Vi är det femte evangeliet

Christian MölkBlogg, Nepal Leave a Comment

Har precis kommit hem från en intervju med en pastor som tidigare har varit officer i nepalesiska armén. Här i Nepal finns det många kristna soldater och de verkar inte se det som något konstigt. När jag berättade för Ramesh Khatry att många kristna i Sverige är pacifister och bad om hans syn på detta så lyfte han direkt fram Gamla Testamentet som svar. Ramesh, och många andra kristna nepaleser förmodar jag, skiljer på hur de individuellt skulle handla och vad de skulle göra om deras land hamnade i krig. Detta är ju särdeles aktuellt eftersom det var ett inbördeskrig i Nepal mellan 1996 och 2006. Jag har gått och tänkt på denna fråga i 12 år nu, sen jag gjorde lumpen. Kan en kristen vara soldat? Får en kristen döda i krig? Jag vet inte och jag har ännu inget svar. Våran tolk berättade att det finns många historier från kristna nepalesiska soldater som mirakulöst inte behövde döda någon och som var väldigt tacksamma för det. Men de verkar inte ifrågasätta huruvida de kan vara soldater eller inte.

På tal om kristna soldater så rekommenderar jag att du som gillar diskutioner hoppar över till min Google+sida där det nyligen varit en mycket intressant diskution om Guds existens, kristna martyrer und so weiter: Google+

Efter intervjun samtalade jag lite med våran tolk och han sa två intressanta saker. Han menade att vi kristna är ”det femte evangeliet” i den meningen att man kan läsa om Jesus i de fyra evangelierna i Bibeln, men man kan också läsa om Jesus i de kristnas liv genom att lyssna på deras vittnesbörd och genom att se på deras liv. Det andra han sa var att ”Jesus var inte en sökare”. Bakgrunden till detta är att många hinduer tillber olika gudar som har en dålig karaktär och/eller som söker visdom. Även om inte Buddha är en hinduisk gud så är han ett bra exempel på en person som sökte visdom och numera vördas. Tolken menade att eftersom Jesus är Gud så behöver han inte gå på jakt efter visdom utan han får den direkt från sin Fader. Vem vill följa en gud med dålig karaktär som inte har all visdom? Han ansåg det bättre att följa Jesus som har en fantastisk karaktär och som äger all visdom. Jag kan givetvis inte annat än att hålla med!

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.