Pastor Christian Mölk | ZTE Light Review / Recension

Häromdagen nappade jag på ett erbjudande från Telia: ZTE Light för 995 kr utan abonnemang inklusive 1 års fri surf, 0.5 gb i månaden. Hade jag köpt detta en dag tidigare så hade det kostat mig 3500 kr så rent ekonomiskt var det ett kap.

Vill man ha en billig surfplatta så är ZTE helt klart värt pengarna. Men är det en bra surfplatta? Här följer mina tankar och min recension:

Först lite specifikationer: ZTE Light har Android 2.1, 7 tums pekskärm (800×480 pixlar), 512 mb ramminne, 8 gb minneskort.

Batteritiden är väldigt bra! När jag håller på och leker med plattan konstant så måste jag ladda den en gång per dag, men det anser jag vara helt okej. Så småningom kommer jag använda den mindre och då räknar jag med att batteriet räcker några dagar till.

Skärmen är sisådär. Jag är van vid min HTC Desire som svarar perfekt när man trycker och gör sveprörelser. ZTE har en så kallad ”resistiv” skärm som innebär att den inte reagerar lika lätt som på exempelvis Samsung Galaxy Tab eller iPad som båda har så kallad ”kapacitiv” skärm. Dessutom tror den alltför ofta att jag trycker på en app när jag bara försöker bläddra eller svepa. Irritationsfaktorn är hög i början men man lär sig så småningom.

Surfningen är helt okej. Men inte om man använder den inbyggda webbläsaren som blir alldeles för slö för mig som redan har vant mig vid min Desire. För att surfningen ska bli acceptabel var jag tvungen att installera Opera Mini, vilket snabbar upp surfningen till en helt okej nivå. Men det är här som ZTE Light gör sig som bäst! Sätter man på Screen ON så blir tidnings- och blogg-läsandet en fröjd jämfört med en klumpig laptop eller en för liten mobil. Det är det dagliga läsandet som ger surfplattan som produkt existensberättigande enligt mig.

Kameran är helt värdelös. Den lär jag inte använda mer än i extrema nödfall. Den har enligt specifikationen 3,2 megapixel vilket borde vara helt okej, men bilderna blir suddiga och fula. En rolig överraskning var dock att de bilder jag tagit med min Desire och laddat upp till Picasa Web plötsligt såg ut att finnas i plattans galleri. Plattan kopplar automatiskt upp sig till Picasa Web och ger mig smidig tillgång till de korten vilket är ett stort plus!

Installera Dropbox på plattan, mobilen och datorn så får du smidig tillgång till alla dina viktiga dokument oavsett vilken enhet du använder. Ska man exempelvis som jag hålla föreläsningar eller undervisa så är det sjukt smidigt att skriva manuset på datorn men sen använda surfplattan när man står på scenen. Papper blir allt mer omodernt enligt min mening.

Angrybirds funkar men hackar en aning. Har man redan vant sig vid en snabbare mobil som exempelvis min Desire så känns Angrybirds lite för segt på ZTE Light.

Den inbyggda musikspelaren är helt okej. Här har Android lärt sig hur ett bibliotek ska se ut och ljudet är helt okej.

Youtube och SVT Play funkar bra. ZTE Light med dess 7 tum är smidig att använda till att kolla på klipp. Blir dock lite irriterad när vissa Youtube-klipp inte går att visa eller när SVT Play-klipp har fel format och det inte verkar gå att få helskärm.

Några appar jag rekommenderar för att plattan ska bli som bäst:

 • Byt ut den inbyggda kalendern mot Business Calendar Free och lägg dess agenda som widget på hemskärmen någonstans. Mycket smidigt!
 • Slopa inbyggda E-post och använd istället Gmail-appen så får du en bättre email-klient och slipper dubbla ljud-meddelanden när du får mail.
 • Ladda hem Kik Messenger så kan du skicka sms-liknande meddelanden gratis via internet.
 • Ladda hem Bible så får du en bra och gratis Bibel i surfplattan. Ladda sen hem Svenska Folkbibeln inifrån appen så får du dessutom en bra svensk översättning.
 • Ladda hem Blade Wifi Fix om du har problem med att Wifi kopplar ner sig själv.
 • Ladda hem bakgrundsbild från HTC Sensation så får du en snyggare bakgrund än de medföljande.

Så avslutningsvis; vill du ha en riktigt bra surfplatta som du tänkt använda seriöst så ska du inte köpa ZTE Light, den känns helt enkelt för mycket budget. Men vill du ha en billig surfplatta för att läsa tidningen, kolla Facebook och liknande, ja då tycker jag definitivt du ska nappa på Telias erbjudande, men glöm inte att påminna Telia om 1 års gratis surf. Helt klart värt 995 kr!

 • Hakan

  Men går den att ringa med? Hittar ingen som har använt den som mobil.Är det bara stoppa in simkortet och köra?

 • @Hakan: Ja, det går att ringa med den.
  Jag vet inte vilket simkort du har fått med när du köpte din ZTE Light, men jag provade alldeles nyss att ta emot ett samtal och det gick alldeles utmärkt. För att ringa med den tror jag det är bäst att du införskaffar ett bra abonnemang. Det som hängde med när jag köpte min är egentligen bara till för att surfa med.

 • Jocco

  Vad jag vet fungerar inte flash, hur fick du SVT play att fungera ?

 • Det stämmer att flash inte funkar, men i vissa appar går det bra ändå, exempelvis Youtube och Svt Play.

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.