Pastor Christian Mölk | Knutby granskas av Paragraf

KnutbyMagasinet Paragraf har under ett års tid gjort en rejäl granskning av Knutby-fallet. Så här skriver de själva:

Det grymma mordet och mordförsöket i Knutby natten mot den 10 januari 2004 handlar om pastor Helge Fossmo med hustru, två älskarinnor och en tidigare hustru som avlidit under mystiska omständigheter. Alltihop utspelar sig i en extrem religiös sekt.
Men vad hände egentligen? Var det som polis, åklagare och domstolar kom fram till, att barnflickan Sara Svensson mördade pastor Fossmos hustru Alexandra och försökte mörda Daniel Linde i ett svartsjukedrama? Eller var det inte alls något svartsjukedrama?
Var det någon annan som sköt de dödande skotten den där vinternatten? Någon som finns där ute bland allmänheten? Och som inte behöver oroa sig för att polisen ska knacka på dörren en dag, eftersom Sara är dömd för såväl mordet som mordförsöket.
Under drygt ett år har vi granskat det här fallet. Vad vi kommit fram till kommer att redovisas i tio artiklar – i en första omgång.

Här kan du läsa de olika artiklarna:

 1. Oskyldigt dömd?
 2. Sara och de svarta änkorna
 3. 22 punkter som friar Sara
 4. Falska erkännanden
 5. Mord i Guds namn
 6. Mordscenario
 7. Åsa Waldaus hemliga självprofetia
 8. Blev även Heléne mördad?
 9. Sektsjuk
 10. Slutet på början
 11. En mördare i sekten
 12. Djävulen gömmer sig i detaljerna

För den som är extra intresserad av det här fallet, så har även Helge Fossmo själv skrivit ner en hel del tankar som finns att läsa här (som dock måste läsas med en hel del nypa salt eftersom Helge är dömd och det är väldigt svårt att veta vad av allt detta som stämmer): Helges frågelåda. Några av Helges texter:

 1. Teologi, om Åsa, mm
 2. Predikan på söndagen innan mordet
 3. Din version av mordet?
 4. Rollspel mellan Åsa och DodJadid
 • Ludvig

  En fråga som jag saknar i artikelserien såhär långt är den något konspiratoriska frågan som är kopplad till mordvapnets historik och påståendet att det sändes till nedsmältning lite väl snabbt efter mordet. Tidningen ”Världen Idag” har rapporterat om den saken ett par tillfällen, exempelvis:

  http://www.varldenidag.se/debatt/2008/08/04/Myndigheter-riskerar-att-hamna-i-maskopi-med-kriminella/

 • @Ludvig: Det verkar finnas en hel del märkligheter vad gäller vem som egentligen sköt skotten i Knutby. Efter att ha läst Paragrafs serie så får jag känslan av att det fortfarande finns mycket att utreda för den som orkar ta upp fallet igen. Men kanske man är nöjd med att ha en person som har erkänt och slippa gå igenom utredningen igen.

 • Om det ligger bortom allt rimligt tvivel att det inte var Sara Svensson som avlossade de dödande skotten ska det självklart finns en utredning som pekar åt nåt annat håll och då måste arbetet fortgå tills den dagen fallet är löst. Enkelt men inte alltid så självklart på temat, fällande domar. Frågorna rörande Knutby är fortfarande många. Hur är det möjligt att det som utspelades där var helt främmande för flertal av församlingens medlemmar är bara en fråga som kräver ett tillfredställande svar, finns det? Kan det som hände i Knutby hända i vilken annan församling som helst? Men vi vet också genom historien att just dom som sa att dom varken sett, hört, eller känt till nåt, i vissa fall t o m var medlöpare till övergrepp mot mänskliga rättigheter. Så, har vi lärt nåt av historien?

 • Efter att ha läst alla artiklar får man känslan av att Åsa borde utredas för sin inblandning. Skribenterna verkar insinuera att även hon skulle kunna dömas till anstiftan till mord (det brottet Helge dömdes för).

  Skulle vara bra om någon insatt kunde kritiskt granska Paragrafs granskning, för om det är så som de skriver så är det aningen häpnadsväckande och borde medföra en ny utredning i Sveriges genom tiderna mest omskrivna brott.

 • Daniel

  Det finns många ”hemligheter” i den här historien som kommer att uppenbaras med tiden. Det är bra att Paragraf tagit upp det för fler läsare. Annars finns det en hel del spekulationer och teorier på Flashback (https://www.flashback.org/t717961p313) för den som orkar läsa.

 • @Daniel: Oj, galet mycket om Knutby på Flashback! Undrar när de stora tidningarna börjar uppmärksamma Paragrafs granskning.

 • Daniel

  Tja, de stora tidningarna är inte intresserade av sanningen. De vill bara sälja. Fast å andra sidan tycker jag att inte ens Hollywood skulle klara ut ett manus som når de nivåer som knutbyhistorien uppnått.

  Oavsett vad som hänt och vem som gjort vad så hoppas man ju att sanningen ska komma fram förr eller senare.

 • @Daniel: Instämmer! Jag tror de ska skriva fler artiklar och publicera snart, ska bli väldigt intressant att läsa.

 • Dick Sundevall

  Christian, ja vi kommer helt riktigt med fler artiklar. Tre är konkret inplanerade. Nästa vecka lär vi kunna publicera den första av dessa. Instämmer i att det vore bra om någon kritiskt granskade vår artikelserie om Knutby. Som det har framgått i artikelserien så har vi själva omvärderat vissa slutsatser under arbetets gång, men vi välkomnar varje granskning utifrån.
  Vi försöker så långt möjligt låta bli att spekulera men vi gör antaqanden utifrån de fakta vi får fram, vilket om man så vill kan benämnas spekulationer. Men att undvika att dra slutsatser och göra antaganden utifrån de faktauppgifter vi får fram, skulle vara fegt, som jag ser det.
  Dick Sundevall
  Chefredaktör

 • Daniel

  Det vore intressant om du, Dick, och gänget på Paragraf följer upp historiken kring mordvapnet som Ludvig skriver. Minns också att tidningen Världen idag rotade i det där med polisens informatörsverksamhet mm. Sen om det finns någon koppling till Knutby är ju en annan sak. Och även om det finns kopplingar till ”Kapten Klänning”…

 • Dick Sundevall

  Revolvern och polisinformatören är naturligtvis intressant i sig. Och påverkar polisutredningen. Men som vi ser det blir det samtidigt något av ett stickspår, då det inte leder fram till frågan om vem som sköt de dödande skotten. Men tids nog ska vi ta oss ann även den frågan, när vi har något mer att komma med än vad som redan har framförts i andra medier.
  Kapten klänning är nog mer intressant då vissa utredare ”stoppades uppifrån” från att gå vidare med vissa saker. Vi vet att han tillhörde någon frikyrkoförsamling men har inte kunnat få fram vilken. Åsa W skyddas uppenbart i polisutredningen vad gäller hennes sms-trafik och annat. Varför? Kan det möjligen ha med ”kapten klänning” att göra? Det är en av många frågor vi rotar vidare i.
  Ni som läser det här – hjälp oss gärna.

 • @Dick Sundevall: Ni har gjort ett riktigt bra arbete med granskningen och det är väldigt intressant att läsa.

  När jag läser på Flashback får jag intrycket av att Daniel Linde inte alls lika tydligt sagt att det var en ”storväxt man”, något som ni bygger en del av ert resonemang på och försöker genom detta visa att det kanske var någon annan än Sara som skjöt honom. Skulle ni kunna publicera vad Daniel sa i förhören ordagrant?

 • Dick Sundevall

  Det står inte i något förhör med Daniel att det var en storväxt man som sköt honom. Men det är vad polisen går ut med efter att ha pratat med Daniel innan han åker iväg med ambulansen. Det finns inget protokoll från detta samtal men ingen annan påstår sig ha sett någon, och därmed måste uppgiften kommit från Daniel.

 • @Dick Sundevall: Aha, jag förstår. Tack för upplysningen!

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.