, osv…

  – Set behöver faktiskt inte vara något skumt alls, det kan ju vara så att de inte mår bra i den lokala församlingen, att Andens liv inte finns där, att församlingen tagit in läror som för vilse, osv.
  Problemet med ditt sätt att se det, är att det finns en teologi om att man skall vara skriven medlem i en församling, är man inte det så är det något fel, inte på församlingen, utan på individen.
  Ett annat problem är att man gör församlingen, dess byggnad och verksamhet synonymt med den faktiska församlingen som är människor som samlas.
  Samlas kan man göra på olika sätt, jag har ex några vänner och vi träffas då och då för gemenskap och bön. Dessa träffar ger oss alla mer än det gör att samlas under frikyrkostrukturens Gudstjänster och gemenskap.

  Du skriver vidare: Att varna för något är inte samma sak som att döma ut något. Förstår du vad jag menar?

  – Jo då jag förstår, men en varning blir per automatik att döma ut. Ex Varning för att köpa Nissan, denna varning gör kanske att den ev köparen inte ens kollar in bilen.
  Eller varning för LCHF, resultatet av varningar kan vara mer förödande än ett totalt utdömande, jag har själv blivit utsatt för varningsflagg, nästan alla drog sig bort utom några få.

  Ta nu inte detta jag skriver som ett påhopp, jag bara reargerar på särskiljningen mellan medlemar och icke medlemmar.

  Jag gick till en församling i nästan 2 år, inte en enda gång mådde jag bra där.
  Nu hade jag upplev Guds tilltal att gå dit och förstod ganska snart vad Gud var ute efter. Men det själsliga och andliga lidande det medförde gör inte att jag precis längtar till församlingen.

  Du talar om att älska församlingen, Nej det gör jag inte, inte som den ser ut idag. Däremot så älskar jag människorna, det är alltså inte de samlade som är problemet, utan det sk religiösa systemet som ofta är ett människobygge och detta bygge ansvarar ledarna för.

  Som sista tanke, så har jag ofta fått höra, Akta di för honom, akta dig för henne, eller, han är lite si och så, osv. Vilka är det som säger så här, jo ofta de som tillhör det ettablerade sammanhanget, som själva från talastolen fått höra vilka man skall umgås med, dvs, vilk som är rena, eller orena.

  Detta är typiskt för sekterismens ande, den särskiljer och dömer ut syskon så att man isolerar dessa som inte är som alla andra, som vandra med Jesus på ett annat sätt än det vedertagna, detta är inte bra.

  Väl mött!

  Bb

 • Hej igen.

  Skrev precis en komentar till dig, men den försvann, tråkigt.

  Bb

 • @Björn bloggaren: Den hade, av någon anledning som jag inte förstår, hamnat i spam-filtret. Nu är den dock godkänd.

 • @Björn bloggaren: Du kommer med berättigad kritik och jag säger inte emot det du skriver.

  Det jag vill uppmärksamma är att man bör se upp om någon vill undervisa andra kristna men själv inte vill vara med i en församling. Det är möjligt att personen ifråga har rätt, men jag tycker ändå att man bör se upp och noga pröva det som personen ifråga undervisar. Nu pratar jag inte om undantagsfall i enstaka församlingar, utan om en person som inte vill vara med i någon församling överhuvudtaget.

  Anledningen till detta är för att Gud älskar församlingen, även om det finns fel och brister.

  Nu till dina frågor:

  ”Menar du att den som är med i en församling har mer gott att säga och att det den säger inte behöver prövas?”

  Nej, det menar jag inte. Det jag menar är att om en person kallar sig själv för kristen men inte vill vara med i någon församling överhuvudtaget, då tycker jag att man ska se upp och misstänka att någonting är fel någonstans.

  ”Ett annat problem är att man gör församlingen, dess byggnad och verksamhet synonymt med den faktiska församlingen som är människor som samlas.”

  Jag har aldrig identifierat församlingen med byggnaden. En kortfattad definition av en församling är ungefär: de som regelbundet samlas i Jesu namn runt Guds ord, nattvard, bön och tillbedjan.

  Tack för dina kommentarer! Jag är inte perfekt när jag skriver och dina kommentarer nyanserar, förbättrar och kompletterar. Det som skrivs på en blogg är ju inte dogm, utan kommentarer gör det ju möjligt att kritisera och förbättra.

 • @Christian Mölk:

  Ursäkta om jag går vidare, men du skriver: Det jag vill uppmärksamma är att man bör se upp om någon vill undervisa andra kristna men själv inte vill vara med i en församling. Det är möjligt att personen ifråga har rätt, men jag tycker ändå att man bör se upp och noga pröva det som personen ifråga undervisar. Nu pratar jag inte om undantagsfall i enstaka församlingar, utan om en person som inte vill vara med i någon församling överhuvudtaget.

  – Förlåt mig, men det blir ett särskiljande och att sätta Gud i en box!
  Gud använder vem han vill, med eller utan församlingstillhörighet. Jag har exempelvis predikat flera gånger i olika församlingar utan att själv vara medlem i någon och det var faktiskt Gud som gjorde så att jag kunde och skulle predika.

  Utgångspunkten bör väl vara att pröva vad alla säger, stämmer det med ordet, har det andens vittnesbörd.

  Efter sista turen i en församling har jag sagt att Gud i princip får sparka mig i baken om jag skall gå med, jag vill alltså inte vara medlem och det är faktiskt ett pris att betala för att inte vara med, det är mycket av gemenskap man missar.

  Sen är det så, jag vet, att det är en annan sak att vara i position, man märker inte samma saker, känner inte av på samma sätt när smörjelsen är på.
  Gick till ett sammanhang för några år sedan, det var så fruktansvärt jobbigt, så att jag nästan grät efter varje möte. När jag sen försökte lite försiktigt påtala det för pastorn, var han som ett stort frågetecken. En annan gång var det en gästtalare där, han predikade som om djävulen var lös, alltså inget possetivt. Det var så vedervärligt att jag och min fru höll på att spy, ( liten överdrift ) Pastorns vittnesbörd om det mötet var, det var det bästa mötet de haft sen de startat församlingen.
  Jag begriper inte att man kan missa när Guds Ande inte är närvarande?

  Nu är ju jag ett undantag och mina faktiska erfarenheter är säkert beroende på mig, Jag litar faktiskt och lyssnar mer på dem som står utanför etablisemanget.
  Varför kan man undra, jo för att de ofta blivit avklädda alla doggmer och religiösa beteenden, falsk andlighet och falsk fromhet. De är ofta äkta människor och ingen produkt av indoktrinering. De är ett verk av Gud och de har sett och förstått vad vandringen med Gud innebär.

  Vill tacka för din ödmjuka hållning trots att jag tillför lite kritik, jag har ju skrivit på din blogg innan och vi är ju överens om det mesta.

  Var välsignad!

  Bb

 • @Björn bloggaren: Tack för dina värdefulla synpunkter! Du tillför ett annat perspektiv och det är verkligen värt att lyssnas på.

 • Sam

  Christian
  Det är bra att hålla en öppen attityd till andra insikter om Skriften.

  Ett par tankar. Kyrkan har ändrat namnen både på sin skapare och sin frälsare?
  Varför har kyrkan en livsstil som är så fjärran från Skriften?
  YHWH’s högtider kallas judarnas.?
  Varför har Skaparens vilodag ändrats till soldagen? Om du hittar stöd i Skriften så dela med dig.
  Kyrkan firar inga av de högtider som, den Gud man säger sig tro på, har kallat eviga?
  Tvärtom så har kyrkan anammat hedniska högtider och ”frälst” dem?

  Sen tror jag att ingen kan sätta upp andra regler för frälsningen än att tro på Yeshua som Messias. Vad tror du?
  Sam

 • @Sam: Hej Sam!

  ”Det är bra att hålla en öppen attityd till andra insikter om Skriften.”

  Jag håller med. Guds ord är väldigt rikt på innehåll och jag tror inte att en enda person kan greppa allting. Det är bara tillsammans som vi kan förstå bredden, längden, djupet och höjden.

  Angående dina frågor om Kyrkan, så vill jag först konstatera att jag inte anser att RKK har ensamrätt på att vara ”Kyrkan”. Jag anser att alla frälsta människor tillhör Kyrkan med stort K. Så när du skriver att ”Kyrkan har anammat hedniska högtider” så håller jag inte riktigt med om det. RKK har möjligtvis gjort det och det får stå för dem, men jag anser inte att alla kristna har gjort det. Förstår du vad jag menar?

  Angående frälsningsregler så tycker jag vi ska vara försiktiga med sådant. Exempelvis Paulus satte ju upp en annan frälsningsregel än vad du gjorde, han skriver ju att man ska tro och bekänna Jesus som Herre och på så sätt bli frälst. Enligt min erfarenhet så är vägen till Jesus lite olika. En del personer upplever att de har varit frälsta hela livet och vet inte exakt när de bekände Jesus som Herre. Andra har en mer specifik frälsningsupplevelse. Det viktiga är att vi tror på Jesus, accepterar honom som vår Herre och låter han förvandla våra liv.

 • Sam

  Christian
  Det finns enligt Yeshua bara en synd för en icke troende. Det skriver Johannes om i kap 16:”Och när han kommer, skall han låta världen få veta sanningen i fråga om synd och rättfärdighet och dom: 9 i fråga om synd, ty de tro icke på mig”
  I Joh 3:16 vet vi ju alla vad det står.
  Frågan blir ju om man tror på Yeshuas ord i Mat 5:17- eller Lukas 16:17?

  Sen kan vi kanske diskutera om vårt leverne efter att vi accepterat Yeshua.

  Vad som är helt klart är att ingen hittills hittat att man måste tro att Yeshua är YHWH för att bli frälst, eller hur? Om nån gjort det så hade vi inte haft den här diskussionen. Tyvärr så tror jag att det är en kyrkodoktrin som har upphöjts till Skrift. Det blir i min mening ett annat evangelium än det Yeshua och apostlarna predikade.

  Vad gäller kyrkan så är det ju så att de flesta så kallade frikyrkor har kvar RKK’s synsätt på det mesta. Man ignorerar de högtider som YHWH kallat eviga, inklusive Sabbaten.
  Här är en länk där RKK tillrättavisar frikyrkorna om Sabbaten.
  http://biblelight.net/clifton.htm
  Frikyrkorna blev ju fria för att följa Bibeln mer noggrant än RKK, eller hur?
  Men gör man verkligen det? Är det inte risk för att man får en förtroendeklyfta om man inte gör som man säger? Och i min erfarenhet är ungdomar de första som genomskådar oss ”gamlingar” ;). Kan man inte säga att det syns i kyrkbänkarna idag? Ungdomen är frånvarande i tusental. Trots taffliga försök med världslig underhållnig?

  Sam

 • @Sam: Tack för länken! Intressant läsning.

 • Sam

  Shabbat Shalom, som vi kommer att säga om ett litet tag. Vi bor i Canada.
  :)
  Sam

 • Nämen så trevligt! Då antar jag att vi kommer ha liknande väder framöver. Vi flyttar till norrländska Timrå inom kort :) Vart i Canada bor ni?

 • Sam

  Edmonton.
  Ja vädret kanske är lite bättre här för vi är på samma breddgrad som Hamburg.
  Men det kan bli -35°- -40° ibland. Just nu är det +22 ° och sol.
  Sam

 • @Sam:

  Ibland får jag ett intryck av att bara man håller sabbat och högtider så är allt bra, eller att man håller buden, så är allt bra!
  Men jesus vill gå djupare än så, han fokuserar på flera ställen om vårt tal, många som menar sig följa YHWH instruktioner har synd i sina liv på just talaet område.
  Det verkar inte vara några problem att vräka ur sig nästan vad som helst till sin meningsmotståndare. Hårda ord, elkheter, insinuationer, anklagelser att vara heretiker och villolärare, ja listan kan göras lång.
  Det verkar som om det viktigaste för dessa, är att ha rätt, alltså ingen ödmjuk attityd, eller ton.

  Sen är ju frågan hur dessa sk YHWH efterföljare verkligen lever, följer de tidsanden där det senaste modet står på agendan, eller den senaste teknikprylen?
  Ytterligare en sak man kan fråga sig är, spekuleras det i aktier, fonder, eller i andra saker där girigheten är drivkraften?

  Jesus sa tydligt att det viktiga vara att göra insidan ren och här tror jag vi alla kommer på fall. För vem är ren och helig i allt? Och är vi inte det så har vi synd och vi syndar. Då hjälper det inte hur mycket vi firar sabbat och högtider, vi har ändå synd i våra liv.

  Jasus uttryckte att budet älska din nästa så uppfyller du lagen, frågan är om vi älskar med en äkta kärlek, en kärlek som inte är uppblandad med något annat?
  Jag vet att det inte är så, för vi har ingen egen äkta agape kärlek, den kan vi bara få dela av genom Anden, dvs Andens frukt, men även då är kärleken inte ren, utan uppblandad.

  Om vi vågar spegla oss och ransaka oss utifrån äkta kärlek och se om vår kärlek är äkta till vår nästa, då kommer det att visa sig att vi verkligen är fallna människor.
  Att vår kärlek till vår nästa är uppblandad, eller tom frånvarande.
  Detta visar att vi som tror inte har något själva att komma med, inte äns kärleksbudet kann vi uppfylla till 100%

  Vi kan alltså inte göra alla biblens gärningar för att bli, eller förbli rättfärdiga, vi är fallna och kommer att förbli så. Det enda vi kan lita på är att Gud vill verka i oss och fullkomna oss, men då är det Guds verk och inget vi kan hissa flagg för.

  Bb

 • Sam

  BB
  Att du har fel intryck om vad jag anser kan jag inte hjälpa.
  Jag har aldrig menat att man ska leva efter Torah för att bli frälst.
  Däremot menar jag att man, efter det man accepterat Yeshua som sin frälsare, ska leva efter Torah för att leva ett heligt, avskilt, liv.
  Dessutom anser jag att det innebär väldignelser att vakta Torah.
  Det är ju vår Skapares ord, eller hur?

  Du citerar väldigt slarvigt och okomplett, om Yeshuas syn på Torah, Lagen.
  Matt 22:
  ”Då svarade han (Jesus) honom: »’Du skall älska HERREN, din Gud, av allt ditt hjärta och av all din själ och av allt ditt förstånd.’
  38 Detta är det yppersta och förnämsta budet.
  39 Därnäst kommer ett som är detta likt: ‘Du skall älska din nästa såsom dig själv.’
  40 På dessa två bud hänger hela lagen och profeterna.”

  Kärleken till YHWH och kärleken till nästan är det som Torah, lagen, är grundad på. Yeshua separerar inte Lag och kärlek.
  T.ex om man älskar sin nästa så mördar man inte denne eller stjäl hans grejjer.
  Älskar man YHWH så har man inga andra gudar och man respekterar YHWH’s vilodag.

  Som jag ser det bör vi veta vad som är synd och göra vårt yppersta för att undvika att synda. Och om vi ändå syndar är Han trofast och rättfärdig , så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet, när vi bekänner våra synder.
  Det är vad Johannes skriver.
  Alltså behöver vi inte vara syndare speciellt länge om vi bara bekänner.

  Paulus säger ”Därför, mina älskade, såsom I alltid förut haven varit lydiga, så mån I också nu med fruktan och bävan arbeta på eder frälsning,”
  och
  ”Varen så till sinnes som Kristus Jesus var”
  och
  ”Gören allt utan att knorra och tveka,
  15 så att I bliven otadliga och rena, Guds ostraffliga barn mitt ibland »ett vrångt och avogt släkte», inom vilket I lysen såsom himlaljus i världen,
  16 i det att I hållen fast vid livets ord. Bliven mig så till berömmelse på Kristi dag, till ett vittnesbörd om att jag icke har strävat förgäves och icke förgäves har arbetat.”

  Detta är från det förnyade förbundet, Björn
  Det finns ca 1050 uppmaningar eller bud i NT. Uppmaningar om vad vi ska göra och hur vi ska leva samt vad vi inte ska göra.
  Detta är saker som vi med vår egna vilja antingen väljer att göra eller väljer att inte göra. Gud lever inte våra liv åt oss och Gud tillåter oss att välja själva, tack och lov!

  Sam

 • @Sam:

  Buden att älska Gud och sin nästa över allt annat är i princip omöjligt att uppfylla.

  Orsaken är att vi inte kan prestera sådan kärlek som förväntas av oss, varken till Gud, eller vår nästa, vår kärlek är inte äkta, eller om du så vill, fullkomlig, den är besmittad med vår onda natur.
  Om du ville förstå vad jag skrev innan, så hade du förstått att det inte hjälper att vara laglydig på vissa områden, men ha synd på andra områden. Alla har synd i sina liv, även du och din kärlek är inte fullkomlig, liksom min inte är det. Är inte kärleken fullkomlig, så är kärleken blandad med vår onda naturs drivkrafter, som ex, egoism, dolda motiv, vinningslystnad, dvs, man älskar för att man tjänar på det.

  Johannes säger: älska inte världen och ej heller vad som är i världen, hur lyckas vi med det?
  Att inte älska något är att vara likgiltig, eller att ha ett hat till objektet, men hur är det med det egentligen, hur förhåller du dig till det som är i världen?
  Har du drivkrafter som vill ha något som finns i världen, en ny tv, telefon, dator, osv.

  Jag skriver detta för att du skall förstå att Gud är mer mån om din och min inre helighet, än om att utföra sk heliga gärningar, dvs sabbat och högtider som ex.

  Vi blir inte frälsta av laggärningar och vi förblir inte heller frälsta att uppfylla lagen efter vår frälsning.
  Guds ord är tydlig om vem som avskiljer och vem som fullkomnar och vem som gör sa att hans barn lyder hans bud. När Gud som utför detta verk får tillträde till våra liv, då blir bud inga problem.

  Var välsignad!

  Bb

 • Sam

  BB
  ”Buden att älska Gud och sin nästa över allt annat är i princip omöjligt att uppfylla.”
  Så Gud själv svamlar då? eller vet du bättre?
  5 Mos 30:11 ”Ty det bud som jag i dag giver dig är dig icke för svårt och är icke långt borta.”
  Johannes instämmer: ”Ty däri består kärleken till Gud, att vi hålla hans bud; och hans bud äro icke tunga.”

  ”Vi blir inte frälsta av laggärningar ”
  Detta är ett av dina svepande uttalanden som inte har sin grund i Skriften.
  Vi blir inte frälsta av vår egen laglydighet, MEN vi är frälsta på grund av människan Yeshuas laglydiga liv. Han blev vårt syndfria offer. Genom att acceptera ”Lagen” och lära sig den och veta vad ”Lagen” innehåller kunde Yeshua leva ett syndfritt liv. Han var frestad i allt, precis som oss.
  Genom att tro på ”Lagens giltighet v.g syndoffer” och Yeshuas lydnad till ”Lagen”och ”Lagens” kraft kan vi bli frälsta än i dag.

  Vi får inte glömma bort att ”Lagen” ordnade syndernas förlåtelse långt före Yeshuas ankomst. ”Lagen” förlät både individuellt och hela folkets synd. ”Lagen” tillät Israel att komma nära YHWH.
  Jfr 3 Mos 4:13-20, 3 Mos 6:1-7.

  ”Guds ord är tydlig om vem som avskiljer och vem som fullkomnar och vem som gör sa att hans barn lyder hans bud. ”

  Det här stämmer inte med Skriften. Vi väljer själva vad vi säger och gör. YHWH tvingar ingen att göra nånting.
  Jfr 5 Mos 30:19″Jag tager i dag himmel och jord till vittnen mot eder, att jag har förelagt dig liv och död, välsignelse och förbannelse, Så må du då välja livet, för att du och dina efterkommande mån leva”
  Joh 7:16-17″Jesus svarade dem och sade: »Min lära är icke min, utan hans som har sänt mig.
  Om någon vill göra hans vilja, så skall han förstå om denna lära är från Gud, eller om jag talar av mig själv.”

  Sam

 • @Sam:

  Du skriver: Det här stämmer inte med Skriften. Vi väljer själva vad vi säger och gör. YHWH tvingar ingen att göra nånting.

  – Naturligtvis gör vi det, och det märks på mångas uttalande på bloggar att de inte lyder Guds ord..

  Om du läst skriften hade du sett att det faktiskt är Gud själv som helgar oss, fullkomnar oss, verkar i oss så att Hans vilja skall ske.

  Men visst, vill du göra jobbet själv så är säkert det ok, jag vill dock låta Gud göra det, det blir liksom bäst och mer djupgående.

  Jag har sett hans verk i mitt eget liv och i andras liv, där Gud själv gör det, de ha saggt sitt ja till Gud och hans verk, men det är Gud som gör det.

  Det finns vissa bibelavsnitt där Gud säger: helga er. Att Gud säger så beror inte på att han vill att de själva skall klura ut vilka synder de skall göra sig av med, uta för att han vill göra något i dem som är en reningsförberedelse för nästa steg.
  Jag har själv varit med om detta, initiativet var från Gud, verket gjorde Gud och han slutförde också det. Det handlar så väldigt lite om oss och så mycket om Gud, dock måste vi vara villiga och inte stänga dörren för honom och hans verk!

  Bb

 • Sam

  BB
  Det är ett bra råd du ger om att läsa Skriften. Fler borde följa det rådet.

  Kolla dessutom vad ordet helig betyder. Som du vet så skrevs ju inte NT på svenska till att börja med. Så en del ord har översatts flera gånger.
  I GT finns ordet på hebreiska och är qodesh. Det betyder avskild. Första exemplet är när YHWH avskiljer vilodagen.

  Skulle du kunna ge referenser till något annat än dig själv och dina känslor?
  Där Gud gör nåt emot vår vilja?

  Sam

 • @Sam:

  Du skriver: Skulle du kunna ge referenser till något annat än dig själv och dina känslor? Där Gud gör nåt emot vår vilja?

  – Jag förstår inte vad du menar, duger inte den faktiska verkligheten där jag sett med egna ögon vad Gud gjort?

  Vad då Där Gud gör nåt emot vår vilja? Jag förstår inte vad du menar!

  Bb

 • Sam

  BB
  ”- Jag förstår inte vad du menar, duger inte den faktiska verkligheten där jag sett med egna ögon vad Gud gjort?.”

  En god regel är att inte tro nåt av det du hör och hälften av vad du ser. ;)
  När dina upplevelser går stick i stäv med Skriften så måste jag få ifrågasätta.
  Guds verklighet är nog annorlunda än vår verklighet i många fall.
  Gud firar fortfarande Sabbat, t.ex

  ”Vad då Där Gud gör nåt emot vår vilja? Jag förstår inte vad du menar!”
  Se citat från Joh 7.
  Gud gör inget mot vår vilja. Om vi vill i enlighet med vad Gud sagt så blir vi välsignade. Om vi inte vill i enlighet med Guds ord blir vi inte välsignade.
  Valet är 100% vårt. I schack är det vårt drag.
  Eller menar du nu att Yeshua inte fullbordade det?
  Sam

 • @Sam:

  Du skriver: När dina upplevelser går stick i stäv med Skriften så måste jag få ifrågasätta.

  – Absolut, men då måste du visa på viket sätt det jag skrev ovan går stick i stäv med skriften!

  Du skriver: Gud gör inget mot vår vilja. Om vi vill i enlighet med vad Gud sagt …….Osv.

  – Tja, vet inte om du förstår, eller om jag förstår?

  Jesus sa till Petrus att han skulle få gå dit han inte vill och det är säkert många saker en kristen inte vill, men Gud verkar på deras vilja och görning så att hans vilja sker. Jesus ville inte korsfästas och bad om att få slippa, men sa dock ske din vilja. Hur tror du det blivit om Jesus inte sagt, ske din vilja?
  Jesus ville inte, men valde att välja Guds vilja och Jesus vile säkert inte korsfästas någon gång från getsamene till korset.

  Jag själv vill ex inte bo där jag bor, ändå är jag tvingad att göra det. Varför då, jo för att Guds väg är att bo här just nu, jag vill inte, men jag böjer mig för Gud och hans vilja. Det innebär inte att jag ändrat min vilja, jag vill flytta, men Gud gör emot min vilja och det är helt ok, han vet ju vad som är bäst.

  Om Gudbara skule göra efter vår vilja, ja då skulle saker nog se lustiga ut. En mänsklig fader gör inte alltid efter barnets vilja, utan bestämmer saker över huvudet på dem och låter det ske som han bestämt.

  Gud har väl som Fader rätten att göra det han vill med oss?

  Jag förstår att vi talar om olika perspektiv, du talar utifrån vad Gud sagt och jag utifrån vad Gud säger och vill i mitt liv idag.
  Nu tänker inte jag på budlydnad och sådant, utan det som går utanför det, att göra buden, att inte ljuga, stjäla, mörda, osv bör ju vara det naturliga i en kristens liv.

  Bb

 • Sam

  BB
  Om jag minns rätt så har du argumenterat för att Yeshua bröt Sabbaten och att Gud gav dig ett jobb som innebär att jobba på Sabbaten, eller hur?
  När det vi ”hör” eller känner oss göra något som går emot Skriften så måste vi rätta oss efter Skriften, i min mening.
  Om du anser dina egna känslor och tankar är av högre rang än Skriften blir det nog inte rätt.

  Det Gud sagt ändras väl inte?
  Mal 3:”Ty jag, HERREN, har icke förändrats”

  Om nu en del av budorden är ”naturliga” för en kristen varför är inte alla instruktioner från Gud det?

  Sam
  Sam

 • @Sam:

  Sam! Nu pratar vi ju inte om huruvida Jesus bröt sabbaten eller inte, utan om det jag skrev ovan. Du vill alltid och i alla diskutioner komma in på sabbatsfirandets varande.

  Du skriver: Det Gud sagt ändras väl inte? Mal 3:”Ty jag, HERREN, har icke förändrats”

  – Det är lite märkligt hur man kan förvränga ord, det är nämligen skillnad på om Gud ändrar något, vilket han både kan och gör, eller om Gud själv förändras.

  Skriften är tydlig med att Gud ändrar sig, ångrar saker han tänkt göra, osv, men framför allt har han ändrat på förutsättningarna i och genom att instifta ett nytt förbund. För du kan väl inte mena att det gamla förbundet står gällande kvar?
  Nej det gör det inte och i och med detta nya förbund så ändrades spelreglerna.

  Kan du inte kommentera de saker jag skev om, kan Gud göra något mot vår vilja? Ja!
  Är det Gud som helgar oss, eller skall vi själva se till att bli helgade/ avskillda?

  Bb

 • Sam

  BB
  Jag menar att om vi inte går ut ifrån Skriften, hela Skriften, först så är risken väldigt stor att vi missar målet för vår vandring.
  Hela Skriften måste vara vår första karta. Och om vår andliga gps säger nåt annat än kartan så måste kartan få företräde.

  Kan du ge ett exempel från Skriften på vad Gud ändrat något Han först sagt ska gälla för evigt?

  Björn, om inte GT gäller så gäller inte Yeshuas syndoffer för oss. Då kan vi inte göra anspråk på att vara frälsta.
  Det vore som att åberopa en av Svea rikes lagar som är upphävd.

  Gud har gett oss instruktioner om hur man lever ett avskilt liv. Det är vårt val att leva så eller inte.
  Rom 7:”Alltså är visserligen lagen helig, och budordet heligt och rättfärdigt och gott.”
  1 Petrus 1:”Omgjorden därför edert sinnes länder och varen nyktra; och sätten med full tillit edert hopp till den nåd som bjudes eder i och med Jesu Kristi uppenbarelse.
  14 Då I nu haven kommit till lydnad, så följen icke de begärelser som I förut, under eder okunnighets tid, levden i,
  15 utan bliven heliga i all eder vandel, såsom han som har kallat eder är helig.
  16 Det är ju skrivet: »I skolen vara heliga, ty jag är helig.»”

  Det är vårt val Björn. Gud ändrar ingen mot deras vilja.

  Sam

 • Ludvig

  Om du är troende men inte vill vara ansluten till en (existerande) lokal församling, så borde ditt vittnande för dina medmänniskor snart resultera i en (ny) lokal församling som du varken kan eller vill ta avstånd ifrån.

  Vad gäller treenighetsfrågan rekommenderar jag David Wood på http://www.answeringmuslims.com/2012/06/how-can-jesus-have-god.html

 • Björn bloggaren

  Sam!

  sant, utan lag, inget syndoffer, men nu är syndofferlagen fullbordad, därför håller inte ditt argument. sen var det väl inte det vi pratade om.

  Bb

 • @Ludvig:

  Vem skriver du till?

  Bb

 • Sam

  BB
  Jag tror du gör fel när du menar att fullborda är att upphäva.
  Du är fri att kommentera det jag nämnde om vårt fria val också.
  Läs igen och begrunda!

  Sam

 • Björn bloggaren

  @Sam:

  oftast handlar det om att välja det som man förstår är Guds vilja. men skriften säger också att Gud verkar i vår vilja och gärning för att Guds vilja skall ske.

  Jag talar inte om att upphäva, utan om att offerlagen som gällde i GT fullbordade Jesus i sitt offer. Detta offer kan inte åberopas för att lagen skall gälla i NT.
  Jesu offer är avklarat, nu är det ett nytt förbund med andra förutsättningar.
  Det gamla var ett bokstavsförbund, det nya är ett Andens förbund.

  Bb

 • Sam

  BB
  Tänk lite nu.
  Yeshua blev vårt syndoffer genom att leva enligt Torah,”Lagen”. Genom att leva efter Torah så levde Han utan synd. Yeshua kunde bli vårt substitut genom att ta på sig hela världens synd. Apg 2:”24 Men Gud gjorde en ände på dödens vånda och lät honom uppstå, eftersom det icke var möjligt att han skulle kunna behållas av döden.”
  Syndens lön är döden men döden kunde inte hålla Honom för Han var och är syndfri.
  Detta lagliga offer gäller än idag, tack och lov. Det blod som Yeshua gjöt enligt Torah är grunden för vår frälsning.
  Hebr 9″Så renas enligt lagen nästan allting med blod, och utan att blod utgjutes gives ingen förlåtelse.”
  Tar vi bort Torah så tar vi också bort grunden som vår frälsning är förankrad i.
  Och det kan jag inte tro att du vill?

  Björn, du inser väl att du säger att det är ett nytt förbund nu och därigenom upphäver du automatikst det gamla? Du säger ju att det är andra förutsättningar t.o.m.
  Ja vi behöver inte upprepa syndoffret som Yeshua gjorde en gång för alla. Men annars är allt intakt och kommer att bli. Yeshuas syndoffer gäller än idag. Det syndoffer som är giltigt p.g.a YHWH’s instruktioner om syndoffer i Torah.

  Varför skulle annars Paulus säga: ”Så blev jag då, konung Agrippa, icke ohörsam mot den himmelska synen,
  20 utan predikade först för dem som voro i Damaskus och i Jerusalem, och sedan över hela judiska landet och för hedningarna, att de skulle göra bättring och omvända sig till Gud och göra sådana gärningar som tillhöra bättringen.”

  Vilka gärningar tillhör bättring? Ja just det vilka GÄRNINGAR?
  Rom 6″Vad skola vi då säga? Skola vi förbliva i synden, för att nåden skall bliva så mycket större?
  2 Bort det! Vi som hava dött från synden, huru skulle vi ännu kunna leva i den?”

  1 Joh 3:”4 Var och en som gör synd, han överträder ock lagen, ty synd är överträdelse av lagen.”

  Synd är synd i Skriften. Det spelar ingen roll om du läser GT eller NT.

  I Hebr 8 står det vad det förnyade förbundet innebär: ”Nej, detta är det förbund som jag skall sluta med Israels hus i kommande dagar, säger Herren: Jag skall lägga mina lagar i deras sinnen, och i deras hjärtan skall jag skriva dem, och jag skall vara deras Gud, och de skola vara mitt folk.”

  Lagen skriven i hjärtat och lagd i sinnet.. Inget nytt utan den gamla Lagen som har fungerat genom tiderna.

  Sam

 • @Sam:

  Lyckas du leva ett syndfrittliv?
  Om inte så är lagen värdelös, den visar bara på din syndfullhet och oförmåga att hålla den och göra de rätta gärningarna.

  Jag tror ingan kan hålla lagen, oavsett var den är skriven, men när Gud förvandlat människan och brutit syndabegäret då är det naturligt att inte synda.

  När vi blir frälsta försvinner vissa synder och visst syndabegär, men inte allt.
  Synden som bor i våra lemmar gör att vi syndar även om vi inte vill.
  Gud för den troende in i en dödsprocess, där sak efter sak dör, eller syndabeteende efter syndabeteende dör. Detta är ett Guds verk och inget vi kan göra själva och skulle vi lyckas själva, så är det ett egenverk som blir till egenrättfärdighet.
  Gud utför rättfärdighetens verk och om det inte är han som gör det, då är det vi själva som får göra det, men resultatet blir att vi får äran och att vi blir egenrättfärdiga.

  Om du vill diskutera vidare, så gå in på:

  http://skanebloggaren.blogspot.se/2011/06/lagen-eller-jesus-som-utgangspunkt.html

  Bb

 • Sam

  BB
  Det är inte meningsfullt att föra en diskussion längre.
  Jag pekar på vad Skriften säger och du tycker bara, utan referens till Skriften.
  Ha en bra dag Björn

  Sam.

 • Sam,
  Björn har många Bibelord i det där blogginlägget han länkade till. Läsvärt!

 • Sam

  Christian
  Om du tycker att jag är obekväm så behöver du bara säga det så slutar jag kommentera. :)
  Sam

 • Sam,
  Nix, jag tycker du håller en god ton och respekterar andras åsikter osv. Även om jag inte håller med dig i alla dina påståenden så tillför du ett annat perspektiv i debatten och det är alltid bra.

 • Sam!

  Har du läst länken?

  Jo då det är meningsfullt att diskutera så länge man inte kastar skit på varandra.

  Jag respekterar ditt sätt att se saken, jag håller ju dock inte med som du märker.

  Att vara ex laglös innebär ju inte att vi inte går omkring med lagen under armen, eller?

  Jag kan ju ha hela lagen både under armen och inpräntad i sinnet och ändå vara laglös. Jag kan också vara helt okunnig om allt vad lagen säger, men ändå vara lydig, eller?

  Hes 36 säger: Hes 36:26 Och jag skall giva eder ett nytt hjärta och låta en ny ande komma i edert bröst; jag skall taga bort stenhjärtat ur eder kropp och giva eder ett hjärta av kött.
  Hes 36:27 Jag skall låta min Ande komma i edert bröst och så göra, att I vandren efter mina stadgar och hållen mina rätter och gören efter dem.

  – Dessa ord handlar ju inte om ett fysiskt hjärtbyte, utan om en förvandling.
  Sen säger Gud att han skall låta sin Ande komma in i vårt bröst och efter det skall han, Gud göra så att vi vandrar efter hans stadgar och håller hans rätter och göra efter dem.

  Det är alltså tre steg i dessa verser, steg 1, förvandling. Steg 2. Anden kommer in i våra bröst. Steg 3. Gud gör/verkar i våra liv så att vi vandrar efter hans stadgar och håller hans rätter och göra efter dem.

  Det är alltså från början till slut ett Guds verk och har vi sagt ja till Jesus så har vi accepterat detta verk.

  I Jeremia talas det om att lagen… Jag skall lägga min lag i deras bröst och i deras hjärtan skall jag skriva den. På ett annat ställe står det sinne i stället för bröst.
  Det är alltså åter ett Guds verk, något han gör i den som tror på honom, men detta är i det nya förbundet. Vi behöver alltså inte inpränta lagen, det gör Gud och det betyder också att man, dvs om man inte är totalt förhärdad, vet vad som är rätt.
  Om vi nu till äventyrs inte skulle veta vad som är rätt, så kommer Guds Ande att leda oss till hela sanningen. När vi får veta sanningen blir vi fria och sanningsordet gör det naturligt att vandra i sanning och efter sanningen.

  Bless!

  Bb

 • Sam

  Ok, låter bra.
  Jag och Björn har diskuterat en hel del. Det började med att han menade att Yeshua bröt Torah, Lagen.
  Det tog åtskilliga inlägg innan Björn insåg att om Yeshua bröt Torah, lagen, så har vi ingen frälsare idag som var vårt felfria offerlamm. Alltså kan ingen säga sig vara frälst.

  Citat”Jag tror ingan kan hålla lagen, oavsett var den är skriven,”
  Nu menar Björn att ingen kan leva efter Torah, trots att det finns minst tre vittnen i Skriften.
  1. YHWH själv:”Ty det bud som jag i dag giver dig är dig icke för svårt och är icke långt borta.”
  2. Johannes:”Ty däri består kärleken till Gud, att vi hålla hans bud; och hans bud äro icke tunga.”
  3. Yeshua: ”Ty mitt ok är milt, och min börda är lätt.”
  Ok är en referens till Torah.

  Så Björn gör som fariseerna gjorde i Luk 20
  ”Då överlade de med varandra och sade:”
  KJV”And they reasoned with themselves”

  Man använder sin logik och sitt mänskliga förstånd i stället för att läsa i Skriften.

  Sam

 • Björn,
  Jag vet vad du menar angående förvandling osv. I samband med att jag blev andedöpt för 12 år sen så uppfyllde Guds Ande mig och började förvandla mig. Långsamt men säkert så förändrades jag och ville inte längre festa och supa med mina vänner utan ville istället gå till kyrkan, vara ute och evangelisera osv. Gud förändrade mig så att jag VILLE göra hans vilja. Ännu idag pågår förvandlingen, när tiden är rätt så visar Guds Ande saker och ting som jag behöver ta itu med.

 • @Sam:

  Om Jesus hade samlat ihop ved till någon som frös på sabbaten, hade Jesus då brutit mot sabbatslagen?

  Jesus botade sjuka på sabbaten och fariserna oc de skriftlärda menade att han bröt sabbatsbudet.
  Jesus menade att det var ok att göra gott på sabbaten med hänvisning till att de själva hjälpte ex ett djur.

  Att samla ved och göra eld är ett sabbatsbrott, men om nu Jesus gör det för att hjälpa en nödställd, då är det ju något gott, eller hur?
  Men att samla ved till sig själv av samma anledning blir man stenad för.
  Kan du förklara skillnaden i dessa liknelser om sabbatsbrott?

  Bb

 • @Christian Mölk:

  Precis, så är det och när Gud visar något i våra liv är det bästa att be honom förändra det, eller ta bort det.

  Detta har jag också varit med om många gånger, Gud kommer inte med pekpinnen och säger, här har du synd och brist, fixa det, utan han visar det för att han vill hjälpa oss med problemet, annars hade det varit en omöjlig situation.

  Bb

 • Sam

  Christian
  Jag håller delvis med om att YHWH hjälper till med förvandlingen, men till syvende och sist måste en persons vilja vara egagerad för att förvandlingen ska ske.
  Frågan blir ju vad som ska anses vara rättesnöret för denna förvandling, eller hur?
  Yeshua sa till kvinnan, gå och synda icke härefter. Det finns också åtskilliga texter som uppmanar oss att leva liv som är avskilda från världen och synden.
  Ok, lång inledning, men om vi menar att Torah är upphävd, hemska tanke, vad är det som vägleder oss om vad som är synd eller inte. En vägledning som är lika för alla?

  Sam

 • Sam

  BB
  ”Jesus botade sjuka på sabbaten och fariserna oc de skriftlärda menade att han bröt sabbatsbudet.
  Jesus menade att det var ok att göra gott på sabbaten med hänvisning till att de själva hjälpte ex ett djur.”

  Vill vi lyssna på fariseerna eller Skriften, Björn?
  Skriften är tydlig att vi kan rädda liv även om det går emot Torah när det inte gäller att rädda liv.

  ”Kan du förklara skillnaden i dessa liknelser om sabbatsbrott?”
  YHWH gör allt för att rädda liv. Det är därför Torah säger det.

  Jfr. 2 Sam 14:14 och Hes 33:11

  Sam

 • @Sam: Jag håller helt med om att en persons vilja är engagerad i denna förvandling. Ett inte helt ovanligt mönster, enligt mig, är 1) Guds Ande visar mig en synd i mitt liv, 2) jag bekänner min synd och ber Han förvandla mig, 3) Guds Ande fyller mig med sig själv och jag blir förvandlad.

 • Sam

  Christian
  Vi är på något så när samma våglängd, tror jag.
  Frågan är ju också vad vi ska använda för rättesnöre om vad som är synd?
  Kan Guds Ande säga nåt annat om synd än vad skriften säger att YHWH har sagt om synd?
  1 Joh 3″Var och en som gör synd, han överträder ock lagen, ty synd är överträdelse av lagen.”
  Är det då någon skillnad på t.ex mord och att vakta sabbaten? Att ljuga eller at fira YHWH’s högtider?

  Eller vill vi välja och vraka i vad Skriften informerar om som synd.

  YHWH ger vägledning och det är vårt ansvar att vandra på den vägen.

  Sam

 • @Sam: Skönt att vi nästan är överens! :)

  Jag tror att man kan uppmärksammas på synd på lite olika sätt. För egen del så uppmärksammade Guds Ande detta för mig personligen till en början. Det har också skett genom vänner som påpekat saker i mitt liv som inte varit ok. Jag har också läst i Bibeln och insett att jag gjort fel. Med andra ord; Guds Ande, andra troende och Skriften.

  Enligt min uppfattning så ska vi som lever i det nya förbundet leva med premissen: ”Älska Gud av hela ditt hjärta och din medmänniska som dig själv”, för då uppfyller man automatiskt det som Gud vill. Vi behöver läsa Torah utifrån Jesus och apostlarnas undervisning, inte tvärtom, för då riskerar man komma in på en väg där Mose blir viktigare än Jesus.

 • Sam

  Christian
  Jag vet inte om vänner ska inkluderas i synddefinitioner. Min pappa lärde sig att spela fiol men fick motstånd när han ville spela i kapellet. Fiol var ju näckens och djävulens instrument. Saxofonen var på syndalisten ett tag. Kvinnorna fick inte permanenta sig eller ha byxor eller smink. Osv osv.
  Guds Ande lär och påminner oss om vad YHWH har sagt. Anden kör inget eget race.
  Kvar blir Skriften.

  Du är inte den ende som läser Bibeln baklänges men jag kan gissa att det är den enda boken du gör det med.
  Som jag ser det finns det ingen skillnad på Yeshuas undervisning och Torah.
  Däremot finns det en stor skillnad mellan Yeshua undervisning och de religösa ledarnas undervisning.

  Mose undervisning är inte annan än Yeshuas och vi ska sjunga Moses och Lammets sång ganska snart hoppas jag: Jfr Upp 15: 2-3 och 2 Mos 15.

  Sen tror jag att inget sker automatiskt i våra liv. Vi måste välja vad vi gör och säger hela tiden. Gör vi fel får vi be om förlåtelse.

  Sam

 • Sam,

  Jag menade inte att vänner definierar vad som är synd, det kan bara Gud göra. Däremot kan och bör vänner påpeka när jag lever i synd utan att märka det. Det är därför som det är så viktigt att vara med i en församling.

  Jag ser det inte som att jag läser Bibeln baklänges utan som att jag sätter Jesus i centrum och låter Jesus och apostlarna förklara hur Skriften ska tolkas.

 • Sam

  Christian
  Då är vi överens om att Skriften förklarar för oss vad som är synd. Inte vi människor eller en ande som säger något annat än vad skriften säger?

  De facto läser du ju Bibeln baklänges, eller hur?
  Yeshua talar om att den grund som är lagd i Matt 7:21-27.
  I vers 23 kallar han ”Herresägarna” för ogärningsmän.
  Engelskan har ”workers of iniquity.”
  Ordet som översatts är anomia, vilket betyder lagöverträdare.
  Grunden, som kommer först, för varje troende borde vara Torah.
  Jfr 1 Kor 10-15 om vad grunden består av och att vi ska bygga på den grunden. Yeshua är YHWH’s levande ord.
  Och NT var inte ens påtänkt då!
  ( Borde förresten inte NT logiskt börja i Apg egentligen?)

  Sen berättar Yeshua liknelsen om att bygga på sand eller klippa.
  För mig är det ganska så tydligt att det är Torah, YHWH’s instruktioner som det talas om i detta sammanhang. Läser vi sen i Matt 16 om Petrus uppenbarelse om att Yeshua är Messias och på den förståelsen ska församlingen byggas.
  Klippa kan mycket väl mena Torah om vi ser till sammanhanget.
  Mycket mer troligt än att Petrus skulle vara första påven i alla fall.

  Sam

 • Sam,
  Du borde läsa och kommentera Björns länk :)

 • Sam

  Christian
  Det har de andra som kommenterat gjort så bra.

  Om man startar med premissen att Yeshua inte upphävde Torah så måste man ju på nåt sätt se hur det passar in. Matt 5:17.
  Tecknet på att Torah är gällande är ju ”Intill dess himmel och jord förgås, skall icke den minsta bokstav, icke en enda prick av lagen förgås, förrän det allt har fullbordats.”
  Vi kan alla fortfarande se himlen och jorden, eller hur?

  Upphäva betyder omintetgöra, disintegrate.
  Fullborda betyder bl.a predika till fullo.
  Det går i linje med vad Yeshua säger i v 19.
  Yeshua har kommit för att undervisa rätt om Torah inte fel.
  Ingenstans i NT talar Yeshua om att Torah omintetgjordes eller sönderdelades.
  Vad pratar man då främst om i Gal osv.
  Jo att syndernas förlåtelse kommer genom tro på Yeshua som Messias, inte genom att offra djurblod.
  Björn säger ju att vi inte ska leva efter Torah alls.
  Det händer när man läser baklänges!
  För att inte mörda är ju logiskt och rätt rent ur humanistiskt tänkande osv.
  Då kan vi skrota största delen av Skriften, eller hur?
  För min del luktar det new age låååång väg. Egot i centrum.

  Tycker du förresten att jag är jobbig eller att Björn behöver mer trafik?

  Sam

 • @Sam: Jag håller helt med om att Jesus är den som undervisar Torah på rätt sätt. Men jag kan inte gå in i detalj på hur jag menar eftersom jag är på semester hos frugans släkt och de blir sura när jag sitter för mycket vid datorn… Björn däremot verkade ha både tänkt och skrivit en hel del i ämnet så det var därför jag hänvisade till honom. Han och jag verkar ha ganska lika åsikter, även om jag inte håller med om allt.

 • Sam

  Oj då.
  Ha en trevlig semester!!
  Sam

 • Sam!
  Jag har skrivit på min blogg hur jag ser på Matt 5:17-19.

  Jesus har inte upphävt lagen och kunde inte heller göra det. Profet Jeremia talar å Guds vägnar när han talar om ett nytt förbund där lagen skulle skrivas i hjärtat.
  Hebre menar att i o m att Jeremia säger så så ger han tillkänna att det dåvarande förbundet är gamalt och nära att försvinna.
  Det försvann i samband med instiftandet av nya förbundet och i nya förbundet lever man inte på samma sätt som i det gamla. Vandringen är inte utifrån lagen som då var inskärpt i Guds folk, utan man vandrar efter Anden. Detta innebär inte att vi kan kasta bibeln på sophögen, utan tvärt om är det viktigt att läsa för att förstå ett och annat.
  Jag menar att vi inte följer en skriven bok, utan en person och då utifrån relationen med honom. Denna relation är A och O, för har vi inte den, så känner vi inte honom. Om vi inte känner Jesus personligen, så kan vi inte heller följa honom.
  Jesus Talar i Joh 10 att Hans får känner hans röst och att de följer honom. Att känna Jesu röst är att känna personen pesonligt, man har alltså en personlig relation till den som talar.

  För mig är detta det viktigaste, relationen och att höra den jag relaterar till, dvs Jesus. Skriften från första till sista sidan är också viktig, men den kommer på andra plats.
  Jag fick tidigt lära mig att bibelordet är sant och gäller, alla löftena gällde mig som kunde gälla mig, men det konstiga var att det inte blev som ordet/löftet sa.

  EX, be och ni skall få för att er glädje skall vara fullkomlig. Det är många saker jag bett om, men inte fått, varför?
  Jo som jag förstår det, så har jag bett utanför relationen till Jesus, jag har alltså bett utifrån bokstavens ord.
  Jag hade då inte den förståelse jag har i dag, att man behöver närhet till jesus för att genom lyssnande förstå vad han vill. Man kan alltså inte ta ett bibelord och avkräva Gud på bönesvar.
  Förr var jag sådan som du fast i lite annan tappning, allt gällde vad skriften sa, sa skriften något, så var det fritt fram att agera. Problemet med detta var att man ställde Jesus vid sidan om och gjorde skriften till sin Gud, Guds ord säger….

  Det är bra med skriften, men låt Gud själv få träda in på arenan, låt han få göra sitt verk. Om sabbaten är avgörande för att kunna ha gemenskap med Jesus, då tror jag han är mäktig att visa det, men det står ju i skriften, ja det gör det, men om man inte har en övertygelse så hjälper inte skriften.
  Jag är övertygad om att man inte skall döda, ljuga, stjäla, begå äktenskapsbrott, men just sabbaten är jag mer övertygad om att jag inte är förpliktigad att hålla.
  Och det finns ju skrift som stöder detta, lika är det med matreglerna.
  Så länge jag inte är, eller blir övertygad om dessa saker du missionerar för, så hjälper inte all världens bibelord. Om det vore av vikt, då vet jag att Gud skulle komma med en övertygelse, för det har han gjort på andra områden.

  Som jag skrev innan så tror jag man kan vara laglös även om man har hela lagen, ja tom om man gör efter den. Varför undrar säker någon, jo för om man följer bokstaven och gör allt efter den, men sedan inte följer hans personliga instruktioner så är man ändå olydig och kan inte komma inför Gud och säga, jag har gjort allt i lagen, då kommer han säker att säga, gå bort ni ogärningsmän.
  Om du läser om gudsmannen från Juda 1 Kungaboken 13 så får du ett typexempel på att vandra efter Guds direkta instruktion och även konsekvensen av olydnad. Läser du sen extra noga, så kommer du att se att det inte var den som bröt mot lagen som straffades, utan den som inte lydde Guds direkta befallning.

  Det är intressant att diskutera med dig, jag får tänka till och jag blir skärpt och fördjupad i min tro!

  Bb

 • Sam

  I Jeremia heter det förnyat förbund. Chadash är grundordet i hebreiskan och det betyder: A primitive root; to be new; causatively to rebuild: – renew, repair. i Strongs
  Samma ord används för nymåne t.ex. Månen är ju densamma än fast det blir nymåne var 28 dag.
  Så du kan nog börja tänka om vad gäller ett nytt eller förnyat förbund.
  Sen är det ju så att detta förnyade förbund gäller för Israel. Inte katolska kyrkan eller nåt annat folk eller annan kyrka..
  Enda sättet att få del av förbundet är att bli inympad i, adopterad till, Israel, YHWH’s folk.
  Läs Ef 2:11-22 med den förnyade insikten.

  Det är ju så att de som översatt Hebreiskan till grekiskan och så vidare till svenskan hade för dålig kunskap om hermeneutiken i hebreiskan.
  Jag föreslår att du läser detta.
  http://www.wildbranch.org/teachings/hebrew-greek-mind/
  Kanske du förstår problemen som översättarna haft.

  Du pratar om att ha en relation. Som jag förstår så hade du samma relation när du propagerade för att Yeshua bröt Torah.
  Nu har du ju ändrat dig och insett att din egen frälsning är beroende av att Yeshua levde ett syndfritt liv. Och att leva ett syndfritt liv innebar att inte bryta Torah.
  Min syn är, som du vet, att vad olika ”andar” eller känslor eller muntliga traditioner gäller så är de alla underordnade Skriften. Hela Skriften.
  Skriften ändrar sig inte nämligen. Så om vi får nån ide och den inte stämmer med Skriften så måste vi följa Skriften.
  Paulus säger i 1 Kor 4:”Icke utöver vad skrivet är.”
  Vill du argumentera med honom?
  Eller vill du fortsätta att ha dig själv som centrum?

  Varför gör du skillnad på YHWH’s ord vad gäller lögn och Sabbat, t.ex? Menar du att Han bara skojade när Han sa att Sabbaten är vilodagen för eviga tider?

  Du citerar Matt 7 och skriver:”då kommer han säker att säga, gå bort ni ogärningsmän.”
  Sanningen är ju att de som kallas ogärningsmän är just de som bryter mot Torah.
  Om du läste min kommentar tidigare så ser du att ordet i grekiskan är anomia, vilket betyder lagbrytare, dvs Torahbrytare.
  Det hjälper inte att gå omkring och ropa herre, herre och driva ut demoner samt utföra mirakel. Det kan den som kamouflerar sig som ljusets ängel också göra.
  Titta på detta
  http://www.youtube.com/watch?v=eBpw2oQrvMM

  Det är intressant att du jämför dig med en Gudsman i GT.

  Sam

 • Hej!

  Jag kom in på bloggen och läste om församling eller inte församling. Om behovet av att tillhöra något, eller inte, i det här fallet en församling, kyrka.
  Vi har en tendens att vara väldigt generella i våra omdömen och det måste man kanske vara ibland. Omständigheterna är så olika, erfarenheterna likaså.

  Men Guds församling är ändå så omfamnande till sin struktur, alla är välkomna, även Jesus finns där, som huvud. Sen har vi så olika sätt att visa oss välkomnande. I vår kyrka står det alltid värdar vid dörren som hälsar på besökarna. Det säger inte allt om församlingen, men det visar att den vill vara välkomnande.

  Jag har inget negativt att säga om den som av någon anledning ändå inte vill tillhöra. Det är inte församlingstillhörigheten som är målet – inte officiellt i alla fall. Det finns dock starkare skäl att tillhöra, än det finns för att stå utanför.

  Ingen som tillhörde fick förslaget att gå ur, trots att det kunde finnas skäl. Jesus såg inga bärande sådana i Upp. 3.4.
  Församlingen är trots allt Guds idé.
  En del andra skäl är redan redovisade här.

  Ibland kan trohet mot församlingen vara trohet mot Jesus själv.

 • @Sam:

  Du är för rolig du!

  Det förnyade förbundet skriver du och hänvisar till månen, hm.

  Grekiska ordet 2537 Kainos

  Ordet betyder ”NYTT” men det betyder inte ”NYTT” som om det inte har existerat förut. Utan man skulle kunna säga att KAINOS betyder ”KVALITATIVT NYTT” Därför ligger det upprättelse från något till det bättre i ordet ligger en förnyelse eller renovering till det bättre.

  Så Nya förbundet är inte ett nytt förbund utan ett gammalt som har gjorts ”KAINOS” (kvalitativt nytt)

  Renovera ditt kök och se om det ser likadant ut efter renoveringen.

  Inte utöver vad skrivet är! Absolut, ingen andes, människas, eller traditions ord har högre giltighet, allt skall prövas och sanktionerar inte skriften det så är det fel.

  Du skriver att ogärningsmännen bryter mot torah, men var står det att de gjorde det, de gjorde ju faktiskt vad Jesus sagt och hans ord är väl Guds undervisning/lag? Jag har skrivit även om detta på min blogg:
  http://skanebloggaren.blogspot.se/2011/06/ar-jag-laglos-om-jag-sager-att-lagen.html

  Jag jämför mig inte med gudsmannen från juda, utan ville visa dig att han vandrade utifrån Guds direkta befallning/lag och att den gamle profeten som bröt lagen genom att ljuga gick fri, medans gudsmannen som var olydig den direkta befallningen blev straffad.
  Det kan ju faktiskt vara så att de som kallas ogärningsmän/laglösa i Matt 7 var olydiga på samma sätt som gudsmannen från juda?

  Det är lite konstigt, för när jag skriver om relation till Jesus, ja då kommer du med påhopp om vad jag skrivit tidigare. Inte ett ljud från dig om att relationen är det viktiga. De laglösa i Matt 7 hade ingen relation till Jesus, hade de haft det så hade Jesus inte avvisat dem. Att känna Jesus är att ha en nära relation med honom, höra honom och göra det han säger. Ogärningsmännen i Matt 7 gjorde säkert det rätta, men det var inte utifrån att Jesus bett dem göra det de gjorde, alltså körde de sitt eget race.

  Ordet anomia kan du läsa om på elvor och jannes sida, grekiska och hebreiska ord.

  Sam! Känner du Jesus, eller känner du skriften, eller båda?
  Det är en viktig fråga, för evigt liv får man inte av att känna skriften, känner du Jesus så känner han dig! Vet du hur han talar, känner du igen hans röst, gör du det han personligen säger till dig, eller gör du allt enligt torah?

  Att ha en relation med Jesus märks, jag har träffa många Jehovas vittnen som är väldigt bibelsprängda, men när man pratar med dem så syns ingen relation.
  För dem är det bara boken som gäller, dock underställd Vakttornet. De menar att känna Jesus/Gud är att ha kunskap om honom och vad man skall göra. Detta är helt fel för utan sann gemenskap så blir gärningarna bara utifrån lagbud som tvingar till gärningarna.

  Vi kan ju dividera om sabbat och huruvida Jesus bröt den eller inte och du kan ha rätt, men om vi inte känner Jesus personligen, så är alla våra rätt inget värda.

  En skillnad mellan dig och mig är att du fökunnar om toralydnad, medans jag förkunnar om att ha en relation med Jesus, höra hans röst och så följa honom.

  Tänk så olika det kan bli, två olika fokus, torah och Jesus, höra och läsa bokstaven.

  Bb

 • @Stig Melin: Tack för din kommentar! Det låter som att du är med i en fin församling! :)

  Du skriver: ”Församlingen är trots allt Guds idé.”

  Jag håller helt med här. Jag tror att Gud vill att vi troende ska samlas och ha gemenskap med Gud och varandra. I en församling kan vi dela nattvard, lyssna på Guds ord, lovsjunga Gud, be tillsammans och hjälpa varandra i helgelseprocessen. Jag tror Gud vill detta så länge som vi befinner oss här på jorden. Hur det blir sen i himlen får vi väl se.

  Är man troende men av någon anledning står utanför en församling så tror jag man missar så ofantligt mycket av det som Gud vill med oss.

 • Sam

  BB
  GT skrevs på hebreiska först. Det är alla överens om.
  I Jeremia används därför ordet chadash.
  Samma ord används att beskriva nymånen. YHWH skapar inte en ny måne varje månad eller hur? På samma sätt kommer inte YHWH ut med en ny Torah varje morgon. YHWH och Hans ord är detsamma igår idag och i evighet.

  ”Du skriver att ogärningsmännen bryter mot torah, men var står det att de gjorde det,”
  Ordet ogärningsmän betyder just lagbrytare. Och ordet lag har översats från ordet Torah.

  ”Det är lite konstigt, för när jag skriver om relation till Jesus, ja då kommer du med påhopp om vad jag skrivit tidigare.”
  Det var inge påhopp Björn. jag bara relaterade vad du skrivit och att du var man nog att ändra dig då du hade fel.

  ”De laglösa i Matt 7 hade ingen relation till Jesus, hade de haft det så hade Jesus inte avvisat dem.”
  Och hur kan du säga det? Det var ju för deras laglöshet som Yeshua sa:”Jag har aldrig känt eder; gån bort ifrån mig”

  Finns ordet relation i din bibel Björn?

  Sam

 • @Christian Mölk:

  Du skriver till Melin: Jag tror att Gud vill att vi troende ska samlas och ha gemenskap med Gud och varandra. I en församling kan vi dela nattvard, lyssna på Guds ord, lovsjunga Gud, be tillsammans och hjälpa varandra i helgelseprocessen.

  – När någon skriver: i en församling, så kopplar min hjärna direkt till samlingsplatsen, lokalen och det är ju det som många defenierar församlingen.

  Visst, man kan dela nattvard, lyssna på Guds ord, osv, men frågan är om det är just i samlingsplatsen detta skall förekomma?
  Jag tror att gemenskap med andra troende är viktigt, men det är inte skrivet i sten som något absolut. Att ha gemenskap med några som är nära vänner, där man delar det som är aktuellt i livet, ber tillsammans ser jag som oehört viktigt, men det är inte alltid så.
  Jag har under min vandring bara haft några få nära vänner, de har kommit och de har gått, men tiden vi hade tillsammans var väldigt viktig. I dag är det samma sak, några få som jag delar livets bökigheter med.
  Jag tror även att relationerna ser olika ut beroende på vilken personlighet man är.
  Jag skulle inte klara för mycket tätt inpå relation, typ där man bor i kollektiv, eller liknande, jag skulle känna mig instängd då.

  Du skriver vidare: Är man troende men av någon anledning står utanför en församling så tror jag man missar så ofantligt mycket av det som Gud vill med oss.

  – Jag tror att man begränsar Gud i ett sådant synsätt! Jag har varit utan församling i sju år och det är under dessa år som Gud verkligen gjort något. Gud har ställt mig åt sidan just för att kunna göra det han tänkt och jag är övertygad om att det inte kunnat ske om jag stått kvar som aktiv medlem.

  Gud handlar olika med oss och det är viktigt att som pastor kunna se skeenden och vad Gud gör i individen, annars är det risk att hans råd och ledande för individen på avvägar.

  Det jag har förstått är att Gud vill föra individen till ett beroende av Gud själv. Gud liksom stänger andra källor för ledning, råd och tips. Gud vill att vi skall höra själva, vara honom lydiga och trogna. Det är lätt hänt att man blir mer trogen församlingen, dens påbud, än Gud själv, man kapar det egna beroendet till Gud med just påbudet om församlingsgemenskapens vikt och dess möjliget till att dela nattvard, lyssna på Guds ord, lovsjunga Gud, be tillsammans och hjälpa varandra i helgelseprocessen.

  Det finns mycket att skriva om det här, vill ge en annan vinkel än den som ofta är rådande utifrån frikyrkodogm.

  Väl mött!

  Bb

 • @Sam:

  Sam Skriver och frågar: Finns ordet relation i din bibel Björn?

  – Nej och då menar du förstås att man inte skall ha en relation med Jesus, eller?

  Man kan inte känna någon utan en relation, Paulus sa, jag vill lära känna Jesus, hur skulle han kunna det utan en nära relation?

  Utifrån ditt resonemang verkar det som om du inte har en relation med Jesus och kanske inte heller känner honom. Däremot känner du skriften, men det är inte detsamma som att känna Jesus.

  Bb

 • Björn Bloggaren!

  Församlingen har en adress. Paulus adresserade sina brev till en bestämd plats, en bestämd församling. Jesus adresserade också sina s.k. sändebrev till speciella adresser, ”skriv till församlingen i Efesus, Smyrna, Filadelfia o.s.v.”
  Dit är också alla löften, förmaningar och profetior sända.

  Björn, nära vänner kan man ha/få som en bonus, jämsides med församlingen, där man kan dela livets ”bökigheter” med, som du skriver.
  Jag tycker också din förklaring att du inte behöver ha så täta relationer, är relevant i sammanhanget, du känner dig instängd då. Ja, så kan det vara, och det viktiga är att man själv får styra över sitt liv.

  Men – jag kan inte se att det är ett hinder för församlingsmedlemsskap.
  Jag tycker du kan ge den en chans till, du behöver inte bli medlem omedelbart, bli en ”observatör”.
  Allt gott, och himlen därtill!
  Stig

 • Sam

  BB
  Du säger: ”Vi kan ju dividera om sabbat och huruvida Jesus bröt den eller inte och du kan ha rätt, men om vi inte känner Jesus personligen, så är alla våra rätt inget värda.”

  Är det inte så att om man har en relation och känner Yeshua personligen, så borde man veta om Han bröt Sabbaten eller inte?

  YHWH vill att vi är lydiga Hans instruktioner. 5 Mos 6:1-4.
  Yeshua vill att vi är lydiga Hans instruktioner. Jfr Joh 14:14.
  Yeshua säger inget annat än vad Fadern sagt till Honom. Joh 8:28

  Jag tror att om vi är lydiga får vi en bra relation till både Yeshua och Hans Fader .

  Hur är det nu med Sabbaten, Björn? Har du ändrat dig igen så att du förlorat din frälsning?

  De som var betrodda med att ta hand om Yeshuas kropp firade Sabbat. Jfr Luk 23:56.

  Sam

 • @Björn bloggaren: När jag skriver ”församlingen” så menar jag inte ”kyrkolokalen”. En församling enligt mig är en troende gemenskap som samlas i Jesu namn för att dela nattvard, lyssna på Guds ord, lovsjunga Gud, be tillsammans och hjälpa varandra i helgelseprocessen. Jag står fast vid att jag tycker att alla kristna behöver detta. Sen kan det givetvis finnas undantag av olika skäl. Som pastor tycker jag inte att man ska predika undantagen utan försöka förklara att församlingen är en del i Guds stora plan för mänskligheten.

  Jag skulle inte heller klara av att bo i ett kristet kollektiv (något många av mina vänner gör), men jag anser ändå att vi kristna behöver varandra och att man missar denna gemenskap om man inte är med i en kristen gemenskap/församling. Det är bara tillsammans som vi kan förstå helheten, alla har vi något att bidra med.

  Instämmer dock i det du skriver om att Gud vill att vi som individer ska bli beroende av honom. Detta är viktigt, framförallt när man går igenom jobbigheter. Det är viktigt att du lyfter fram detta perspektiv, annars är det lätt hänt att man bygger sin tro på församlingsgemenskapen. Då finns det en risk att ”församlingen” blir viktigare än Jesus vilket ju inte är bra.

 • Sam

  BB
  Du tror ju att Jesus är Gud, eller hur?
  ”Och Gud välsignade den sjunde dagen och helgade den, därför att han på den dagen vilade från allt sitt verk, det som Gud hade gjort, när han skapade..”

  Skulle då Gud sluta att vila på vilodagen i 33 år? Har du frågat?

  Shabbat Shalom!
  Sam

 • @Sam:

  Gud är oföränderlig, dvs alltid densamme, det innebär dock inte att han inte kan ändra sig, ångra saker osv, det står i bibeln.

  Det gamla förbundet hade sitt innehåll, men det står att det nya förbundet är bättre och vars ordning vilar på bättre löften. Hebr 8/6

  Det visar ju klar att Gud gjort något av förändring när det gäller förbundet.

  När det gäller att lyda färdigskrivna instruktioner så kan man göra det utan att känna Jesus. Att lyda hans direkta instruktioner kan man inte göra utan att höra och känna igen hans röst.

  Vi talar utifrån olika perspektiv, lyda en bok, eller lyda en person. Det ena kan man göra utan att ha relation, men inte det andra.

  Det finns masor av saker i skriften som är självklara för mig, ex att inte vränga rätten, inte ha falsk våg, ja hur mycket som helst i torah. Men det är inte för att det stå i torah, utan för att Anden i mig ogillar sådant och jag vill följa hans instruktioner och dessa är i linje med skriften.

  Bb

 • Sam

  BB
  ”Det gamla förbundet hade sitt innehåll, men det står att det nya förbundet är bättre och vars ordning vilar på bättre löften. Hebr 8/6″
  Heb8:8″Se, dagar skola komma, säger Herren, då jag skall sluta ett nytt förbund med Israels hus och med Juda hus”

  Är du från Juda eller Israels hus, Björn?

  Sam

 • @Sam:

  Du skriver: Är du från Juda eller Israels hus, Björn?

  – Jag är inympad! ;-)

  Hur är det nu med relationen till och med Jesus, är den av betydelse, eller kan vi strunta i den då det nu inte finns något ord om relation i skriften? Vore bra om du svarade på detta!

  Bb

 • Sam

  BB
  En relation utan att lyda Skriften, precis som Yeshua gjorde till 100% , blir nog väldigt ytlig, tror jag.

  Om du nu är inympad i Israel, YHWH’s folk och hushåll, är det nog vist att du lär dig hushållsreglerna. Enligt vad YHWH har stadfäst som eviga instruktioner och skrivit med sitt eget finger på stentavlor. Varje regel har lika värde och validitet.
  Himmel och jord finns fortfarande precis som storebror undervisade om i Matt 5 och Luk 16.
  Ett stalltips till. Börja inte prata om att du inte känner för att bry dig om flera av instruktionerna för nån ande säger det till dig. ;)

  Sam

 • Sam

  @Sam:
  Du glömde att ge din dsyn på detta dilemma du skapat.
  ”Skulle då Gud sluta att vila på vilodagen i 33 år? Har du frågat?”

  Sam

 • @Sam:

  Behöver Gud vila?

  Gav Gud ett bud i begynelsen om att människan skall fira sabbat?

  Enligt Jesus och vad vi ser idag, så verkar Gud alla dagar året runt.

  Bb

 • Sam

  @Björn bloggaren:
  Jag håller med Haggaj: Släng din bibel.

  Sam

 • @Sam:

  Det är bättre att du svara på mina frågor än att vara så omdömeslös som Haggaj.

  Bb

 • Christian!

  Har läst väldigt mycket av den sk hebreeiska rörelsen och mycket om varningar för alla villfarelser.
  Summan av detta, eller frukten jag ser, det är att Jesus försvinner, Guds kraft försvinner, längtan efter Gud försvinner, strömmen av levande vatten försvinner, livet över nog försvinner. Man vågar inte agera i tro, för risken är att det är falska andar, får man en syn, eller ett tilltal, så kan man inte heller tro på det, det är ju troligen från en falsk ande.
  Det som blir kvar är bokstaven och att göra efter den, och ett livlöst kristenliv där Guds hand och verk inte syns.
  Det är lite konstigt för Jesus talade ändå om att göra samma gärningar som honom och ännu större. Att vi skulle ha liv över nog, ja ett konungsligt välde i liv.
  Ett liv där andens gåvor är i funktion, osv.
  Men var finns detta idag? Jo det finns, men där det finns där utropas de för villolärare, falska profeter och apostlar.

  På något sätt börjar jag tröttna på allt tjafs om det hebreeiska och allt tjafs om villolärare.

  Elisa ropade Var är min herres Gud och klöv jordan, var ser vi sådant, var är denne Gud som Elia och Elisa tjänade?

  Bb

 • Sam

  BB
  Jag ser väldigt få frågor i dina inlägg, Björn.
  Däremot ser jag en massa uttalanden som går emot Skriften.
  Därför anser jag att Haggaj dragit en logisk slutsats angående din avsaknad av respekt för det skrivna ordet från vår Skapare.

  Att kalla den sociala och etniska tillhörigheten som vår Frälsare och Messias blev född in i denna världen för tjafs, är bara ytterligare bevis på din laglöshet och respektlöshet för det folk som blev betrodda med både YHWH’s ord och Hans Sons tillblivelse.
  Sam

 • @Sam:

  Sam, det är det villolärsvarnare och hebreeiska rörelsen prat som blivit till tjafs.
  Guds ord är inte tjafs, men du är ju en mästare på att vantolka allt man skriver.

  Tyvärr är det så vilket utifrån vad du skriver så behövs varken relation med Jesus, Gud eller Anden, bokstaven har fått tronen vilket gör att livet blir ett intetliv.
  Livet utgår ju ifrån Jesus, men utan relation så är det heller inget liv, relationen, dialogen är ju liksom livsnärven i torah och evangelierna.

  Hur kunde Jesus känna Fadern, jo genom att han hade en nära relation med honom och utifrån denna nära relation kunde han också förstå vad fadern ville i alla situationer.
  Jag menar att ett felaktigt fokus bå lagens bokstav kväver det sunda andliga livet, liksom att den rädsla villolärsvarnarna skapar genom att i princip kategoriskt såga allt och alla som har lite med Gud att göra också kväver det andliga livet.

  Bb

 • Sam

  BB
  ”Guds ord är inte tjafs, men du är ju en mästare på att vantolka allt man skriver.”
  Det är inte ofta du skriver direkt från Guds ord, eller hur? Mest är det tolkningar och sånt du fått uppenbarat genom dina känslor, en ande, eller genom din relation.

  Att jag skulle vara emot en personlig relation till Yeshua är en misstolkning från din sida.
  Vad jag vänder mig emot är att en människa kan ha en betydelsefull relation med Yeshua genom att strunta i allt som Han sagt och som Hans far har sagt.
  Jag tror nog att lydnaden till YHWH’s ord är mer en röd tråd genom Skriften än relationer.
  Jfr 1 Sam 15″Nej, lydnad är bättre än offer, och hörsamhet bättre än det feta av vädurar.”
  Apg 5:”Om allt detta kunna vi själva vittna, så ock den helige Ande, vilken Gud har givit åt dem som äro honom lydiga.»”

  Tydligen så menar Skriften att om man lyder YHWH så har man Hans Ande.
  Hur kan man argumentera att man lyder YHWH i allt Han säger direkt genom Anden men struntar i YHWH’s nedskrivna ord? De ord Han skrev ner på stentavlorna?
  Vad är det som får dig att tro att Guds Ande säger något annat än vad Gud redan sagt? Speciellt när Han lagt till; ” för evigt”
  Båda är lika viktiga att lyda. Men grunden för att börja lyda är YHWH’s skrivna ord som finns i hela Skriften.
  Att bekänna en Gud och samtidigt ha beläten går inte ihop heller.
  Att man inte ljuger, stjäl eller mördar innebär inte att man kan välja bort tre andra bud.
  Sam

 • @Björn bloggaren: Du skriver: ”Har läst väldigt mycket av den sk hebreeiska rörelsen och mycket om varningar för alla villfarelser.”

  Jag tycker man ska skilja på olika delar av den hebreiska rörelsen. Det går en skarp skiljelinje mellan de som tror på Jesu gudomlighet och de som inte gör det. Men jag håller med om att det finns väldigt många varningssignaler gällande den hebreiska rörelsen. Det finns väldigt mycket osunt.

  Själv tycker jag att det är intressant att läsa Bibeln utifrån ett hebreiskt perspektiv, men det sorgliga är om det leder till att man fokuserar mer på Mose än på Jesus tappar sin tro på Jesu gudomlighet.

  Redan på Jesu tid fanns det judar som inte accepterade att Jesus är Gud och de som accepterade och bekände att Jesus är Gud.

  “Därför började judarna förfölja Jesus, eftersom han gjorde sådant på en sabbat. Men han sade till dem: ”Min Fader verkar ännu i denna stund. Så verkar även jag.” Då blev judarna ännu ivrigare att döda honom, eftersom han inte bara upphävde sabbaten utan också sade att Gud var hans Fader och gjorde sig själv lik Gud. ” (Joh 5:16–18).

  Än en gång tog judarna upp stenar för att stena honom. Jesus sade till dem: ”Många goda gärningar från Fadern har jag låtit er se. För vilken av dem vill ni stena mig?” Judarna svarade: ”Det är inte för någon god gärning vi vill stena dig, utan därför att du hädar och gör dig själv till Gud, du som är en människa.”” (Joh 10:31-33).

 • Sam

  @Christian Mölk:
  Du har rätt att det finns en massa osunt. Jag vill tillägga; i alla kyrkor och samfund.
  Men att ange att synpunkten att Yeshua är YHWH är sannerligen inte riktigt sunt.
  Nu kan vi dra upp massor med citat som ”bevisar ” det ena eller det andra.
  Men jag väljer att ta fram 1 citat, emot treenighetside’n, där Paulus säger:
  ”Ty en enda är Gud, och en enda är medlare emellan Gud och människor: en människa, Kristus Jesus,”
  Det var den Yeshua som Paulus mött och Paulus var nog bland de mer lärda utav efterföljarna.
  Ett argument emot treenighetside’n är att den kom man fram genom att rådfråga en döing vid conciliet i Chalcedon.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Euphemia

  Jag tror att det är lika fel att påstå att man måste konvertera till judaism för att bli frälst, som att påstå att man måste tro att Yeshua är YHWH.

  Det var ju den diskussionen du inte ville ta med Haggaj. Men det ville ju ingen annan heller, så du är i gott sällskap, ; )

  Kyrkan har en hel del att lära genom att lyssna på de som har insikt i hebreiskan och hebreiskt tänkande. Vi är väl överens om att Yeshua är en Hebree’ som vax upp i en Hebreisk miljö, va? Talade Hebreiska först och främst.
  Här är det mest lättfattliga och lättlästa jag har hittat.
  Läs igenom och gör testen!
  http://www.wildbranch.org/teachings/hebrew-greek-mind/

  Sam

 • Sam

  Christian och BB.
  Hebreiskan har ju även nummer associerade med bokstäverna.
  Ordet chai betyder liv. Därför när man skålar t.ex så säger man LaChaim, vilket betyder till livet.
  Ordet chai betyder 18 numerologiskt.
  Ett barn i magen har ett hjärta som börjar slå på 18:de dagen.
  Men det är väl bara tur och en tillfällighet? Eller blir det samma i grekiskan och svenskan?
  Sam

 • @Sam: Du har helt rätt, det finns väldigt mycket osunt även i andra samfund. Men det hindrar ju inte mig att påpeka att det finns mycket osunt i den hebreiska rörelsen. Det ena utesluter inte det andra.

  ”Det var ju den diskussionen du inte ville ta med Haggaj.”

  Jag ville inte diskutera med Haggaj på hans blogg, eftersom jag anser att debattklimatet på Mamres är väldigt knepigt. Jag tar gärna diskutionen, men inte på hans blogg.

  Jag håller inte med om att treenighetsläran kom fram i Chalsedon. Att Jesus är Gud är en väldigt biblisk tanke och för den som tror så är Bibeln full av ord om detta, från 1 Mosebok ända till Uppenbarelseboken, från pärm till pärm.

  ”Kyrkan har en hel del att lära genom att lyssna på de som har insikt i hebreiskan och hebreiskt tänkande.”

  Japp! Instämmer helt! Jag tycker detta är ett superintressant perspektiv :)

 • @Sam:

  Jag är helt inne på att lyda det som står i skriften, dock utifrån annan ordning.
  Mitt favo ord var just det du citerar: 1 Sam 15″Nej, lydnad är bättre än offer, och hörsamhet bättre än det feta av vädurar.”

  – Problemet är att du missar det viktiga! Saul fick sina instruktioner direkt av Gud genom profeten, alltså inte av någon bokrulle och Sauls olydnad till Guds direkta befallning resulterade i att Gud förkastade honom.

  Nya förbundet är inte ett bokstavsförbund, utan ett Andens förbund.

  2Ko_3:6 som också har gjort oss skickliga till att vara tjänare åt ett nytt förbund, ett som icke är bokstav, utan är ande; ty bokstaven dödar, men Anden gör levande.

  2Ko 3:7 Om nu redan dödens ämbete, som var med bokstäver inristat på stenar, framträdde i härlighet, så att Israels barn icke kunde se på Moses’ ansikte för hans ansiktes härlighets skull, vilken dock var försvinnande,
  2Ko 3:8 huru mycket större härlighet skall då icke Andens ämbete hava!

  Om jag förstår Paulus rätt, så skall vi leva utifrån Anden, följa och lyda denna, inte i första hand bokstaven.

  Det är som Paulus två olika förbund, Andens, eller bokstavens, skrivet på stenar, eller skrivet på hjärtan.

  De bud som är skrivet i hjärtat följer jag så gått det nu går, jag kan inte stjäla, ljuga, mörda, osv.
  Men om jag skulle ex försöka tillskansa mig något på fel sätt, så är det inte budet som kommer upp i huvudet, utan Anden i mig som reargerar, inte bokstaven.

  Går man då mot bibeln, nej inte utifrån den förståelse jag har och mitt mål har alltid varit att lyda Gud. Jag har fått se väldigt mycket roligt och spännande utifrån denna lydnad.
  Vi skall ju göra som Jesus gjorde och han gjorde bara det han såg fadern göra, skulle han följt torah so skulle han vara tvungen att ge sitt bifall till stening av äktenskapsbryterskan, allt enligt torah. Men nu kom ju Jesu med nåd och inte med straff för synder.

  Om du läste bibelhänvisningen om gudsmannen från Juda, så ser du att den gamle profeten bröt lagen genom att ljuga för gudsmannen, men det var gudsmannen som blev straffad för att han inte lydde Guds direkta befallning.
  Utifrån detta verkar det som att brott mot Guds direkta befallning straffas, men inte brott mot lagen. Alltså är det viktigare att lyda Guds direkta, men inte underlåta att lyda det nedskrivna.

  Bb

 • Sam

  @Christian Mölk:
  Jag har lite ont om tid att svara så det blir kort.
  Det finns betydligt mer Skriftställen som säger att YHWH är en. Det klassiska är, som man säger, hjärtat av Torah, Shema;”Hör, Israel! HERREN, vår gud, HERREN är en.”
  Echad betyder en, som i räknetalet ett.

  Om nu treenigheten var så uppenbar i Skriften, varför måste man ha lottdragningen i Chalsedon?

  Sam

 • Sam

  @Björn bloggaren:
  Helt kort.
  Skriften säger att vi ska fira Sabbat som vilodag.
  Anden säger det spelar ingen roll och dessutom säger anden att du ska arbeta på sabbaten för det är en välsignelse från Gud.
  Vad gör du?
  Sam

 • Sam,

  Även vi som tror på treenighetsläran tror att Gud är en, så alla de bibelorden är vi överens om.

  För övrigt, det står väl inte echad i Shema?

 • Sam,

  Sorry, jag tänkte du menade att ”echad” betydde Gud. Mitt misstag.

  Hursomhelst, det hebreiska ord som används om Gud: ”Eloheinu”, är plural men i singularis, om jag minns rätt. Treenigheten menar också detta. Shema stämmer alltså så vitt jag förstår helt överens med treenighetsläran.

 • @Sam:

  Kan du visa i NT att vi uppmanas att fira sabbat, då skall jag genast börja med det!

  Sen är det lite märkligt att du inte ger respons på det jag skrev ovan, eller vill du inte se skriftens sanning?

  Vad/vem var kung saul olydig mot, Torah, eller mot Gud direkta befallning genom profeten?

  Vem blev straffad med döden genom ett lejon, profeten som bröt budet om att inte ljuga, eller gudsmannen som var olydig Guds befallning?

  Bb

 • Sam

  @Christian Mölk:
  Det där med Guds namn är lite knepigt. Som du vet så är inte Gud ett namn utan en titel.
  Tittar du t.ex i NIV’s förord aå står det; ”In regard to the divine name YHWH, commonly referred to as the Tetragrammaton, the translators adopted the device used in most English versions of rendering that name as ”Lord” in capital letters to distinguish it from Adonai, another Hebrew word rendered ”Lord,” for which small letters are used.”
  Man vet vad Hans namn är men väljer att inte använda det utan ersätter det med en titel.

  Tidiga Septuagint har YHWH.
  http://www.eliyah.com/lxx.html
  Rabbbinerna ville inte riskera att uttala Hans namn fel så man valde Adonai i stället. Adonai är en titel som betyder herre.
  YHWH är Hans namn och Skriften talar om på åtskilliga ställen att vi inte bara ska veta Hans namn utan även använda Hans namn.

  YHWH eloheinu, YHWH echad.
  YHWH är plural, YHWH är en? Verkar det troligt?
  Eloheinu betyder gud, alltså YHWH är vår gud.
  Samma titel, elohim användes för Moses.

  Sam

 • Sam

  BB
  ”Kan du visa i NT att vi uppmanas att fira sabbat, då skall jag genast börja med det!”
  Vad blev det av att du läser hela Skriften nu?
  Visa tre vittnen som säger att Sabbat har upphört så ska jag sluta fira Sabbat. Minst ett vittne från GT där det profeteras om att Sabbaten ska upphöra.

  Sam

 • @Sam: Du skrev: ”YHWH är plural, YHWH är en? Verkar det troligt?”

  Jag är väl medveten om bakgrunden till orden ”Gud” och ”Herren”, ”Elohim” och ”YHWH”. Men jag ville visa att även GT beskriver Gud både som plural och singularis samtidigt. Treenigheten visar sig mycket mer tydligt i NT, men finns även i GT.

 • Sam

  @Christian Mölk:
  ”Men jag ville visa att även GT beskriver Gud både som plural och singularis samtidigt.”
  Shema är ju väldigt tydligt att YHWH är en, inte tre anser jag.
  Eloheinu är ju det ord som översatts till
  KJV ”our God”
  1917 ”vår gud”
  TS”our God”
  Som jag ser det så är det vi som är plural och YHWH som är en.

  ”Treenigheten visar sig mycket mer tydligt i NT, men finns även i GT. ”
  Om treenigheten, som inte nämns nånstans i Skriften, vore så tydlig skulle vi nog inte ha den här diskussionen, eller hur?

  Sam

 • Sam

  BB
  ”Om jag förstår Paulus rätt, så skall vi leva utifrån Anden, följa och lyda denna, inte i första hand bokstaven.”
  Hur läser du in den tankegången i 1 Kor 4:”Icke utöver vad skrivet är.” ?

  Sam

 • @Sam: Du har iofs rätt att det pågår mycket diskution om treenigheten, det stämmer. Men jag tycker iallafall att Bibeln visar väldigt tydligt att Fadern, Sonen och Anden är Gud. Men detta ser vi ju olika på, och jag respekterar din tro.

 • Sam

  @Christian Mölk:
  Jo det är skilda meningar om treenigheten.
  Om man gör treenighetstron frälsningsgrundande tror jag att man begår ett misstag, eftersom det är en så svårbevisad tes.

  En sak jag har funderat över också är hur det påverkar oss. Jag menar vi jämställs och jämförs med Yeshua på åtskilliga ställen i Skriften.
  T.ex 1J 4:17, ”ty sådan Han är, sådana äro ock vi i denna världen.”
  Rom 8:29:”så att denne skulle bliva den förstfödde bland många bröder.”
  Heb 2:”Då nu barnen hade blivit delaktiga av kött och blod, blev ock han på ett liknande sätt delaktig därav,”
  V 17″Därför måste han i allt bliva lik sina bröder”

  Konsekvenserna vad gäller vår status blir väldigt konstig om man säger att Yeshua är YHWH.

  Sam

 • @Sam:

  Om du ger respons på det jag bett dig ge respons på, så skall jag utförligt enligt skriften visa varför jag inte tror att sabbatsfirande är nödvändigt.

  – Sen är det lite märkligt att du inte ger respons på det jag skrev ovan, eller vill du inte se skriftens sanning?

  Vad/vem var kung saul olydig mot, Torah, eller mot Gud direkta befallning genom profeten?

  Vem blev straffad med döden genom ett lejon, profeten som bröt budet om att inte ljuga, eller gudsmannen som var olydig Guds befallning?

  Bb

 • @Sam: ”Konsekvenserna vad gäller vår status blir väldigt konstig om man säger att Yeshua är YHWH.”

  Det är väl inte konstigare än att Gud skapade oss som sin avbild?

  “Och Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne, till man och kvinna skapade han dem.” (1 Moseboken 1:27).

  Det är ju detta som är inkarnationen. Först skapade Gud oss människor till sin avbild, men vi syndade och miste vår gemenskap med Gud. Då blev Gud människa, fast utan synd, och förde oss tillbaka till gemenskap med honom. Nu när vi är frälsta från synden så kan vi formas efter hans Sons bild, och därigenom bli vad vi är tänkta att vara igen, nämligen Guds avbild.

  “HERREN Gud sade: ”Se, människan har blivit som en av oss med kunskap om gott och ont. Hon får nu inte räcka ut handen och även ta av livets träd och så äta och leva för evigt.”” (1 Moseboken 3:22)

  “Ty dem som han i förväg har känt som sina har han också förutbestämt till att formas efter hans Sons bild, för att Sonen skulle vara den förstfödde bland många bröder.” (Rom 8:29).

 • @Sam:

  Varför svarar du inte, har du missat vad jag skrivit till dig?

  Kung Saul lydde säkert torah, men han lydde inte det Gud sa muntligt genom profet Samuel.

  Gudsmannen från Juda lydde säkert också torah, men var olydig mot Guds muntliga befalning. Profeten som ljög lydde inte torah, men gick enligt skriften fri från straff.

  Vad visar dessa två sammanhang, jo att det är bra och viktigt att lyda torah, men att det inte hjälper, eller räddar om man inte också lyder Guds muntliga befallningar. Det visar också att det tydligen är viktigare att lyda Guds muntliga befallningar, än att lyda torah, den gamle profeten ljög ju och blev ostraffad, gudsmannen som blev lurad av profeten blev straffad.

  Sam, skriften kan int ljuga!

  Bb

 • Sam

  BB
  Med sin tolkning av Skriften så tror jag inte du kan dra några större växlar av speciellt GT.

  Sam
  P.s Har du svarat på allt jag skrivit? D.s

 • Sam

  @Christian Mölk:
  ”Det är väl inte konstigare än att Gud skapade oss som sin avbild?”

  Det är just det som är min invändning. Menar du att Adam var YHWH?
  Om, ja, så menar du då också att vi är lika Yeshua som är YHWH?

  ”Nu när vi är frälsta från synden så kan vi formas efter hans Sons bild, och därigenom bli vad vi är tänkta att vara igen, nämligen Guds avbild. ”
  Vem formar?
  Tror du att det är möjligt att bli som Adam, före fallet, i denna tidsålder? Dvs utan förhärligande?
  Yeshua måste ju bli förhärligad, eller hur? Följdfrågan blir ju då varför YHWH måste bli förhärligad.

  Sam

 • @Sam: Nu börjar vi komma in på riktigt djupa frågor :)

  Jag tror man för ett ögonblick måste hålla isär Jesus gudomlighet och Jesus mänsklighet för att kunna förstå dessa frågor. Enligt min förståelse så avstod Jesus temporärt från sina gudomliga egenskaper (dock inte sin gudomlighet), när han blev människa. Detta gjorde han för att helt kunna dela våra mänskliga förutsättningar och bli som en av oss:

  “Fastän han var till i Gudsgestalt, räknade han inte tillvaron som Gud såsom segerbyte utan utgav sig själv genom att anta en tjänares gestalt då han blev människa. Han som till det yttre var som en människa ödmjukade sig och blev lydig ända till döden – döden på korset.” (Filipperbrevet 2:6–8)

  Jag tror att när man formas efter Guds Sons bild, så blir man alltmer det som vi är skapade till att vara, nämligen Guds avbild. Det är ju detta som kallas ”helgelse”, att vi försöker bli lärjungar till Jesus, göra som Jesus, bli uppfyllda av den helige Ande, och på så vis bli ännu mer lika Jesus.

  ”Menar du att Adam var YHWH?”

  Adam skapades till Guds avbild, men han föll i synd. Jesus, som är både Gud och människa är givetvis i sin mänsklighet en perfekt Guds avbild. När vi människor formas efter Jesus och blir mer och mer lika honom, så blir vi mer och mer det vi är tänkta att vara, nämligen Guds avbild. Genom att Jesus är både Gud och människa så är han den perfekte medlaren mellan Gud och människa och kan på så vis visa Gud för oss och föra oss till Gud.

 • Sam

  @Christian Mölk:
  Det är mycket mer intressant att gå på djupet, tycker jag.

  ”Enligt min förståelse så avstod Jesus temporärt från sina gudomliga egenskaper (dock inte sin gudomlighet), när han blev människa. Detta gjorde han för att helt kunna dela våra mänskliga förutsättningar och bli som en av oss:”

  Inser du hur många logiska kullerbyttor vi måste ta för att få dessa uttalanden att gå ihop?
  1 Avstå från sina gudomliga egenskaper dock utan att avstå sin gudomlighet.
  2 Yeshua avstod inte sin gudomlighet när Han blev människa.
  Innebär det att en människa var YHWH när Han gick här på jorden?

  ”Jag tror att när man formas efter Guds Sons bild, så blir man alltmer det som vi är skapade till att vara, nämligen Guds avbild. ”
  Hur BLIR man? Genom aktiva val eller genom magi, trolldom är ju populärt nu i kyrkorna vad jag förstår?
  Helgelse av avskildhet. Det ska synas på en frälst människa att hon inte lever i eller som världen.

  När du studerar grekisk mytologi, finner du inte att mycket med den stämmer just med att Gud blev människa och sen Gud igen?

  Shabbat Shalom!

  Sam

 • @Sam:

  ”Inser du hur många logiska kullerbyttor vi måste ta för att få dessa uttalanden att gå ihop?”

  Bara för att någonting är ologiskt så behöver inte det betyda att det inte stämmer. Gud är större än oss och vi förstår inte allting. Att Jesus är Gud är måhända ologiskt i dina ögon, men det är ändå Bibelns budskap och jag tycker inte att man ska ändra på Guds ord bara för att man inte förstår.

  ”Avstå från sina gudomliga egenskaper dock utan att avstå sin gudomlighet.”

  Guds Son kom ner till jorden och antog en mänsklig gestalt. Så som jag förstår det så betyder det att Jesus avstod temporärt från sin himmelska härlighet för att bli som en av oss, Emanuel. Jesus botade sjuka genom den helige Andes kraft, trots att han själv var Gud. Jesus kan inte avstå från sin egen gudomlighet eftersom han är Gud. Däremot kunde han temporärt anta en tjänares gestalt.

  ”Yeshua avstod inte sin gudomlighet när Han blev människa.
  Innebär det att en människa var YHWH när Han gick här på jorden?”

  En människa blev inte YHWH, men Guds Son ”utgav sig själv genom att anta en tjänares gestalt då han blev människa.”

  ”Genom aktiva val eller genom magi, trolldom är ju populärt nu i kyrkorna vad jag förstår?”

  Är du hånfull nu eller hur ska jag tolka detta?

 • @Sam:

  Du skriver: Med sin tolkning av Skriften så tror jag inte du kan dra några större växlar av speciellt GT.

  – Det handlar inte om tolkning utan om vad det står rakt upp och ner i torah.
  Jag förstår att du inte vill komentera dessa fakta, då de raserar en del av din teologi, men om du är det minsta ärlig och läser som det står så kommer du att inse att det jag skriver är sant.

  Bb

 • Sam

  BB
  Du tror väl inte att det är nån slags tävling om vem som har rätt eller fel?

  Vi har alla våra egna tolkningar av Skriften och få är så arroganta att man säger sig ha den rätta tolkningen så till den grad att man kan kalla det fakta.
  Jag förstår inte vad du är ute efter.
  Tror du att det är allvarligare att revoltera mot en profets ord än mot det Skrivna ordet från YHWH?

  Sam

 • Sam

  @Christian Mölk:
  ”Bara för att någonting är ologiskt så behöver inte det betyda att det inte stämmer. Gud är större än oss och vi förstår inte allting. Att Jesus är Gud är måhända ologiskt i dina ögon, men det är ändå Bibelns budskap och jag tycker inte att man ska ändra på Guds ord bara för att man inte förstår. ”

  Tänk på hur detta låter i öronen på ofrälsta elektronikstinna ungdomar.
  Alltså, vi förstår inte hur det hänger ihop men vi VET att det är så.
  Ungdomar har en väldigt bra naturlig lögndetektor. Kanske därför att medelåldern i våra församlingar är mellan 70 och döden nånstans.
  Hur ser det t.ex ut i din nya församling i Timrå?

  ”En människa blev inte YHWH, men Guds Son “utgav sig själv genom att anta en tjänares gestalt då han blev människa.”

  Ok människa eller YHWH? Eller kan Yeshua vara båda?
  Paulus säger ju som vi vet: människa.
  Gal 4″sände Gud sin Son, född av kvinna”. Kan YHWH födas av en kvinna?
  Yeshua dog. Kan YHWH dö?
  Jag menar att den förste Adam och den siste Adam kom till på samma vis.
  ”Och HERREN Gud danade människan av stoft från jorden och inblåste livsande i hennes näsa, och så blev människan en levande varelse.”
  ”Josef, Davids son, frukta icke att taga till dig Maria, din hustru; ty det som är avlat i henne är av helig ande.”

  Båda människor, inte YHWH.

  ”Är du hånfull nu eller hur ska jag tolka detta? ”
  Vad tro du? Inte alls!
  Det var en replik till”“Jag tror att när man formas efter Guds Sons bild, så blir man alltmer det som vi är skapade till att vara, nämligen Guds avbild. ””
  Jag undrade vem som formar och hur man blir Guds avbilder, i din mening i detta uttalande.
  Min syn är att detta sker genom sinnets förnyelse och vår egen vilja.
  Magin och trolldom i kyrkorna är ju bara vad som är cool just nu verkar det som. T.o.m på min ofta besökta Lapplandsvecka.
  Pannkakskyrka???? Risk att det blir pannkaka av alltihop!! :)

  Sam

 • Sam,

  Enligt Bibeln så är Jesus både Gud och människa så att Paulus beskriver Jesus som både Gud och människa är därför helt naturligt.

  YHWH kan givetvis inte dö, men eftersom Jesus är både Gud och människa så kunde hans mänskliga kropp dö.

 • @Sam:

  Du skriver: Tror du att det är allvarligare att revoltera mot en profets ord än mot det Skrivna ordet från YHWH?

  – Läs vad det står så ser du, den gamle profeten som ljög gick ostraffad, medans gudsmannen från juda som var olydig Guds direkta befallning blev straffad, rätt tydligt.
  Eller hur det nu var med Kung Saul, han blev inte av med kungakronan för att han var olydig torah, utan just för att han inte lydde Guds befallning som han gav genom profet Samuel.
  Det jag ser är att det inte hjälper om man är aldrig så torahlydig, men underlåter att lyda det Gud säger idag. Det är en falsk säkerhet om man tror att toralydnad räcker, olydnad är alltid olydnad och är man inte lydig så kallas man olydnadens barn.

  Bb

 • Sam

  @Christian Mölk:
  Var finns det verifierat att man kan vara både YHWH och människa?
  Jag menar i Skriften.
  Hur var det med att YHWH kan födas av en kvinna?

  Sam

 • @Sam: Om du verkligen är intresserad så tipsar jag om Johannesprologen:

  “I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. Han var i begynnelsen hos Gud. Genom honom har allt blivit till, och utan honom har inget blivit till, som är till. I honom var liv, och livet var människornas ljus. Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det. En man trädde fram, sänd av Gud. Hans namn var Johannes. Han kom som ett vittne för att vittna om ljuset, för att alla skulle komma till tro genom honom. Själv var han inte ljuset, men han kom för att vittna om ljuset. Det sanna ljuset, som ger ljus åt alla människor, skulle nu komma till världen. Han var i världen och världen hade blivit till genom honom, och världen kände honom inte. Han kom till sitt eget, och hans egna tog inte emot honom. Men åt alla som tog emot honom gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn. De är inte födda av blod eller av köttets vilja eller av någon mans vilja utan av Gud. Och Ordet blev kött och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, en härlighet som den Enfödde har av Fadern, och han var full av nåd och sanning. Johannes vittnar om honom och ropar: ”Det var om honom jag sade: Han som kommer efter mig är före mig, eftersom han var före mig.” Av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd. Ty lagen gavs genom Mose, nåden och sanningen kom genom Jesus Kristus. Ingen har någonsin sett Gud. Den Enfödde, som själv är Gud, och är hos Fadern, har gjort honom känd.” (Johannesevangeliet 1:1–18)

  I denna text ser du att Jesus är Gud och att han blev människa.

 • Sam

  @Christian Mölk:
  ”Om du verkligen är intresserad så tipsar jag om Johannesprologen:”
  Tack för tipset men vad menar du? Tror du verkligen inte att jag läst detta förut?
  Har du läst några andra översättningar?
  1917 som är mer nära KJV säger”Ingen har någonsin sett Gud; den enfödde Sonen, som är i Faderns sköte, han har kungjort vad Gud är.” i vers 18.
  KJV har ”No man hath seen God at any time, the only begotten Son, which is in the bosom of the Father, he hath declared him.”
  Levande Bibeln har”Ingen har någonsin sett Gud, men hans ende Son har naturligtvis gjort det, för han står Fadern nära och har genom sitt liv visat oss vem Fadern är.”

  Jag tror att vi kan utesluta den översättning som du använder, eller hur?
  Alla översättningar säger: Ingen människa har sett YHWH någonsin.
  Om Yeshua är YHWH så blir det uttalandet en lögn.

  ”I denna text ser du att Jesus är Gud och att han blev människa.”
  I mina ögon finns det absolut ingenting som talar om att Jesus är YHWH i detta citat.
  Ordet är det Ord som YHWH sade först i 1 Mos 3 ”Och jag skall sätta fiendskap mellan dig och kvinnan, och mellan din säd och hennes säd. Denna skall söndertrampa ditt huvud, och du skall stinga den i hälen.”
  Sen genom hela Tanch eller GT så har profeter talat om Yeshuas tillkommande.
  Det är det ord som blev kött. Jfr Rom 4″Jag har bestämt dig (Abraham) till att bliva en fader till många folk»; han är detta inför den Gud som han trodde, inför honom som gör de döda levande och kallar på de ting som icke äro till, likasom voro de till.”

  Sam

 • Sam

  BB
  Hur menar du att vi ska göra när ”anden” säger något som går emot Torah eller Tanach för den delen?
  Sam

 • @Sam: Du behöver inte tro att Jesus är Gud, det är fritt för var och en att tro som man själv vill. För mig är det iallafall helt uppenbar(a)t vad denna text handlar om :)

 • @Sam:

  Du frågar:Hur menar du att vi ska göra när “anden” säger något som går emot Torah eller Tanach för den delen?

  – Det är väl viktigare att fråga, hur man känner igen Andens röst!

  Du är så bokstavsinställd att det verkar som att du inte känner igen när Guds Ande talar. Anden talar inte mot buden så den teesen är inte intressant, frågan är istället om du känner igen honom när han manar, eller talar till dig om ex att flytta till sverige.
  Det handlar ofta om enkla vardagssituationer där Gud vill vara synlig i sitt ledanade av människan. Känner vi inte igen Andens röst kan vi inte heller lyda honom och inte heller tillfullo vandra på hans väg.

  Bb

 • Björn,

  Kan du inte berätta något konkret vittnesbörd när du har lyssnat på Andens röst. Alltid kul och uppbyggligt med vittnesbörd om vad Gud gör idag :)

 • Sam

  @Christian Mölk:
  Jag håller med helt och hållet. Vi är alla individuellt fria att välja vår andlige fader.
  När det gäller viktiga frågor så vill jag hitta stöd i både NT och GT. Två eller tre vittnen, du vet!.

  Jag inväntar med spänning vad som talas om i Apg 3.”Gören därför bättring och omvänden eder, så att edra synder bliva utplånade,
  20 på det att tider av vederkvickelse må komma från Herren, i det att han sänder den Messias som han har utsett åt eder, nämligen Jesus,
  21 vilken dock himmelen måste behålla intill de tider nå allt skall bliva upprättat igen, varom Gud har talat genom sina forntida heliga profeters mun.”

  Omvändelse är att tänka annorlunda, metanoeo.
  Sen undrar jag om inte det som ska upprättas är offren i det nya templet.
  Nästa vers börjar med ”Moses har ju sagt:” Det som Moses har sagt ska tydligen vara giltigt i den sista tiden, just innan Yeshua återvänder som förhärligad människa.

  En annan fråga som jag är nyfiken på hur du ser på är YHWH’s högtider. Kyrkan har ju anammat högtider med hednisk bakgrund i första hand. Man menar att man har gjort om eller kristnat dessa högtider.
  Hur ser du på Skriftens högtider?

  Sam

 • Sam

  BB
  ”Anden talar inte mot buden så den tesen är inte intressant,”
  YHWH’s Ande talar inte mot buden men det finns andra andar som gör det. Därför är det viktigt att vi påminner oss om vad Skriften säger.
  Så om en ande påstår nånting annat, än vad som står i Skriften,så kan vi citera Paulus ;”Icke utöver vad skrivet är.”
  Eller Moses: ”Allt vad jag bjuder eder, det skolen I hålla och göra. Du skall icke lägga något därtill och icke taga något därifrån.”
  (Än om vi säger att Moses säger nånting så är det ju YHWH’s ord som Moses förmedlar.)
  Så om t.ex ”anden” säger att vi ska strunta i, eller ändra, Sabbaten bör vi nog vara på vår vakt, i min mening.

  Sam

 • @Christian Mölk:

  Du frågar: Kan du inte berätta något konkret vittnesbörd när du har lyssnat på Andens röst. Alltid kul och uppbyggligt med vittnesbörd om vad Gud gör idag :)

  – Ska fundera på det!

  Bb

 • @Sam: ”När det gäller viktiga frågor så vill jag hitta stöd i både NT och GT.”

  Jag håller med! Det är därför som jag är övertygad om att Jesus är Gud! :)

  ”Hur ser du på Skriftens högtider?”

  Om jag tolkat Paulus rätt så anser han att vi som lever i det nya förbundet inte behöver följa det gamla förbundets regler gällande högtider och sådant:

  “Låt därför ingen döma er för vad ni äter och dricker eller i fråga om högtid eller nymånad eller sabbat. Allt detta är bara en skugga av det som skulle komma, men verkligheten själv är Kristus.” (Kolosserbrevet 2:16–17).

  “Den ene sätter en dag högre än en annan, den andre håller alla dagar för lika. Var och en bör vara fullt övertygad i sitt sinne. Den som lägger vikt vid en viss dag gör det för Herren, och den som äter gör det för Herren. Han tackar ju Gud. Den som låter bli att äta gör det för Herren, och även han tackar Gud.” (Romarbrevet 14:5–6).

  Det finns alltså inte något krav på oss i det nya förbundet att leva under Lagens alla regler och bestämmelser. Det är givetvis inget fel på att fira judiska högtider, men det är heller inget fel på att fira exempelvis Kristi födelse och Kristi död/uppståndelse. Exakt vilket datum eller hur man väljer att fira dessa högtider anser jag vara detaljfrågor som är upp till var och en efter eget samvete att avgöra, så länge som man gör det på ett sunt sätt.

 • Sam

  Christian
  Vi får vara överens om att inte vara överens om treenigheten då!

  Detta är ett sakfel: ”Det är givetvis inget fel på att fira judiska högtider,”
  Dvs om man menar att Skriftens högtider som är instiftade av YHWH ska kallas judiska? YHWH säger tydligt i 2 Mos23″Tala till Israels barn och säg till dem: Dessa äro HERRENS högtider, vilka I skolen utlysa såsom heliga sammankomster; mina högtider äro dessa:”
  Alltså YHWH’s högtider, inte judarnas.

  De citat du anger måste ju ses i sammanhanget. Yeshua säger: Matt 5 ”I skolen icke mena att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna.”
  Luk 16 ”Men snarare kunna himmel och jord förgås, än en enda prick av lagen kan falla bort.”
  Så antingen måste vi tro att Paulus predikar nåt annat evangelium än Yeshua eller så betyder de citat du givit något annat, eller hur?
  Kol 2:6- har överskriften; Freedom from human regulations through life with Christ, i min NIV. Vers 8 säger ”Sen till, att ingen får bortföra eder såsom ett segerbyte genom sin tomma och bedrägliga ”vishetslära”, i det att han åberopar fäderneärvda människomeningar och håller sig till världens ”makter” och icke till Kristus.”
  Sammanhanget säger oss att vi ska bryta med mänskliga traditioner till förmån för YHWH’s instruktioner. Paulus undervisar ju de som blivit nyfrälsta och kommit från avgudadyrkan.
  Rom 14 har som överskrift; the weak and the strong.
  Här rör det sig om vad man har tro till att göra INOM YHWH’s instruktioner.

  Har du funderat på hur det kommer sig att kyrkorna, som anammar hela Skriften med väldig emfas, inte firar en enda av YHWH’s högtider?
  Varenda högtid som kyrkorna firar har sin grund i mänskliga traditioner och värre.
  Har du tänkt på det och funderat varför det är så?

  ”Exakt vilket datum eller hur man väljer att fira dessa högtider anser jag vara detaljfrågor som är upp till var och en efter eget samvete att avgöra, så länge som man gör det på ett sunt sätt. ”
  Om vi var lika nonchalanta vad gäller högtidsdagar gällande kyrkans liv och vårt privata liv skulle vi inte ha många vänner, tror jag.
  Pröva att uppvakta hustrun på fel dag, mamma eller svärmor!
  Och för det verkliga litmustestet, utlys Sabbat i kyrkan för du kan ju inte låta NÅN döma dig för vilka dagar du bestämmer dig för att fira. Och läs gärna ur Skriften om hur Yeshua uppmanar oss att be i Matt 24 ”Men bedjen att eder flykt icke må ske om vintern eller på sabbaten. Detta är när Yehsuas tillkommelse är nära.
  De flesta tror jag tycker att vi lever i den tiden nu och Sabbaten verkar även i den yttersta tiden ska firas.

  Men, jag tror du är för feg för det :)

  Sam

 • @Sam: ”Vi får vara överens om att inte vara överens om treenigheten då!”

  Jepp! :)

  ”Detta är ett sakfel: “Det är givetvis inget fel på att fira judiska högtider,””

  Jag vet att det ibland kallas för Herrens högtider, men jag valde att skriva ”judiska högtider” eftersom det mest är judar som firar dessa högtider. Det är alltså inte ett sakfel, eftersom judar firar dessa högtider.

  ”Så antingen måste vi tro att Paulus predikar nåt annat evangelium än Yeshua eller så betyder de citat du givit något annat, eller hur?”

  Eller så har du missuppfattat vad Jesus menade. Paulus säger att vi inte ska låta någon döma oss i fråga om högtider och sabbat.

  ”Om vi var lika nonchalanta vad gäller högtidsdagar gällande kyrkans liv och vårt privata liv skulle vi inte ha många vänner, tror jag.”

  Jag är inte nonchalant. Däremot anser jag, likt Paulus, att det viktiga inte är exakt HUR eller NÄR vi firar, utan VEM vi firar.

  ”Men, jag tror du är för feg för det :)”

  Försök att undvika personangrepp på min blogg är du snäll. Jag tycker inte att det är lämpligt att kalla någon man inte känner (eller ens träffat), för ”feg”. Du vet ingenting om mitt liv och du vet ingenting om huruvida jag är feg eller modig.

  Jag ser inte ner på någon som har sin vilodag på lördagen. När jag var några månader i Israel firade jag med glädje sabbat. När jag var i Nepal firade jag gudstjänst på lördagar eftersom de gör det där. Här i Sverige har jag dock ingenting emot att fira gudstjänst på söndagar. Det viktiga är inte att bråka om lördag eller söndag utan att samlas i Jesu namn och tillbe Gud.

 • Sam

  @Christian Mölk:
  ”Det är alltså inte ett sakfel, eftersom judar firar dessa högtider. ”
  Skriften säger YHWH’s högtider. Hittar du att det står att YHWH har sagt att det ska kallas judarnas högtider nånstans?
  Alla som tror på YHWH borde väl fira Hans högtider oavsett nationalitet?

  ”Eller så har du missuppfattat vad Jesus menade.”
  Kan ju hända men i så fall måste det finnas nedskrivet nånstans där Yeshua upphäver Torah, Lagen. Har du hittat det?
  Yeshua förstärker sitt uttalande med ;”Ty sannerligen säger jag eder: Intill dess himmel och jord förgås, skall icke den minsta bokstav, icke en enda prick av lagen förgås, förrän det allt har fullbordats.”
  Kan vi se himmel och jord? Har ALLT fullbordats?

  Paulus säger inte att vi kan fira hur som helst om vi beaktar sammanhanget. Varför skulle Paulus uppmana f.d hedningar att fira hedniska högtider, som kyrkan gör?
  Skulle inte nyomvända göra sällskap på Sabbaten till synagogan och leva efter Torah?

  ”Jag är inte nonchalant. Däremot anser jag, likt Paulus, att det viktiga inte är exakt HUR eller NÄR vi firar, utan VEM vi firar. ”
  Jag undrar varför YHWH var så specifik i allt Han gav instruktioner om då? Jag har inte hittat nånstans att Han säger; Gör som du känner för, det spelar ingen roll om du inte lever ett liv avskilt till mig. Eller hur? Tvärtom.

  VEM, som vi firar, har gett uttryckliga instruktioner om vad Hans folk ska fira. Både NÄR och HUR. Därför har vi Torah, solen, månen och stjärnorna att observera. Jfr 1 Mos 1:14.

  Har du kommit på några idéer om varför kyrkan inte firar någon av YHWH’s högtider som finns nämnda i Skriften?

  ”Försök att undvika personangrepp på min blogg är du snäll.”
  Det var kanske ett övertramp men det var gjort med glimten i ögat. Jag vill väl provocera dina tankebanor lite grann. Läs Skriften utan Kyrkans teologiochtraditionsglasögon nu och då är min uppmaning.

  Om du firar vilodag lite hursomhelst vet jag inte vad för övertygelse du har angående YHWH’s ord. Men övertygelsen av mänskliga traditioner är det tydligen inget fel på! ;), Ber om förlåtelse på en gång ! ;)
  Finns det nåt ord som YHWH har sagt som är värt att dö för?

  För mig är YHWH’s ord samma som för Psalmisten i Psalm 109″Huru ljuvt för min tunga är icke ditt tal! Det är ljuvare än honung för min mun.”
  Stalltips, läs hela den Psalmen och byt ut ordet Lagen mot Torah och håll i minnet att Torah betyder instruktion.

  Sam

 • Sam,

  Vi har olika perspektiv och därför får vi olika svar. Du verkar se på nya förbundet utifrån gamla förbundet medans jag gör tvärtom, jag ser på gamla förbundet utifrån det nya. I det nya förbundet är det nya premisser och nya förutsättningar.

 • Sam

  @Christian Mölk:
  Jag kanske det bara är perspektivet. Det är normalt att läsa en bok från sida ett till slutet. Läser man bara slutet är det inte säkert att man greppar författarens hela avsikt och ser hela bilden.
  ”I det nya förbundet är det nya premisser och nya förutsättningar. ”
  Ja och om vi ska titta på ”Lagar” så finns det ca 1050 ”Lagar” i NT och ”bara” 613 ”Lagar” i GT.

  Jag förstår ditt dilemma helt och fullt!

  Sam

 • @Sam:

  Du skriver till Christian: i så fall måste det finnas nedskrivet nånstans där Yeshua upphäver Torah, Lagen. Har du hittat det?

  – Jesus Upphävde inte lagen, han kunde inte göra det och han behövde inte göra det.
  Varör inte då? Jo för att lagen är ett förbund ( bokstavsförbund ) och det förbundet hade en bestämd tid som det skulle gälla, då fram till att avkomlingen skulle komma.

  Bokstavsförbundet har alltså nått sitt slutdatum för länge sen, men ett nytt har instiftats.

  Bb

 • @Sam: Jag läser inte alls bara slutet. Om man läser hela Bibeln så ser man att Jesus ger nya förutsättningar när han instiftar det nya förbundet. Allting i det gamla förbundet gäller inte längre. Man behöver låta Jesus förklara det gamla förbundet och låta han undervisa oss om vad som gäller i det nya förbundet.

  Det är inte längre Mose lag som vi ska följa utan Kristi lag och då behöver man läsa Bibeln med Jesus i centrum. Jesus berättar för oss hur vi ska förhålla oss till det gamla förbundet och han berättar för oss de nya förutsättningarna i det nya förbundet.

 • Testar Reply

 • Sam

  ”Om man läser hela Bibeln så ser man att Jesus ger nya förutsättningar när han instiftar det nya förbundet.”
  Var då? Var pratar Yeshua om ett nytt förbund? Var säger Han att det ”gamla” förbundet inte gäller.

  Om Yeshua fullbordar Torah, varför måste det komma ett nytt förbund?
  Vad anser du att fullborda innebär?
  Sam

 • Sam

  @Christian Mölk:
  ”Om man läser hela Bibeln så ser man att Jesus ger nya förutsättningar när han instiftar det nya förbundet. ”
  Vi läser alla Bibeln efter bästa förmåga, Christian.
  ”Om man läser hela Bibeln så ser man att Jesus ger nya förutsättningar när han instiftar det nya förbundet. ”
  Är det Matt 5:17 som du syftar på här?

  Sam

 • @Sam: Jag tror att du och jag har väldigt olika syn på Matt 5:17 :)

 • Sam

  @Christian Mölk:
  Hur menar du då?
  Vad är finessen med det nya när det gamla inte är upphävt?
  Sam

 • @Sam: Jesus har inte upphävt Torah, han har uppfyllt Torah. Jesus är den ende person som aldrig har syndat eller brutit mot Guds bud. I och med Jesu död på korset så kan vi få del i Jesu syndfrihet genom att bli en del av Kristi kropp. Vi behöver inte leva syndfritt för att bli frälsta utan det räcker om vi tillhör Jesus. Försöker vi bli frälsta genom att leva efter Lagens alla bud, då missar vi chansen att bli frälsta av nåd genom att bli inlemmade i Kristi kropp. Jesus syndfrihet tillräknas oss genom att vi tror på Honom.

 • Sam

  @Christian Mölk:
  Du har rätt i din tolkning att Torah inte är upphävd.
  Din tolkning om vad ordet uppfyllt innebär är i min mening skev och detta troligen p.g.a dåliga översättningar.
  Vad Yeshua säger i detta sammanhang är att Han har inte kommit för att undervisa om Torah på fel sätt utan Yeshua har kommit för att undervisa om Torah på rätt sätt.
  Vi blir frälsta p.g.a att Torah är YHWH’s instruktioner om hur vi ska få liv, 5 Mos 30:15 ”Se, jag förelägger dig i dag livet och vad gott är, döden och vad ont är,”
  v 19:”Så må du då välja livet, för att du och dina efterkommande mån leva,”
  Yeshua levde och undervisade rätt om Torah. Han upphävde inte en enda pick av Torah. Luk 16:17
  Om man är ärlig så innebär det att Torah fortfarande är i kraft och e välsignelser och förbannelser som finns i Torah är gällande.
  Syndoffret är uppfyllt precis som Yeshua sa: ”Det är fullbordat.” Joh 19.
  Därför behöver inte syndoffret upprepas med djuroffer igen och igen.
  Efter vi accepterat Yesua syndoffer och tror på Honom så menar Johannes att;”Den som säger sig förbliva i honom, han är ock pliktig att själv så vandra som Han vandrade.”

  Hur kan man säga sig tro på Yeshua och Skriften och inte leva därefter. Dvs ett avskilt, heligt liv?

  Sam

 • @Sam: Enligt min förståelse så dissar inte Jesus Torah, utan han lyfter fram dess sanna innebörd, och det är den vi ska följa. Vi som lever i det nya förbundet behöver inte följa det gamla förbundets alla regler, utan vi ska leva efter ”Kristi lag”, dvs att vi ska ”älska Gud av hela vårt hjärta och vår medmänniska som oss själva”.

  När vi lever i kärlek så uppfyller vi Lagen.

 • Sam

  @Christian Mölk:
  Jag håller med om att Yeshua korrigerar mycket av det som dåtida religiösa ledare höll på med. Samma korrektion behövs för kyrkan av idag. Det finns på tok för mycket av mänskliga traditioner och idéer, tycker jag. Traditioner och idéer som inte finns i skriften eller går emot Skriften.

  Du skriver om Torahs sanna innebörd och det tror även jag på. Torah är som Skriften säger , instruktioner för liv. Jag tror att det menas både i detta livet och det efterkommande. Du menar att vi inte behöver följa Torah idag. Menar du att vi kan stjäla, ljuga och döda så utan att synda? Trodde väl inte det. Inte en prick har Yeshua upphävt. Så lika lite som vi kan mörda nån kan vi ändra på någon annan instruktion utan att synda.

  Kan du ge en bättre beskrivning om att älska YHWH och älska nästan än den beskrivning som YHWH har gett oss i Torah? Yeshua’s syn på kärleksbudet är ju; ”På dessa två bud hänger hela lagen och profeterna.”
  Jag har inte kunnat hitta nån Kristi Lag som är annorlunda än YHWH’s Lag.
  Och hur kan man argumentera att Kristi Lag är en annan än YHWH’s Lag då man menar att Yeshua är YHWH????
  Kanske med baklängesmeddelande? ; )
  ”http://sv.wikipedia.org/wiki/Bakl%C3%A4ngesmeddelande”

  Detta är vad jag vill mena är en ren floskel:
  ”När vi lever i kärlek så uppfyller vi Lagen. ”
  Om man inte beskriver HUR, så är det det. Man kan ju mena sig mörda en gammal sjuk människa av kärlek för att den inte ska behöva plågas, men jag undrar om det ändå inte är mord?
  Samma med abort. Kan man stoppa ett slående hjärta bara för att an anser att det är den bästa kärleksfulla utvägen i sammanhanget?

  Dessutom finns Sabbaten och YHWH’s högtider i Torah och om vi väljer bort dessa så lever vi inte i kärlek till Yeshuas eller YHWH’s ord.

  Sam

 • @Sam: ”Du menar att vi inte behöver följa Torah idag. Menar du att vi kan stjäla, ljuga och döda så utan att synda? ”

  Jag har inte sagt att vi inte behöver följa Torah idag. Om du ska citera mig så får du gärna citera rätt. Det jag menar är att vi inte lever i det gamla förbundet. Det gamla Sinai-förbundets regler och förutsättningar gäller inte automatiskt i det nya förbundet. Jag tycker Paulus förklarar det bra när han exempelvis skriver:

  “Han har gjort oss dugliga till att vara tjänare åt ett nytt förbund, som inte är bokstavens utan Andens. Ty bokstaven dödar, men Anden ger liv.” (2 Korinthierbrevet 3:6).

  Torah är mer än bara Sinai-förbundet. Det finns mycket i Torah som vi kristna ska följa. Men vi behöver inte automatiskt lyda Sinai-förbundets alla regler eftersom vi lever i ett nytt och bättre förbund.

 • Sam

  @Christian Mölk:
  Jag måste säga att det är lite svårt att hänga med ibland i ditt resonemang.
  T.ex:”Jag har inte sagt att vi inte behöver följa Torah idag. Om du ska citera mig så får du gärna citera rätt. Det jag menar är att vi inte lever i det gamla förbundet. Det gamla Sinai-förbundets regler och förutsättningar gäller inte automatiskt i det nya förbundet.”
  Här säger du en sak i en mening som du sen dementerar i nästa, i mitt synsätt.
  Först säger du att vi behöver följa Torah. Sen att vi inte.

  Det förnyade förbundet innebär att Torah är en hjärtesak likaväl som en tankesak. ” Jag skall lägga mina lagar i deras sinnen, och i deras hjärtan skall jag skriva dem, och jag skall vara deras Gud, och de skola vara mitt folk.” Hebr 8:8.
  Ordet ”lagar” syftar på Torah.
  Det stämmer ju med att Yeshua inte upphävde Torah, eller hur?

  Sam

 • @Sam: ”Först säger du att vi behöver följa Torah. Sen att vi inte.”

  Då missförstår du mig. Torah och Sinaiförbundets regler är inte samma sak. Det finns mycket i Torah som handlar om sådant som exempelvis hände innan Sinaiförbundet instiftades. Det finns väldigt mycket i Torah som är nyttigt att följa, exempelvis kan vi lära oss mycket av Abrahams tro. Men Sinaiförbundets lagar behöver vi som tillhör det nya förbundet inte automatiskt följa.

 • Sam

  @Christian Mölk:
  ”Torah och Sinaiförbundets regler är inte samma sak.”
  Torah är de fem Moseböckerna. Sinaiförbundet beskrivs i 2 Mosebok.
  Så Torah och sinaiförbundet är samma sak.

  Om vi inte lever efter Torah så tror vi inte på vad Yeshua säger i Matt 5, eller det som Paulus citerar från Jer 31.
  Torah är en hjärtesak. Precis som YHWH ville ha det redan i 5 Mos 10″Omskären därför edert hjärtas förhud, och varen icke länge hårdnackade.”
  Ordet hårdnackade betyder; revoltera mot Torah.
  Var finns det t.ex beskrivet i Skriften att vi ska hitta på nya högtider och skrota YHWH’s högtider?
  Kristendomen är hårdnackad, i min mening.
  Sam

 • @Sam: ”Så Torah och sinaiförbundet är samma sak.”

  Jag håller inte med.

  ”Om vi inte lever efter Torah så tror vi inte på vad Yeshua säger i Matt 5, eller det som Paulus citerar från Jer 31.”

  Jag håller inte med.

  Vi har två helt olika syn på detta och jag tror det bästa är att acceptera att våra åsikter skiljer sig åt. Jag respekterar din syn på Torah, men jag håller inte med.

 • Sam

  @Christian Mölk:
  Jag undrar på vilken Skriftlig grund du inte håller med.
  Du menade ju att det finns ett helt nytt förbund i Skriften, eller hur?
  Detta ”nya” förbund finns beskrivet i Hebr 8 och det innebär detta ;”Jag skall lägga mina lagar i deras sinnen, och i deras hjärtan skall jag skriva dem,”
  Ordet som används för nytt är
  ”kainos
  kahee-nos’
  Of uncertain affinity; new (especially in freshness; while G3501 is properly so with respect to age): – new.

  Of uncertain affinity, betyder att man inte vet hur det hänger ihop.
  Kemiska föreningar, http://sv.wikipedia.org/wiki/Affinitet
  Sociala föreningar, http://sv.wikipedia.org/wiki/Affinitet_%28social_relation%29

  Kainos kommer från ordet
  neos neōteros
  neh’-os, neh-o’-ter-os
  A primary word, including the comparative (second form); “new”, that is, (of persons) youthful, or (of things) fresh; figuratively regenerate: – new, young.
  Vad gäller things, fräscht. Regenerera betyder förnya, återuppliva, ge friskhet.

  Sen måste man ju mena att Yeshua antingen inte vet vad Han talar om, eller att Han ljuger, i Matt 5:17, eller hur? För enligt Yeshua själv, och i din tro YHWH, är inte Torah, Lagen, upphävd.

  Du har ingen åsikt om YHWH’s högtider då?

  Sam

 • @Sam: ”Jag undrar på vilken Skriftlig grund du inte håller med.”

  Torah och Sinaiförbundet är ju bevisligen inte samma sak eftersom Sinaiförbundet inte instiftades förrän i 2 Moseboken.

  Jag håller inte med om din tolkning av Matt 5:17 och därmed anser jag heller inte att Jesus ljuger.

  ””Jag skall lägga mina lagar i deras sinnen, och i deras hjärtan skall jag skriva dem,””

  Detta har jag varit med om! I samband med att jag blev aktiv kristen så blev jag också uppfylld av Guds Ande. Detta ledde till att jag inte längre ville synda och istället ville göra Guds vilja.

  ”Du har ingen åsikt om YHWH’s högtider då?”

  Nix, jag har inga speciella åsikter om YHWH’s högtider så det är nog bäst om du diskterar detta med någon annan :)

 • Sam

  @Christian Mölk:
  Jag upprepar: Torah består av de fem Moseböckerna, så om man menar att sinaiförbundet, som finns i andra Mosebok, inte finns i Torah har man fel!

  Hur kan man tolka att inte upphäva som något annat än att inte upphäva?

  Hur kan man ha YHWH’s ”Lagar” i sitt sinne och strunta i dem?
  ”Var och en som gör synd, han överträder ock lagen, ty synd är överträdelse av lagen.” 1 Joh 3.
  Det är inte att välja och vraka utan hela lagen.

  Om vi sen tittar på Andens uppgift i Hesekiel så ser vi :”27 Jag skall låta min Ande komma i edert bröst och så göra, att I vandren efter mina stadgar och hållen mina rätter och gören efter dem.”
  Apg 5;”Om allt detta kunna vi själva vittna, så ock den helige Ande, vilken Gud har givit åt dem som äro honom lydiga.”
  Kan man vara lydig genom att vara olydig?

  Det verkar mer och mer som att dina doktriner är byggda på lösan sand. ;)
  Inte så mycket på Skriften.

  Men det är ju inte för sent än!

  Sam

 • @Sam: ”Torah består av de fem Moseböckerna, så om man menar att sinaiförbundet, som finns i andra Mosebok, inte finns i Torah har man fel!”

  Jag har aldrig sagt att Sinaiförbundet inte finns i Torah. Det jag har sagt är att Torah och Sinaiförbundet inte är samma sak.

  ”Det verkar mer och mer som att dina doktriner är byggda på lösan sand. ;)
  Inte så mycket på Skriften.”

  Bara för att du och jag inte tolkar alla Bibelord likadant så behöver inte det betyda att jag inte baserar min tro på Skriften. Min tro är väl grundad i Bibeln. Jag respekterar att du har en annan tro än mig och hoppas att du respekterar min kristna tro.

 • Sam

  @Christian Mölk:
  ”Det jag har sagt är att Torah och Sinaiförbundet inte är samma sak. ”
  Som jag ser det så finns sinaiförbundet som en del av Torah, Lagen, eftersom det är nedskrivet i Torah. Sinaiförbundet innehåller en del av Torah. Det är inget separat förbund utanför Torah. Man kanske kan säga att det är ett delförbund av Torah. Men sinaiförbundet motsäger inte Torah.
  Hur ska vi veta, om vi nu ska, vilka delar av Torah vi ska strunta i?
  T.ex vilodagens avskiljelse har ju YHWH instiftat sen sjunde dagen. Den finns i sinaiförbundet och Torah.

  Jag har inte sagt annat än att du baserar ditt resonemang delvis på Skriften, men mycket av ditt resonemang finner vi hos katolska kyrkan. Ta högtiderna t.ex. De högtider kyrkorna firar har ju kommit från RKK, inte Skriften. Söndagsfirandet kommer från RKK. (Kommer du ihåg Cliftons tract?)
  Kyrkan har ändrat namnet på YHWH. Osv osv.
  Så visst respekterar jag din inställning och val av tro men om du säger att du baserar den bara på Skriften så måste jag verkligen få ifrågasätta det. Eller?

  Sam

 • @Sam: ”Så visst respekterar jag din inställning och val av tro men om du säger att du baserar den bara på Skriften så måste jag verkligen få ifrågasätta det. Eller?”

  Jepp, det får du och som du märker så svarar jag gärna.

  ”Hur ska vi veta, om vi nu ska, vilka delar av Torah vi ska strunta i?”

  Det första vi behöver komma ihåg är att vi som tror på Jesus och är en del av det nya förbundet inte automatiskt måste lyda lagarna i Sinaiförbundet. Vi har ett nytt förbund som är bättre.

  För det andra så behöver man låta Jesus och apostlarna undervisa oss om vad som gäller i det nya förbundet.

  “Men nu har Kristus ett högre prästämbete, liksom det förbund han är medlare för är bättre, eftersom det är stadfäst med bättre löften. Ty om det första förbundet hade varit utan brist skulle det inte behövas plats för ett andra.” (Hebreérbrevet 8:6–7).

  De regler som Jesus ger oss är att vi ska älska Gud av hela vårt hjärta och vår medmänniska som oss själva.

 • Sam

  @Christian Mölk:
  ”Vi har ett nytt förbund som är bättre. ”
  Som du förstår så håller jag inte med dig om ett nytt förbund. Precis som jag beskrev det ord som används i Heb 8 så betyder det förnyat förbund.

  Vad beskriver Heb 8 i nästa vers att det är för fel? Inte förbundet utan: KJV, For finding fault with them,”
  NIV”But God found fault with the people”
  Det förnyade förbundet innebär att en människa, Yeshua, offrade sig själv en gång för alla så inget syndoffer mer behöver utföras.
  Vad vi behöver göra är att tro på Yeshua och det Han sagt och gjort.
  Då kan vi bli Hans efterföljare.
  Och läser vi resten av vers 8 så ser vi att detta förnyade förbund är fortfarande med Israel. Inte ett ord om nån kyrka. Så vi måste bli inympade, adopterade in i Israel.
  Förresten kyrka är fel översättning, IGEN!.
  Grundordet i grekiskan är ekklesia som egentligen betyder att utkalla, en samling.
  Det Hebreiska ordet är qahal vilket betyder samling eller församling. Kyrka, circe, är det ord man använder i Apg 19:37 för att beskriva hednatempel. Circe var solguden Helios dotter.

  ”De regler som Jesus ger oss är att vi ska älska Gud av hela vårt hjärta och vår medmänniska som oss själva.”
  Hur beskriver NT att älska YHWH och nästan? Bättre än GT?
  Vad kan man göra för att synda mot YHWH och nästan, enligt det du kallar nya förbundet?
  Tror du att bara de fyra ”buden i Apg 15 är det som gäller för kristna? Eller ens det?
  Sam

 • @Sam: ”Grundordet i grekiskan är ekklesia som egentligen betyder att utkalla, en samling.”

  Håller med, jag tycker ”församling” är ett bättre ord än ”kyrka”.

  ”Tror du att bara de fyra “buden i Apg 15 är det som gäller för kristna? Eller ens det?”

  Jag tycker Apg 15 på ett bra sätt visar att vi kristna inte måste hålla Lagen:

  “Några från fariseernas parti hade kommit till tro, och de steg nu fram och sade att man måste omskära hedningarna och befalla dem att hålla Mose lag.” (Apostlagärningarna 15:5).

  “Och Gud som känner hjärtat, har vittnat för dem genom att ge den helige Ande åt dem likaväl som åt oss. Han gjorde ingen skillnad mellan oss och dem, sedan han genom tron hade renat deras hjärtan. Varför vill ni då fresta Gud och på lärjungarnas axlar lägga ett ok, som varken våra fäder eller vi själva har kunnat bära? Nej, vi tror att vi på samma sätt som de blir frälsta genom Herren Jesu nåd.”” (Apostlagärningarna 15:8–11).

  Om du vill följa Lagen så får du gärna göra det, men jag avstår.

 • sam

  Vad år det negativa med att fõlja Torah?

 • @sam: Om jag får ställa en motfråga: Varför ska jag följa Lagen? Om nu Gud har uppfyllt mig med sin Ande utan att jag har följt Lagen, varför ska jag då behöva följa den efter? Om nu Gud till fullo har accepterat mig i och med att jag tror på Jesus, varför ska jag då gå in under Sinaiförbundet?

 • Sam

  @Christian Mölk:
  ”Varför ska jag följa Lagen?”
  5 Mos 28.
  Ja varför ska man bry sig om GT? Och med den inställningen så är det fritt fram att göra precis vad man vill, eller hur?
  Förutom det som man själv anser vara icke kärleksfullt mot YHWH och nästan.

  Det är ju bra att du är så självsäker i din frälsning. Paulus hade en lite mer ödmjuk syn: ”Därför, mina älskade, såsom I alltid förut haven varit lydiga, så mån I också nu med fruktan och bävan arbeta på eder frälsning,”

  Och i Matt 7:21- finner vi Yeshuas ord m de som springer omkring och ropar herre herre men inte vill göra Faderns vilja, dvs det Fadern sagt att vi ska göra.

  Så vad är så hemskt med Torah? Vilka delar finner du rent av ologisk och dum?

  Sam

 • @Sam: ”Ja varför ska man bry sig om GT?”

  Jag bryr mig om GT,men jag tänker inte gå in under Lagen/Sinaiförbundet.

  ”Det är ju bra att du är så självsäker i din frälsning.”

  Japp! Jag tror på Jesus och har mött honom :)

  ”Så vad är så hemskt med Torah?”

  Paulus är mycket tydlig med att vi som har blivit Guds barn genom att tro på Jesus inte behöver gå in under Lagen.

 • Sam

  @Christian Mölk:
  Hur ställer du dig till de ca 1050 ”Lagar” som finns i NT?
  Sam

 • Sam,

  Kan du ge mig ett exempel på en sådan lag så kan jag kommentera.

 • Sam

  Christian
  Jag kan ju ge några exempel.

  Undervisa Torah. Matt 5:19″Därför, den som upphäver ett av de minsta bland dessa bud och lär människorna så, han skall räknas för en av de minsta i himmelriket; men den som håller dem och lär människorna så, han skall räknas för stor i himmelriket.”

  Var ordets görare. Jakob 1.22″Men varen ordets görare,” (Som du vet så var ordet på den tiden GT)

  Kvinnor tiga i församlingen. 1 Kor 14:37,”Såsom kvinnorna tiga i alla andra de heligas församlingar, så må de ock tiga i edra församlingar. Det är dem icke tillstatt att tala, utan de böra underordna sig, såsom lagen bjuder.,”

  Håll Torah: Matt 19:17″Han sade till honom: »Varför frågar du mig om vad som är gott? En finnes som är god. Men vill du ingå i livet, så håll buden.”

  Sam

 • Sam,
  Jag är mitt uppe i min flytt till Timrå nu men jag svarar dig så fort jag får möjlighet.

 • Sam

  Hur länge kan det ta att flytta det Yeshua gav instruktioner om ?

  ”Och han sände ut dem till att predika Guds rike och till att bota sjuka.
  3 Och han sade till dem: »Tagen intet med eder på vägen, varken stav eller ränsel eller bröd eller penningar, och haven icke heller dubbla livklädnader.
  4 Och när I haven kommit in något hus, så stannen där, till dess I lämnen den orten.
  5 Och om man någonstädes icke tager emot eder, så gån bort ifrån den staden, och skudden stoftet av edra fötter, till ett vittnesbörd mot dem.»”

  :)
  Sam

 • @Sam:

  Du skriver för att visa på vikten av att hålla torah: Håll Torah: Matt 19:17″Han sade till honom: »Varför frågar du mig om vad som är gott? En finnes som är god. Men vill du ingå i livet, så håll buden.”

  – Mannen frågar vilka bud och då räknar Jesus upp ett antal, men inte ett ord om sabbat eller högtider.
  Varför gjorde inte Jesus det? Kan det vara för att vissa saker inte var det intressanta.
  De bud Jesus pekade på var de som ingick i den sk morallagen och den lagen tror jag alla har skrivet i hjärtat, så frågan blir, vad är problemet?
  Denna lag tror jag de flesta troende håller medvetet, eller omedvetet, inget som jag tänker på i alla fall.

  Bb

 • Sam

  BB
  Jag respekterar det du tror personligen. Jag kan dock inte se att ditt resonemang stämmer med Skriften.
  Sammanhanget är ju om man kan vara rik och få evigt liv.
  Yeshuas svar är ju att den rike mannen ska hålla buden, plural, om han vill in gå i livet.
  Paulus skriver;”allt beror på huruvida han håller Guds bud.”
  Johannes skriver; ”Ty däri består kärleken till Gud, att vi hålla hans bud; och hans bud äro icke tunga.” Jfr 5 Mos 30:11.
  Tre vittnen.

  Mer intressant är ju lärljungarnas reaktion i v 25. Där framgår att lärljungarna var tillräckligt rika för att fundera om de skulle kunna bli frälsta.
  Du kan ju se efter om du kan hitta nånstans att Sabbaten blivit annullerad eller ändrad till soldyrkardagen.
  Tänk efter. Hur stort rabalder skulle det inte ha blivit om Yeshua hade försökt att annullera eller ändra Sabbaten? Ja tror att det skulle ha tagits upp åtskilliga gånger i klartext, vilket det inte gör.

  Menar du att alla är så goda att man håller sig syndfri automatiskt och inte behöver några instruktioner?
  Sam

 • @Sam: Jag tror att för att vi ska kunna ha en diskution så måste vi först vara överens om grunderna. Så innan jag svarar på dina frågor så vill jag att vi försöker enas om en grundläggande inställning till Lagen:

  1) Är vi överens om att man som kristen inte måste hålla Lagen för att bli frälst?
  2) Är vi överens om att om man försöker bli rättfärdig genom Lagen så kommer man bort från Kristus och faller ur nåden?

  Galaterbrevet 5:1–6
  1 Till denna frihet har Kristus gjort oss fria. Stå därför fasta och låt er inte på nytt tvingas in under slavoket. 2 Se, jag Paulus säger er att om ni låter omskära er, kommer Kristus inte att vara till någon hjälp för er. 3 Jag försäkrar er än en gång: var och en som låter omskära sig är skyldig att hålla hela lagen. 4 Ni har kommit bort ifrån Kristus, ni som försöker bli rättfärdiga genom lagen. Ni har fallit ur nåden. 5 Vi däremot väntar i Anden genom tron på den rättfärdighet som är vårt hopp. 6 Ty i Kristus Jesus beror det inte på om vi är omskurna eller oomskurna, utan om vi har en tro som är verksam i kärlek.

  Galaterbrevet 3:21–29
  21 Strider då lagen mot Guds löften? Nej, inte alls. Om vi hade fått en lag som kunde ge liv, då hade verkligen rättfärdigheten kommit av lagen. 22 Men nu har Skriften inneslutit allt under synd, för att det som var utlovat skulle ges genom tron på Jesus Kristus åt dem som tror. 23 Innan tron kom hölls vi i fängsligt förvar och var bevakade av lagen, tills tron skulle uppenbaras. 24 Så blev lagen vår övervakare fram till Kristus, för att vi skall förklaras rättfärdiga av tro. 25 Men sedan tron har kommit, står vi inte längre under någon övervakare. 26 Alla är ni Guds barn genom tron på Kristus Jesus. 27 Alla ni som har blivit döpta till Kristus har blivit iklädda Kristus. 28 Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus. 29 Om ni nu tillhör honom är ni Abrahams avkomlingar, arvingar enligt löftet.

 • Sam

  @Christian Mölk:
  Jag förstår inte varför du måste fråga dessa frågor.
  Har jag någon gång uttryckt att så skulle vara fallet???
  Det är ju just det, och bara det, som behandlas i Gal.
  Alltså man blir rättfärdigjord genom tro på Yeshua som Messias efter att Yeshua dog i vårt ställe för våra synder.
  Människor blev fria från synd ända sen Adam genom att tro på YHWH’s ord. Jfr Kain, ”Är det icke så: om du har gott i sinnet, då ser du frimodigt upp; men om du icke har gott i sinnet, då lurar synden vid dörren; till dig står hennes åtrå, men du bör råda över henne.” 1 Mos 4:7. Man kan råda över synden.
  Jfr 3 Mos 4:13-20. Syndenrnas förlåtelse, kollektivt.
  Summan av NT är i min mening fortfarande att man blir frälst genom tro på Yeshua som Messias. Sen lever vi ett avskiljt liv genom att leva enligt YHWH’s och Yeshuas instruktioner.
  Man kan bli frälst utan att vara en kristen också! Och speciellt om vill man leva ett från världen avskiljt, heligt, liv är det nog bättre att hålla sig undan kristendomen.
  Som vi pratat om tidigare så lever ju inte kristna efter den bok man framhåller som sanning.

  Sam

 • @Sam: ”Jag förstår inte varför du måste fråga dessa frågor. Har jag någon gång uttryckt att så skulle vara fallet???”

  Det är ganska så viktigt att vi har en grundläggande förståelse för att kunna diskutera, annars pratar vi bara förbi varandra.

  Jag anser inte att det bara är rättfärdiggörandet genom tron som behandlas i Galaterbrevet. Paulus visar också att vi numera blir Guds barn genom att tro på Jesus och att vi därmed inte behöver hålla Lagen. Vi står inte längre under Lagen utan är friköpta från den och är nu Guds barn. Försöker man återvända till ett liv under Lagen så menar Paulus att man blir av med sin frihet, faller ur nåden och blir en slav igen.

  Galaterbrevet 5:1
  1 Till denna frihet har Kristus gjort oss fria. Stå därför fasta och låt er inte på nytt tvingas in under slavoket.

 • Sam

  @Christian Mölk:
  En annan grundregel, eller Lag, som jag tycker vi ska vara överens om är att om vi vill påstå nåt så ska vi kunna finna tre ställen i Skriften som stöder resonemanget..
  Överens?
  ”Paulus visar också att vi numera blir Guds barn genom att tro på Jesus och att vi därmed inte behöver hålla Lagen. ”
  Visst inser du hur dumt detta är? Vi behöver inte hålla Lagen om syndoffer, det är riktigt för syndoffret har Yeshua fullbordat,, men om vi inte håller Lagen om mord och stöld så får vi ju åtminstone samhällets dom över oss.

  Livet att vakta Torah är underbart. Det finns inget negativt med det, som jag ser.

  Sen vore det intressant om du gav din syn på de tre ”Lagar” som finns i NT och som jag tog som exempel.

  Sam

 • @Sam: ”Livet att vakta Torah är underbart. Det finns inget negativt med det, som jag ser.”

  Jag tror att vi har allt för olika syn på Lagen och jag tror inte vi kommer att komma överens. Jag respekterar din tro men anser att den strider mot det Nya förbundet. Låt oss nöja oss med att vara oöverens.

  ”Sen vore det intressant om du gav din syn på de tre “Lagar” som finns i NT och som jag tog som exempel.”

  Eftersom vi har så olika syn på vad det Nya förbundet innebär så kommer även denna diskution sluta med att vi inte är överens. Vi har helt enkelt olika förståelse av Bibelns budskap.

 • Sam

  Det vore dock intressant att förstå hur du resonerar runt dessa frågor.
  För inte är du väl feg? ;)
  Sam

 • @Sam: Jag har inget emot att berätta hur jag resonerar, men eftersom vi har så olika syn på det Nya förbundet och hur kristna ska förhålla sig till Lagen så pratar vi bara förbi varandra. Vem som helst (tom djävulen) kan citera Bibeln och tro sig ha rätt, så det gäller att ha en grundläggande förståelse hur man ska tolka Bibeln, och där skiljer sig våra synsätt åt väldigt mycket.

  Angående Matt 19:17, om du vill ”få liv genom att hålla buden” så bör du läsa vad Paulus skriver i Gal 3:11-14: ”11 Att ingen förklaras rättfärdig inför Gud genom lagen är uppenbart, eftersom den rättfärdige skall leva av tro. 12 Men lagen säger inte ”av tro”, utan den som håller dessa bud skall leva genom dem. 13 Kristus friköpte oss från lagens förbannelse, när han blev en förbannelse i vårt ställe. Det står skrivet: Förbannad är var och en som är upphängd på trä. 14 Vi friköptes, för att den välsignelse Abraham fått skulle i Jesus Kristus komma till hedningarna och för att vi genom tron skulle få den utlovade Anden.”

  Det är omöjligt att hålla buden, vi är alla syndare och misslyckas med detta. Vill vi få liv och bli frälsta behöver vi istället tro på Jesus och bekänna honom som Herre. Då blir vi Guds barn genom Guds nåd. Försöker vi därefter återgå till att försöka få liv genom att hålla Lagen, då ”faller vi ur nåden” som Paulus skriver i Gal 5:4.

  Visst, man kan få ”liv” genom att hålla buden, men då är man också ”skyldig att hålla hela Lagen” som Paulus skriver i Gal 5:3, något som är omöjligt och bara kommer att sluta med att man återigen är en syndare. Ungefär så tänker jag om exempelvis Matt 19:17.

 • Sam

  @Christian Mölk:
  Ok du citerar Paulus i Galaterbrevet. Två vittnen till, tack.
  Tror du att Yeshua friköpte oss från ”Lagens” välsignelser också, då?

  ”Det är omöjligt att hålla buden,”
  Det är en lögn.
  5 Mos 30:11,”Ty det bud som jag i dag giver dig är dig icke för svårt och är icke långt borta.”
  Matt 11:30 ”Ty mitt ok är milt, och min börda är lätt. ( Kom ihåg att Yeshua bara säger det Fadern sagt) (Ordet ok hänför till Torah. Jfr syndens ok)
  1 Joh 5:3″Ty däri består kärleken till Gud, att vi hålla hans bud; och hans bud äro icke tunga.”

  ”Ungefär så tänker jag om exempelvis Matt 19:17. ”
  Så du läser inte vad som verkligen är skrivet?
  Paulus Rom 3 ;”Göra vi då vad lag är om intet genom tron? Bort det! Vi göra tvärtom lag gällande.”
  Joh 1:3″Därav veta vi att vi hava lärt känna honom, därav att vi hålla hans bud.
  4 Den som säger sig hava lärt känna honom och icke håller hans bud, han är en lögnare och i honom är icke sanningen.
  5 Men den som håller hans ord, i honom är förvisso Guds kärlek fullkomnad. Därav veta vi att vi äro i honom.
  6 Den som säger sig förbliva i honom, han är ock pliktig att själv så vandra som Han vandrade.”
  Yeshua vandrade enligt Torah, som vi vet.

  Jag tror att det vore nyttigt om du tordes anta att kanske allt som kyrkan framför, inte är 100% rätt. Om du kunde ”nolla” tänkandet och läsa Skriften på nytt.
  T.ex rabbinerna är så inkörda på sitt sätt att de säger Adonai när det faktiskt står YHWH i Torahrullen.

  Sam

 • @Sam: Som jag har nämnt tidigare, om v i inte är överens om det grundläggande; att det gamla Sinaiförbundet är föråldrat och att det Nya förbundet är bättre, då kommer vi bara att prata förbi varandra i detaljfrågorna. Det verkar som att när du läser ”bud” i Nya testamentet så tror du att det automatiskt handlar om ”Sinaiförbundet”, så är det dock inte.

  I Apg 15 ser vi att lärjungarna diskuterade om vi kristna skulle behöva hålla Lagen, men de kom fram till att det inte behövdes: Apostlagärningarna 15:10: ”Varför vill ni då fresta Gud och på lärjungarnas axlar lägga ett ok, som varken våra fäder eller vi själva har kunnat bära?”

  NT är övertydligt, vi kristna behöver inte hålla Lagen/Sinaiförbundet.

  ”Det är en lögn.”

  Jag tycker det är onödigt av dig att kalla mig för en lögnare. Vi har olika syn på det Nya förbundet, men det gör inte mig till en lögnare. Jag anser att det är omöjligt att hålla Lagen perfekt, det är bara en person som har lyckats göra det och det är Jesus.

  Du citerar Matt 11:30 och 1 Joh 5:3 och där står det ”mitt ok” och ”hans bud”. Matteus och Johannes pratar alltså inte om det gamla förbundets lagar utan om det Nya förbundets ”Kristi lag”.

  Du verkar inte ha förstått att Sinaiförbundet är över?

  Hebreérbrevet 8:13
  13 När han talar om ett nytt förbund, har han därmed förklarat att det förra är föråldrat. Men det som blir gammalt och föråldrat är nära att försvinna.

  Jeremia 31:31–34
  31 Se, dagar skall komma, säger HERREN, då jag skall sluta ett nytt förbund med Israels hus och med Juda hus, 32 inte ett sådant förbund som jag slöt med deras fäder den dag då jag tog dem vid handen och förde dem ut ur Egyptens land – det förbund med mig som de bröt fastän jag var deras rätte herre – säger HERREN. 33 Nej, detta är det förbund som jag efter denna tid skall sluta med Israels hus, säger HERREN: Jag skall lägga min lag i deras inre och skriva den i deras hjärtan. Jag skall vara deras Gud och de skall vara mitt folk. 34 Då skall de inte mer behöva undervisa varandra, ingen sin broder och säga: ”Lär känna HERREN!” Ty alla skall känna mig från den minste bland dem till den störste, säger HERREN. Ty jag skall förlåta deras missgärningar och deras synder skall jag inte mer komma ihåg.

  Romarbrevet 10:4
  4 Ty Kristus är lagens slut, till rättfärdighet för var och en som tror.

  Galaterbrevet 3:24–25
  24 Så blev lagen vår övervakare fram till Kristus, för att vi skall förklaras rättfärdiga av tro. 25 Men sedan tron har kommit, står vi inte längre under någon övervakare.

  2 Korinthierbrevet 3:6
  6 Han har gjort oss dugliga till att vara tjänare åt ett nytt förbund, som inte är bokstavens utan Andens. Ty bokstaven dödar, men Anden ger liv.

  Hebreérbrevet 8:6–7
  6 Men nu har Kristus ett högre prästämbete, liksom det förbund han är medlare för är bättre, eftersom det är stadfäst med bättre löften. 7 Ty om det första förbundet hade varit utan brist skulle det inte behövas plats för ett andra.

  ”Jag tror att det vore nyttigt om du tordes anta att kanske allt som kyrkan framför, inte är 100% rätt.”

  Jag har aldrig sagt att kyrkan har 100% rätt i allt. Jag har bara citerat Bibelord, inga kyrkofäder. Det vi diskuterar är Bibelns budskap och där är det övertydligt att det har kommit ett Nytt och bättre förbund än det gamla Sinaiförbundet.

 • Sam

  @Christian Mölk:
  Tänk om det du tycker är så grundläggande inte är så bra grundlagt?
  Vi vet ju att översättarna har missat på åtskilliga ställen, eller hur?

  Jag vill påpeka att jag INTE kallat dig lögnare. Jag kallade ett uttalande om att Lagen är omöjlig att leva efter som en osanning och visade med citat ur Skriften att det var rätt att kalla det uttalandet en lögn. Om du vidhåller din ståndpunkt så blir du ju en lögnare i Skriftens ögon.
  För du menar väl inte att både YHWH och Yeshua inte vet vad de pratar om?
  Sen vill jag peka på Johannes döparens föräldrar. Sakarias och Elisabet
  Så här beskriver Skriften dem: ”De voro båda rättfärdiga inför Gud och vandrade ostraffligt efter alla Herrens bud och stadgar.”

  Sen är det intressant att kristenheten menar att YHWH skulle ha gett instruktioner som är omöjliga att leva efter. Vad säger det om viken syn man har på YHWH?
  YHWH som man i nästa andetag kallar kärleksfull, långmodig, stor i mildhet, han förlåter missgärning och överträdelse osv.

  Jag trodde jag hade skrivit om det ”nya” förbundet.
  För det första så är det du citerar ett förbund mellan YHWH och Israel, Heb 8:”Se, dagar skola komma, säger Herren, då jag skall sluta ett nytt förbund med Israels hus och med Juda hus;”
  Så om du inte är del av Israel och Juda stam, adopterad, gäller det inte för dig.

  Dessutom så har översättarna inte översatt rätt. I Jer 31 så står det förnyat, på Hebreiska. ”2318; A primitive root; to be new; causatively to rebuild: – renew, repair. Detta är rotordet till 2319:2new: – fresh, new thing.

  Vad förbundet innebär beskrivs i Heb 12″och till ett förnyat förbunds medlare, Jesus, och till ett stänkelseblod som talar bättre än Abels blod.”

  Hur skulle Matteus och Johannes kunna diskutera ett ”ok” som inte var i kraft?
  Vi måste ju förstå att den Skrift som lästes och refererades till i NT var GT, Tanach. NT var inte skrivet än. Men ordet ok finns omnämnt upprepade gånger i GT.

  En intressant reflektion om GT är ju att om GT är ett misslyckande som inte fungerade blir ju YHWH, dess skapare, också ett misslyckande. Eller hur?

  Hur blir det med NT’s ”bud” som jag tog upp? Har du nån åsikt?
  Sam

 • @Sam: Det är väldigt intressant att se att du kallar de Bibelord som jag citerade för ”inte så bra grundlagt”. För mig är det övertydligt att Sinaiförbundet är ”föråldrat” och ”nära att försvinna” eftersom det Nya förbundet är ”bättre”:

  Hebreérbrevet 8:6
  6 Men nu har Kristus ett högre prästämbete, liksom det förbund han är medlare för är bättre, eftersom det är stadfäst med bättre löften.

  Hebreérbrevet 8:13
  13 När han talar om ett nytt förbund, har han därmed förklarat att det förra är föråldrat. Men det som blir gammalt och föråldrat är nära att försvinna.

  Det är därmed väl grundlagt att det nu finns ett nytt och bättre förbund som bygger på att man ”tror på Jesus” och ”har en tro som är verksam i kärlek”.

  Tror man att man som kristen måste hålla Lagen så har man missat detta:

  Apostlagärningarna 15:5–11
  5 Några från fariseernas parti hade kommit till tro, och de steg nu fram och sade att man måste omskära hedningarna och befalla dem att hålla Mose lag. 6 Apostlarna och de äldste samlades då för att behandla frågan. 7 Efter en lång överläggning reste sig Petrus och sade till dem: ”Bröder, ni vet att Gud för länge sedan bestämde, att hedningarna genom min mun skulle få höra evangeliets ord och komma till tro. 8 Och Gud som känner hjärtat, har vittnat för dem genom att ge den helige Ande åt dem likaväl som åt oss. 9 Han gjorde ingen skillnad mellan oss och dem, sedan han genom tron hade renat deras hjärtan. 10 Varför vill ni då fresta Gud och på lärjungarnas axlar lägga ett ok, som varken våra fäder eller vi själva har kunnat bära? 11 Nej, vi tror att vi på samma sätt som de blir frälsta genom Herren Jesu nåd.”

  Eftersom vi inte verkar vara överens om detta grundläggande så är det därför omöjligt att diskutera NTs bud. Vi tror så olika att vi bara pratar förbi varandra. Jag respekterar att du tror som du gör men håller inte med och har dessutom visat på mängder med Bibelord som visar att du har fel.

 • Sam

  @Christian Mölk:
  Om du använder Jer 31 som utgångspunkt, eftersom Heb 8 är ett direkt citat från Jer 31, så inser du kanske att det ska vara förnyat. fräscht, reparerat, renoverat förbund, inte nytt förbund?
  Eller varför tror du NT’s översättare har ändrat betydelsen till;”kainos
  kahee-nos’
  Of uncertain affinity; new (especially in freshness; (especially in freshness; while G3501 is properly so with respect to age): – new. ”
  Ett ord som man inte har en aning om vad det hör ihop med. Det är vad of uncertain affinity betyder. Olika ordet, neos (G3501), som har betydelsen nytt, gällande ålder.

  Yeshua sa aldrig att Han skulle komma med något nytt. Inte en enda gång. Tvärtom sa Han ”Ty jag har icke talat av mig själv, utan Fadern, som har sänt mig, han har bjudit mig vad jag skall säga, och vad jag skall tala.
  50 Och jag vet att hans bud är evigt liv; därför, vad jag talar, det talar jag såsom Fadern har sagt mig.”

  ”Sannerligen, sannerligen säger jag eder: Sonen kan icke göra något av sig själv, utan han gör allenast vad han ser Fadern göra; ty vad han gör, det gör likaledes ock Sonen.”

  Kolla om din tolkning av NT stämmer med vad som börjar hända nu, som det är profeterat i Upp 14: ”Här gäller det för de heliga att hava ståndaktighet, för dem som hålla Guds bud och bevara tron på Jesus.”
  Lite senare ska detta hända ,kap 15: ”Och de sjöngo Moses’, Guds tjänares, sång och Lammets sång:”

  Det går i linje med vad Yeshua säger i Luk 16;”Men snarare kunna himmel och jord förgås, än en enda prick av lagen kan falla bort.”

  Apg 15:21″Ty Moses har av ålder sina förkunnare i alla städer, då han ju var sabbat föreläses i synagogorna.”:

  Du borde väl vara expert på NT och dess bud som du nu anser gäller i stället för GT? Jag menar; det är väl ditt jobb, och din kallelse? Varför kan du inte ge din syn på de tre exemplen jag funderade över?
  För du kan väl inte mena att vi kan leva efter eget tycke och smak och bara ropa Herre, Herre?
  Sam

 • @Sam: ”renoverat förbund, inte nytt förbund?”

  Vi har olika åsikter om detta.

  ”Varför kan du inte ge din syn på de tre exemplen jag funderade över?”

  Jag har berättat detta för dig ganska många gånger nu. Om vi inte är överens om det grundläggande så kan vi heller inte diskutera detaljerna. Vi som lever i det Nya förbundet har nya förutsättningar än de som levde i Sinaiförbundet. Om vi kan enas om att det nu finns ett nytt förbund med nya förutsättningar, ja då kan vi diskutera hur man som kristen ska förhålla sig till olika Bibelord. Men eftersom vi inte är överens om detta så går det inte att diskutera detta med dig eftersom vi bara pratar förbi varandra.

  ”För du kan väl inte mena att vi kan leva efter eget tycke och smak och bara ropa Herre, Herre?”

  Nej, det har jag aldrig sagt. I det Nya förbundet så uppfylls vi av Guds Ande som leder oss rätt.

  Har du blivit uppfylld av Guds Ande någon gång?

 • Sam

  @Christian Mölk:
  Knepigt att du utkräver att jag ändrar min syn på Skriften innan du kan ge din syn på Skriftens uppmaningar i NT? Men som du vill.

  ”Har du blivit uppfylld av Guds Ande någon gång?”
  Ja!

  Och detta är Skriftens beskrivning av Andens jobb
  Hes 11:”Och jag skall giva dem alla ett och samma hjärta, och en ny ande skall jag låta komma i deras bröst; jag skall taga bort stenhjärtat ur deras kropp och giva dem ett hjärta av kött,
  20 så att de vandra efter mina stadgar och hålla mina rätter och göra efter dem, och de skola vara mitt folk, och jag skall vara deras Gud.

  Hes 36.”Jag skall låta min Ande komma i edert bröst och så göra, att I vandren efter mina stadgar och hållen mina rätter och gören efter dem.”
  NIV”And I will put my Spirit in you and move you to follow my decrees and be careful to keep my laws.”

  Apg 5:”Man måste lyda Gud mer än människor.
  30 Våra fäders Gud har uppväckt Jesus, som I haden upphängt på trä och dödat.
  31 Och Gud har med sin högra hand upphöjt honom till en hövding och frälsare, för att åt Israel förläna bättring och syndernas förlåtelse.
  32 Om allt detta kunna vi själva vittna, så ock den helige Ande, vilken Gud har givit åt dem som äro honom lydiga.

  Jag misstänker starkt att det finns en falsk helig ande som yttrar sig i tycken och under, mirakel, känslorus och finns i massor med kyrkor. Detta efter att ha sett åtskilliga tv predikanter.
  Ex http://www.youtube.com/watch?v=eBpw2oQrvMM

  Vi måste väl kunna vara överens om att vad Heb 8 säger, som är ett citat från jer:”Jag skall lägga mina lagar i deras sinnen, och i deras hjärtan skall jag skriva dem, och jag skall vara deras Gud, och de skola vara mitt folk.”
  Vistt inser du att det är YHWH’s Lagar som de var givna till Moses, skrivna med YHWH’s finger, detta gäller?
  Man kan ju inte med bästa vilja i världen mena att det ”nya” förbundets ”lagar” fanns i kraft på Jeremias tid, eller hur?

  Sam

 • @Sam: ”“Har du blivit uppfylld av Guds Ande någon gång?”
  Ja!”

  Bra, då vet du att han visar och talar om för oss hur vi ska leva.

  ”Vistt inser du att det är YHWH’s Lagar som de var givna till Moses, skrivna med YHWH’s finger, detta gäller?”

  Om du med detta menar att vi som kristna måste följa Mose lag, så nej. I det Nya förbundet måste vi inte hålla Mose lag eftersom vi blir frälsta genom Guds nåd.

  Du låter nästintill exakt som de fariséerna som ville att de nyfrälsta hedningarna skulle hålla Mose lag. Detta är vad apostlarna kom fram till angående detta:

  Apostlagärningarna 15:5–11
  5 Några från fariseernas parti hade kommit till tro, och de steg nu fram och sade att man måste omskära hedningarna och befalla dem att hålla Mose lag. 6 Apostlarna och de äldste samlades då för att behandla frågan. 7 Efter en lång överläggning reste sig Petrus och sade till dem: ”Bröder, ni vet att Gud för länge sedan bestämde, att hedningarna genom min mun skulle få höra evangeliets ord och komma till tro. 8 Och Gud som känner hjärtat, har vittnat för dem genom att ge den helige Ande åt dem likaväl som åt oss. 9 Han gjorde ingen skillnad mellan oss och dem, sedan han genom tron hade renat deras hjärtan. 10 Varför vill ni då fresta Gud och på lärjungarnas axlar lägga ett ok, som varken våra fäder eller vi själva har kunnat bära? 11 Nej, vi tror att vi på samma sätt som de blir frälsta genom Herren Jesu nåd.”

  Det judiska folket kunde inte hålla Mose lag och därför finns det ett nytt förbund där man inte måste hålla Mose lag utan där Guds Ande flyttar in i hjärtat på den troende och hjälper oss att hålla Kristi lag.

  Vi som är Guds barn har blivit lösta från Lagen och blivit tjänare åt ett nytt förbund:

  Romarbrevet 7:6
  6 Men nu är vi lösta från lagen, eftersom vi har dött bort från det som höll oss fångna. Så står vi i Andens nya tjänst och inte i bokstavens gamla tjänst.

  2 Korinthierbrevet 3:6
  6 Han har gjort oss dugliga till att vara tjänare åt ett nytt förbund, som inte är bokstavens utan Andens. Ty bokstaven dödar, men Anden ger liv.

 • Sam

  @Christian Mölk:
  ”Bra, då vet du att han visar och talar om för oss hur vi ska leva.”
  Javisst och detta sker i linje med Torah, precis som Skriften säger.
  Och eftersom du undviker att dela med dig din syn på de nya lagar du har hittat förrän jag ändrar mig, så blir det även lite problem för en som vill bli frälst och medlem i din kyrka om du inte kan ge info om vad som gäller efter en omvändelse.
  Så jag håller mig till Skaparens instruktioner som är eviga.

  Jag trodde att vi hade enats om att vi blir frälsta, av nåd, genom tro på Yeshua vår frälsare.

  Så vi är överens om hur vi blir frälsta! Det är de goda nyheterna. :)

  Sen hur vi ska leva heliga, avskiljda liv, har vi lite olika syn. Jag anser att YHWH’s ord är eviga och Han ändrar sig inte.
  Om du anser att vi blivit lösta från ”Lagen” så är vi även lösta från lagens välsgnelser.
  Du verkar lite velig om att definiera vad som är synd i ditt NT. Du säger att vi ska vara ledda av anden. Men vet inte vad anden har för regler?

  Det sorgliga i ditt resonemang om att YHWH’s ”Torah, inte gäller är ju att du sågar av den inympningsgren som du sitter på. Yeshua levde enligt YHWH’s Torah. Yeshua blev vårt syndoffer. Och genom att YHWH’s ”Lag” beskriver hur man får syndernas förlåtelse genom ett blodsoffer och Yeshua blev vårt offerlamm så kan vi kalla oss frälsta.
  Om man tar bort grunden, ”Lagen”, på vilken frälsningen är baserad så kan man heller inte mena sig vara frälst. Torah måste gälla för att folk ska bli frälsta idag!. Om inte Torah gäller så gäller inte heller Yeshuas syndoffer som skedde i enlighet med, baserat på, ”lagen” Torah, YHWH’s ord.

  Sluta tjata om ett nytt förbund tills du har förklarat vad Jer 31 verkligen säger!
  Förnyat är vad Jeremia profeterar om. För Israel. Inte för kyrkan.

  Är du adopterad in i Israel som Paulus talar om i Ef 2?
  ”Kommen därför ihåg att I förut, I som voren hedningar i köttet och bleven kallade oomskurna av dem som kallas omskurna, efter den omskärelse som med händer göres på köttet —

  12 kommen ihåg att I på den tiden, då när I voren utan Kristus, voren utestängda från medborgarskap i Israel och främmande för löftets förbund, utan hopp och utan Gud i världen.

  13 Nu däremot, då I ären i Kristus Jesus, haven I, som förut voren fjärran, kommit nära, i och genom Kristi blod.

  14 Ty han är vår frid, han som av de båda har gjort ett och brutit ned den skiljemur som stod emellan oss, nämligen ovänskapen.

  15 Ty i sitt kött gjorde han om intet budens stadgelag, för att han skulle av de två i sig skapa en enda ny människa och så bereda frid,

  16 och för att han skulle åt dem båda, förenade i en enda kropp, skaffa försoning med Gud, sedan han genom korset hade i sin person dödat ovänskapen.

  17 Och han har kommit och har förkunnat det glada budskapet om frid för eder, I som voren fjärran, och om frid för dem som voro nära.

  18 Ty genom honom hava vi, de ena såväl som de andra, i en och samme Ande tillträde till Fadern.

  19 Alltså ären I nu icke mer främlingar och gäster, utan I haven medborgarskap med de heliga och ären Guds husfolk,

  20 uppbyggda på apostlarnas och profeternas grundval, där hörnstenen är Kristus Jesus själv,

  21 i vilken allt det som uppbygges bliver sammanslutet och så växer upp till ett heligt tempel i Herren.

  22 I honom bliven också I med de andra uppbyggda till en Guds boning, i Anden. gärningar; till att vandra i sådana har ju Gud förut berett oss.”

  Ef 3: NIV ”v 6 This mystery is that through the gospel the Gentiles are heirs together with Israel, members together of one body, and sharers together in the promise in Christ Jesus. ”

  Sam

 • @Sam: ”Så vi är överens om hur vi blir frälsta! Det är de goda nyheterna. :)”

  Skönt att vi är överens om något :)

  ”Sen hur vi ska leva heliga, avskiljda liv, har vi lite olika syn.”

  Jepp, här skiljer sig våra åsikter åt. Jag har visat för dig att apostlarna kom fram till att vi kristna inte behöver hålla Mose lag.

  ”Om du anser att vi blivit lösta från “Lagen””

  Det är inte jag som har skrivit detta, det är Paulus:

  Romarbrevet 7:6
  6 Men nu är vi lösta från lagen, eftersom vi har dött bort från det som höll oss fångna. Så står vi i Andens nya tjänst och inte i bokstavens gamla tjänst.

  ”Sluta tjata om ett nytt förbund tills du har förklarat vad Jer 31 verkligen säger!
  Förnyat är vad Jeremia profeterar om.”

  Om det bara är ”förnyat” och inte ”nytt”, hur kommer det sig då att Hebreerbrevets författare skriver att ”det förra är föråldrat” och ”nära att försvinna”?

 • Sam

  @Christian Mölk:
  ”Jepp, här skiljer sig våra åsikter åt. Jag har visat för dig att apostlarna kom fram till att vi kristna inte behöver hålla Mose lag. ”

  Nja det var väl att ta i lite grann, va?
  Upp 12: 17 talar väl sitt tydliga språk om vilka som är kvar till slutet? De som lyder YHWH’s bud och håller sig till Yeshuas vittnesbörd. Jfr Matt 5 och Luk 16.
  ”Och draken vredgades än mer på kvinnan och gick åstad för att föra krig mot de övriga av hennes säd, mot dem som hålla Guds bud och hava Jesu vittnesbörd.”
  Men du kanske gillar draken mer ;) ?

  Läs sammanhanget och försök greppa det i ett hebreiskt perspektiv, ok!
  Rom 7:7 dvs nästa vers. ”Vad skola vi då säga? Är lagen synd? Bort det! Men synden skulle jag icke hava lärt känna, om icke genom lagen”
  Här åberopar Paulus Torah för att kunna veta vad som är synd!!

  ”Om det bara är “förnyat” och inte “nytt”, hur kommer det sig då att Hebreerbrevets författare skriver att “det förra är föråldrat” och “nära att försvinna”? ”
  Nu frågar du en logisk fråga.
  Varför säger Jer 31:31 förnyat och Hebr nytt??
  Mycket bra fråga som du kan försöka reda ut.
  Stalltips översättarna har lagt in sina egna värderingar.
  Som i Mark 7 där, enligt översättarna, Yeshua förklarar all mat ren. I ett sammanhang som handlar om handtvagning!!
  ”For it doesn’t go into his heart but into his stomach, and then out of his body.” (In saying this, Jesus declared all foods “clean.”) ”
  Här har i alla fall översättarna satt kommentaren inom parentes.
  Min översättning: Lite skit rensar magen! ;)

  En annan. Översättarna placerar en spetälsk mitt in i staden, som var absolut förbjudet. Spetälska levde utanför staden. Matt 26:”Men när Jesus var i Betania, i Simon den spetälskes hus”

  Varför skriver man föråldrat nära att försvinna?
  Det grekiska ordet är 3642 i Strongs och kan betyda ”to long for”, ” to become pale” eller ” to vanish away”. Översättarna valde to ”vanish away” men i Jer 31 är det klart att det är förnyat. Samma ord använda om nymåne. Månen är ju inte ny bara för att det är nymåne, eller hur? Samma gamla måne som ska ge oss instruktioner om när det är en ny månad och när YHWH’s högtider infaller.

  Sam

 • @Sam: Ok, då vet jag dina åsikter. Gud välsigne dig!

 • Sam

  @Christian Mölk:
  Tack men välsignelser från din Gud betackar jag mig, vänligt men bestämt.

  Jag hoppas att du kan börja läsa hela Skriften och inse att YHWH är densamme igår, idag och i evighet. Mal 3:6.

  Sam

 • Sam

  Med tidsskillnaden så är det fina att jag får alltid sista ordet för dagen! Haha,.
  Sam

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.