Pastor Christian Mölk | God Kristi födelse!

När Sverige evangeliserades för cirka 1000 år sedan så var det en vanlig missionsstrategi att behålla de gamla hedniska högtiderna men byta ut innehållet mot ett kristet innehåll.

Enligt Wikipedia så firade man exempelvis i nordeuropeiska länder ”julblot”, en slags vintermotsvarighet till midsommar: ”Julblot eller midvinterblot firades vid midvintern då dagarna är som kortast och nätterna som längst, det vill säga kring vintersolståndet. Man tror att firandet av denna dag var en dyrkan av denna egenskap hos dygnet, då det tolkades som ett återuppvaknande av naturen. Julens speciella gud var Jólner, som är ett av Odens många namn” och ”vid julblotet, den högtidligaste offerfesten, gjorde man offer, blot, för att få gudarnas välsignelse över den kommande grödan. Julblotet integrerades i den kristna julen.”

Av olika anledningar ansåg romerska kristna på 300-talet att Jesus föddes den 25 december och eftersom så många hedningar firade midvinter ungefär då så bestämde man att ersätta detta hedniska firande med ett firande av Kristi födelse.

Personligen så anser jag att man måste skilja mellan tre sorters firande: hedniskt, neutralt och kristet. En kristen ska givetvis inte fira en hednisk högtid utan ska hellre satsa på de kristna högtiderna. Vad gäller neutrala högtider, som varken är hedniska eller kristna, utan snarare bara kulturella, så anser jag att det är helt okej för en kristen att fira detta. Exempelvis så är ju julgranen inte en kristen tradition utan snarare en nordeuropeisk, men eftersom det inte ligger något religiöst i att klä ett träd med glitter och ljus så är det varken bra eller dåligt, utan bara nordeuropeiskt kulturellt.

Ett annat exempel är ju midsommar; jag anser inte att det är fel för en kristen att fira årets längsta dag med att äta sill och potäter, det är ju ganska så neutralt. Men däremot anser jag att det är väldigt hedniskt att fira midsommar genom att dansa kring en fallos-symbol; midsommarstången, och därför bör en kristen inte syssla med detta, och definitivt inte ha en midsommarstång på de stora kristna konferenserna Nyhem och Torp.

Med andra ord, jag anser alltså inte att det är fel för en kristen att fira Kristi födelse vid midvintersolståndet även om det från början egentligen inte är en kristen högtid. Så länge som man inte firar på ett hedniskt sätt utan istället på ett kristet eller neutralt sätt genom att dela ut presenter och klä en gran, så är det ju bara bra. Däremot har jag funderat lite kring ordet ”jul”, det är ju inte speciellt neutralt.

Enligt Wikipedia så började man på 1000-talet i England ”kalla det kristna firandet för ”Cristes Mæsse” (Kristi mässa) som blivit ”Christmas”. I de nordiska länderna behöll man ordet ”jul”.”

Med tanke på den hedniska kopplingen till ”julblot”, så känns det väl fel att fira Jesu födelse genom att önska varandra ”God jul”? Vi firar ju liksom inte ”julblot” utan ”Kristi födelse”. Vore det inte bättre om vi kristna istället började hälsa varandra ”God Kristi födelse!” istället?

Ett exempel på något liknande från verkligheten är hur nepalesiska kristna hälsar varandra. I Nepal och Indien hälsar man vanligtvis varandra med ”Namaste” vilket ungefär betyder: ”Jag hälsar det som är gudomligt i dig som också är det som är gudomligt i mig”. Eftersom detta egentligen är en hinduisk hälsningsfras så har kristna istället börjat hälsa varandra med ”Jai Masih”, vilket är en koppling till ”Jesus Messias”.

Vad tycker du, är ”God jul” hedniskt, neutralt eller kristet? Om det är neutralt så kan det ju kvitta, men om det är hedniskt, borde man då inte långsamt men säkert börja byta ut den hälsningsfrasen till något mer kristet som exempelvis: ”God Kristi födelse!”?

Om du håller med, skriv gärna en kommentar med ett förslag på vad vi kristna skulle kunna börja hälsa varandra istället för ”God jul”.

Läsvärt:

Tagged with →  
 • Tomas

  Får vi säga ”Ha en fin Torsdag” ?

  /Tomas

 • Tomas,

  Du sätter onekligen fingret mitt i prick vad gäller problemet. Du är duktig på sånt :)

  Normalt sett så har jag inställningen ”det blir vad man gör det till” och i så fall så är det ju inget fel att säga ”torsdag” även om det finns en koppling till asaguden Tor. Det blir dessutom orimligt att sluta säga ”torsdag” när man pratar med vanligt folk, eftersom det är så allmänt. Detta problem stod ju de kristna nepaleserna inför vad gäller ”namaste”. De valde att fortsätta säga namaste till vanligt folk, men sinsemellan säger de ”jai masih”. 

  Om det finns alternativ så kanske man åtminstone bör fundera över saken. Vad tycker du själv angående torsdag, namaste och jul? Jag behöver lite hjälp i mina ständiga funderingar :)

 • Tomas

  Christian,

  Jag tror att vi kan, och kanske bör, gå in i traditioner som hör till den kultursfär vi lever i. Använder själv 1 Kor 8:1-13 som nån sorts ”mall” för sånt. Vad man får tänka på med detta är att _alla_ som säger till mig ”Du skall som kristen inte ha julgran!” inte har ”svaga samveten” utan är ganska drivna i sina åsikter. Vi kan med gott samvete ignorera dessa. De vi skall vara rädda om är de som inte säger något alls!

  Hade jag levt bland Yule-firande hedningar hade jag nog aktat mig för att delta deras riter (för att svagare bröder i Kyrkan kanske skulle dras med i deras avguderi). Men bland sekulära Jul-firare har jag inget problem med att kalla Jul för Jul eller ha julgran (vilket var en dum stridfråga i frikyrkan på 80-talet…).

  Det jag tror är viktigast är att vi fokuserar på det festen innbär för oss som Kristna. De traditionella fastorna innan jul och påsk har det syftet. Kan rekommendera dessa. Då blir kanske inte julen bara tomtar och granar utan finalen på ett fyra veckors väntande på Hans ankomst, fyra veckors förundran över att Gud blev människa, född av en jungfru i ett stall. Då blir inte långfredag en låååååååång och trist dag utan en bra-fredag (som vi kallar den i vår familj) där vi får vandra med Kristus på hans väg mot korset för att sedan på påskdagen hälsa varandra med ett ”Kristus är uppstånden!”. Att göra sig till ett med festen och vad den innebär för oss.

  Midsommar är mer problematiskt.

  Jag gillar din inställning ”det blir vad man gör det till”, så låt oss fylla orden Jul och Påsk med så mycket av Jesus att tomtar och kycklingar helt enkelt inte får någon betydande plats längre. Det är en bättre väg att gå tror jag. Det blir vad vi _gör_ det till, inte vad vi _kallar_ det.

  Så… Namaste! Ha en fin Torsdag och en God Kristusmättad Jul! ;-)
  /Tomas

  (PS. Kommentarerna funkar inte i Google Chrome)

 • ”Jag gillar din inställning ”det blir vad man gör det till”, så låt oss fylla orden Jul och Påsk med så mycket av Jesus att tomtar och kycklingar helt enkelt inte får någon betydande plats längre.”

  Detta kan jag helt instämma i :)

  ”(PS. Kommentarerna funkar inte i Google Chrome)”

  Jag använder bara Chrome och har inte haft några problem alls. Vad är det som blir fel? Är du säker på att det har att göra med Chrome?

 • Tomas

  Christian,

  Det är gott att du funderar kring såna här frågor. Det gör jag också.  :-)

  Vad betyder det att jag är Kristen? Vilken påverkan har det på mitt liv? osv.

  ”Jag använder bara Chrome och har inte haft några problem alls. Vad är det som blir fel? Är du säker på att det har att göra med Chrome? ”

  Efter Disqus, så visas bara en ”laddar” ikon. Sen händer inget, men om jag kollar i javascript konsolen ser jag ganska många varningar och fel.

  Unsafe JavaScript attempt to access frame with URL http://www.christianmolk.se/2011/12/god-kristi-fodelse/ from frame with URL https://plusone.google.com/_/+1/fastbutton?url=http%3A%2F%2Fwww.christianmolk.se%2F2011%2F12%2Fgod-kristi-fodelse%2F&size=medium&count=true&annotation=&hl=en-US&jsh=m%3B%2F_%2Fapps-static%2F_%2Fjs%2Fwidget%2F__features__%2Frt%3Dj%2Fver%3Damgm7Ud-ETk.en.%2Fsv%3D1%2Fam%3D!itqi7GDL5S6I4GqN1g%2Fd%3D1%2F#id=I1_1324573095997&parent=http%3A%2F%2Fwww.christianmolk.se&rpctoken=175980247&_methods=onPlusOne%2C_ready%2C_close%2C_open%2C_resizeMe. Domains, protocols and ports must match.

  Kanske är utvecklingsversionen (17.0.963.12 dev-m) av Chrome jag använder eller nån av mina paranoida säkerhetsinställningar..

  /Tomas

 • ”Det är gott att du funderar kring såna här frågor. Det gör jag också.  :-)”

  Du borde starta en blogg! Skulle vara intressant att läsa :)

  Förhoppningsvis är det bara din version av Chrome som inte gillar Disqus. Jag har inte hört något från någon annan.

 • Tomas

  Har funderat kring en teologisk blogg, men jag har inte så ofta intressanta saker att säga…

  Så skulle jag nån gång börja skriva på en blogg skulle det behöva vara en där flera personer skriver. Typ samma format som Sojourners http://sojo.net/blogs. Annars är jag rädd att folk skulle tröttna på att vänta på nya inlägg.

  Nu skall jag återgå till alla Julbestyr :-) Men för att inte tappa fokus brukar jag spela denna låt: http://www.youtube.com/watch?v=20HoJZecNqM

  /Tomas
   

 • Mölk: ”Skriv gärna en kommentar med ett förslag på vad vi kristna skulle kunna börja hälsa varandra istället för “God jul”.”

  – Varför inte hälsa varandra med glad chaucka! Då får vi en faktisk anknytning till Jeshua. :)

 • Tomas,

  ”Har funderat kring en teologisk blogg, men jag har inte så ofta intressanta saker att säga…”

  Fundera gärna vidare på den saken! Jag skulle hemskt gärna läsa nämligen :)

 • Daniel

  Även om nu midsommarstången skulle vara en ”fallossymbol” så tror jag absolut inte människor tänker så när de dansar runt den, det är bara en tradition, inget hedniskt, så om man nu kan säga ”jul” och ”torsdag” och annat så borde man väl kunna dansa runt stången? Tror knappast det leder till att folk överger kristendom för hedendom…  Man ska kanske inte detaljgranska alla traditioner och företeelser och deras namn så noga?

  Och vad är egentligen skillnaden mot att pynta, klä ett träd (gran) eller pynta klä en stång? Och även granen dansas det ju runt, i alla fall förr i tiden när julen dansades ut?

  Det finns ju i så fall massor av hedniska saker man borde bojkotta, julskinka sägs ju vara ett arv från vikingatiden, som hade sin heliga gris särimner som slaktades och återuppstod, och påsk med häxor som ju sades åka till djävulen? OSv…

 • Daniel,

  Du har helt rätt, det blir väldigt mycket hedniskt om man väl börjar granska. Själv brukar jag tänka: ”det blir vad man gör det till.” Åtminstone till en viss gräns, låt mig förtydliga:

  När första generationen hedningar blir kristna så slutar de förhoppningsvis med sina hedniska avguda-ritualer. Men när det har gått ett par generationer så kanske deras kristna barnbarn inte längre ser något hedniskt i den gamla ritualen utan istället ser det som sin ”kultur”. Är den gamla ritualen fortfarande avgudadyrkan då? Exempelvis midsommarstången som verkar ha varit en hednisk avguda-ritual men som numera bara ses som svensk kultur. 

  Om något har ett hedniskt ursprung, vart går gränsen för om det är okej idag? En svår fråga som inte har ett lätt svar. Jag tror man behöver gå igenom varje enskilt fall och avgöra individuellt. 

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.