Pastor Christian Mölk | En andra inspirationskälla

Har fått ett svar på min insändare i Dagen från Martin Smedjeback och Annika Spalde från Kollektivet Gandhi. Har inte sett svaret förrän nu eftersom deras insändare bara verkar ha dykt upp i tidningen och inte på nätet.

För det första vill jag poängtera att vi står för två helt olika perspektiv och att det därför är väldigt lätt att tala förbi varandra. Därför vill jag föregå med gott exempel och börja med att skriva ett antal positiva saker. Jag uppskattar att Smedjeback och Spalde tog sig tid att skriva några rader och är dessutom genuint imponerad av det engagemang och de frågor de representerar. Jag har själv lyssnat på Pelle Strindlund och hört hans berättelser och tankegångar och jag hoppas att han kan intyga min genuina respekt. Det är mycket möjligt att ni har rätt i era slutsatser och jag vill absolut inte klanka ner på någons övertygelse. Jag uppmanar alla som läser detta att även läsa deras debattinlägg (papperstidningen Dagen 11 okt).

För det andra, givetvis kan man inspireras av många olika sorters människor, men jag anser att Jesus bör vara den kristnes inspirationskälla (källa som i ursprung/grund). Jesus själv sa: ”Ett träd känner man igen på frukten” (Luk 6:44) och jag tycker helt enkelt att frukterna är för olika. Det var därför som jag ursprungligen skrev insändaren. Om trädet bär fram frukter som t.ex. ickevåldskamp mot staten, förstöra vapen, sluta äta kött, osv, då känns det mer som om trädet hämtar vatten från Gandhi än från Jesus. Med Gandhi som inspirationskälla bär man fram en annan sorts frukt än den frukt som Jesus bar fram i sitt liv.

För det tredje, jag har personligen mycket svårt att se framför mig hur Jesus går i armkrok med Gandhi i hans ickevåldskamp mot den brittiska staten. Jesus själv sa ju “Mitt rike är inte av den här världen. Om mitt rike vore av den här världen, hade mina tjänare kämpat för att jag inte skulle bli överlämnad åt judarna. Men nu är mitt rike inte av den här världen.” (John 18:36). Även om ickevåld måhända är den mest lämpliga stridstekniken för kristna så återstår ju ändå faktum; det är en stridsteknik, och vi kristna är inte kallade till en kamp mot världsliga makter. Om så hade varit fallet så hade ju Jesus kämpat mot den romerska imperialistiska staten för att befria det förtryckta judiska folket. Det gjorde han inte. Denna frukt hittar vi inte i Jesu liv, däremot hittar vi den i Gandhis liv.

Avslutningsvis, jag försöker alltså påstå att Gandhi är en dålig förebild för kristna. Inte för att han är hindu utan för att han kämpade en kamp som vi kristna inte är kallade till. Det går att hitta många mycket bättre förebilder att låta sig bli inspireras av.

Tagged with →  
 • Martin Smedjeback

  Hej Christian! Tack för dina tankar! Jag funderade på hur du ser på Martin Luther King. Det är den ickevåldsledare jag har studerat mest av alla. Han hade Jesus som huvudkälla och han bedrev en ickevåldskamp mot ett rasistiskt system.
  Jag har väldigt svårt att se att vi kristna inte har ett uppdrag att verka mot våldet och ondskan i världen, även då den sitter i samhällets lagar och institutioner. Jesus själv gjorde detta.

 • Martin, 

  För det första vill jag poängtera att jag inte visste att erat kollektiv hette Gandhi förräns idag. Min insändare i Dagen var alltså inte riktat mot er personligen även om jag förstår att det kan ha sett ut så. Nu så här i efterhand så kanske det var dumt av mig att ta Gandhi som exempel. Ber om ursäkt för eventuella besvär. 

  Men hur som helst, jag har inte studerat Martin Luther King så det blir nog bara dumt om jag uttalar mig förmycket om vad jag tycker om honom. 

  Däremot håller jag med om att vi kristna har ett uppdrag att verka mot våldet och ondskan i världen. Hur gör vi det då på bästa sätt? Här kommer ett exempel:

  Jag tror att vi kristna är utsända av Jesus att vara salt i världen. Alltså att vi kristna ska skaffa oss alla möjliga olika jobb och där sprida Guds kärlek. Precis som kött utan salt ruttnar så tror jag att världen ruttnar i synd om vi kristna inte finns på plats och sprider Guds kärlek. Jag som kristen kan exempelvis jobba som väktare och se till så att övervåldet minskar och Guds kärlek kan spridas istället. En kristen kan jobba på en industri och se till så att skitsnacket minskar på kafferasterna. En kristen kan jobba som politiker och se till så att det stiftas mer rättvisa lagar.

  Du har säkert några exempel du dela med dig av?

 • Sam

  En enkel fråga
  Var det Dagen som gjorde dig anonym eller ville du det?
  Jag såg ingen författare.
  Sam

 • Nä jag var inte anonym i Dagen. Jag skriver alltid under med mitt namn. Jag står för det jag skriver.

 • Sam

  ok
  Jag tittade nog inte ordentligt då. Jag såg inte ditt namn.
  Sam

 • @Sam: Jag hittar inte heller mitt namn där längre. Det kanske försvann när Dagen förnyade sin hemsida.

 • Sam

  Du är censurerad på Dagen!!!!!!!! Haha. Det kunde vara värre. ;)
  Sam

 • ;)

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.